5 x Wat coeliakie mij gebracht heeft

5 x Wat coeliakie mij gebracht heeft

Af en toe vind ik het enorm frustrerend om coeliakie te hebben, maar het heeft me ook veel goeds gebracht. In het teken van positiviteit, vertel ik je vandaag vijf positieve dingen die coeliakie mij heeft gebracht!

1. Ik kook en bak meer

Vroeger hield ik al meer dan gemiddeld van koken en bakken. Toen ik nog thuis woonde, hielp ik in het weekend regelmatig mijn vader met koken. Ook toen ik op mezelf ging wonen, probeerde ik vaak nieuwe recepten uit en deed ik pogingen tot bakken. Sinds mijn coeliakie is de liefde voor koken en bakken echter nog veel meer gegroeid. Deels omdat ik wel moet. Kant-en-klaar glutenvrij eten is duur en niet altijd lekker. Zelf bakken is goedkoper én ik haal er energie uit. Daar komt nog eens bij dat ik het veel leuker vind dan vroeger om het eindresultaat te delen met anderen

2. Ik inspireer anderen

Dat eindresultaat delen met anderen is iets wat ik enorm leuk vind om te doen. Na mijn coeliakiediagnose – waarover je hier alles leest – begon ik al vrij snel mijn glutenvrije Instagram account (@glutenvrij). Ik had in die eerste maanden na diagnose al zo enorm veel geleerd, dat ik het zonde vond om dit niet te delen met anderen. Mijn vele shopsessies in de supermarkten, online inleesmomenten en het scrollen door glutenvrije Facebookgroepen. Mijn brein werkt als een glutenvrije spons en de informatie en tips die ik heb opgedaan, deel ik graag met anderen ter inspiratie.

Het geeft dan ook enorm voldoening om berichten van jullie te krijgen dat jullie mijn Instagram account te gek vinden. En hoe gaaf is het dat ik soms berichten krijg van mensen die meteen naar de supermarkt zijn gefietst omdat ik een product getipt heb? En het gevoel dat ik krijg wanneer iemand mijn recept heeft uitgeprobeerd, is ook echt onbeschrijflijk.

3. Ik ben creatiever

Eigenlijk ben ik altijd al wel een creatief persoon geweest, maar sinds mijn coeliakie nog meer. Ik maak de meest random combinaties en vind het super om recepten te creëren. Bovendien komen de meest verrassende gerechten vaak tot stand door het combineren van restjes! Lekker roeien met de riemen die je hebt.

Niet alleen op het gebied van koken ben ik creatiever geworden, maar ook in andere situaties. Zo ben ik inmiddels een ster in het voorbereiden van dagjes uit en weet ik op locaties buitenshuis altijd wel wat creatiefs van mijn maaltijden te maken.

4. Ik ga bewuster met eten om

Het vierde dat coeliakie mij gebracht heeft, is dat ik bewuster met eten omga. Allereerst ben ik veel bewuster van de ingrediënten in producten uit de supermarkt. Doordat ik wekelijks tientallen ingrediëntenlijsten check, weet ik inmiddels wat voor zin en onzin er in ons eten verwerkt zit. Zo kwam ik eens appelsap op de lijst van filet americain tegen, hoe dan?! En sinds ik bijvoorbeeld weet dat er in pastasaus vaak alleen tomaten en kruiden zit, maak ik deze nu altijd zelf.

Doordat glutenvrij eten soms wel drie keer zo duur is als ‘gewoon’ eten, sta ik bewuster stil bij wat ik koop. Ik koop alleen wat ik nodig heb en ga daarbij ook niet – oké soms – als hoarder te werk. Doordat ik in mijn eentje glutenvrij eet, heeft het geen zin om van bepaalde producten enorm veel in te slaan. Het gaat dan veel te snel over datum en wederom: eten weggooien vind ik zonde!

5. Ik coach

Misschien wel de mooiste en nieuwste bijkomstigheid is dat ik anderen coach. Ik coach nu sinds een aantal maanden een vrouw met coeliakie, klik hier voor een interview met haar. We hebben minstens wekelijks digitaal contact. Ze stelt me vragen over praktische dingen als een verjaardag, maar ook welke mayonaise glutenvrij is bijvoorbeeld. Ook hier geldt weer dat ik het zo belangrijk en leuk vind om mijn ervaring en kennis met anderen te delen!

Naast deze vijf dingen, zijn er natuurlijk nog meer fijne bijkomstigheden. Allereerst dat mijn gezondheid er enorm op vooruit is gegaan sinds diagnose én dat ik (digitaal) leuke mensen ontmoet heb door het glutenvrije dieet. Tot slot hadden zonder coeliakie Maak het Glutenvrij én mijn Instagram account niet bestaan natuurlijk! Welke positieve dingen bracht coeliakie of een glutenvrij dieet jou? 

Facebooktwitterpinterestlinkedin

2 thoughts on “5 x Wat coeliakie mij gebracht heeft

  1. Wat Coeliakie ons als ouders bracht: rust, niet meer tobben; wat heeft ons kind?!
    Blijdschap, trots en respect hoe ze met haar ziekte omgaat en omkeert in zoveel positiviteit.
    En bovenal dankbaarheid: als het ware een nieuw kind, blakend van gezondheid.
    Vreemd om te zeggen als er een ziekte wordt geconstateerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *