5 x Antwoord op glutenvrije vragen #3

5 x Antwoord op glutenvrije vragen #3

Ineens schoot me te binnen dat ik een tijd geleden op Instagram de mogelijkheid gaf tot vragen stellen. In dit artikel beantwoord ik 5 van jullie vragen. Lees snel verder!

1. Heb je last van ‘vooroordelen’ (gezondheidshype/ om af te vallen) en hoe ga je daarmee om?

Ja. Zowel online als offline krijg ik regelmatig opmerkingen zodra ik vertel of schrijf dat ik glutenvrij eet. In real life zijn het soms opmerkingen als ‘Oh een vriendin van mij ook, ze is zoveel afgevallen joh!’ of bijvoorbeeld ‘Ik heb het ook een tijdje vermeden, ik eet het inmiddels wel weer hoor, want vond het toch wel lastig om álles te laten staan’. Eerlijk? Ik vind het soms best moeilijk om dat te horen. Dan denk ik: jeetje, jij hébt de keuze en ik niet.

Ook in een restaurant word ik soms meteen bestempeld als ‘eentje van de hype’, doordat er dan best geërgerd iets gevraagd wordt in de trant van ‘moet je echt glutenvrij, of vermijd je het gewoon?’ of ‘hoe glutenvrij moet het zijn?’. Het voelt dan alsof ik mezelf extra moet verdedigen of bewijzen. Tegenwoordig gaat het bij mij het ene oor in en andere oor uit, maar in het begin vond ik dit wel moeilijk.

2. Wat is je favo vakantieland?

Meerdere landen. Al eerder schreef ik dit artikel over mijn favoriete vakantiebestemming. Maar inmiddels moet ik daar toch zeker twee bestemmingen aan toevoegen: Italië en Engeland. Over die eerste komen binnenkort blogs online, over mijn ervaringen bij het Gardameer. Blogs over Engeland (Londen) staan al online:

Ja, Londen was fantastisch!

3. Hoe gaat je vriend ermee om dat je glutenvrij moet eten?

Zorgvuldig. Hij is er – op mezelf na – het meest aan gewend van iedereen uit mijn omgeving. Hij maakt mij natuurlijk dagelijks mee, dus kon ook in no time verpakkingen lezen en glutenvrij koken. Hij gaat er goed mee om en sleept mij er doorheen als ik dat even nodig heb. Ook denkt hij altijd heel grondig met me mee als we uit eten gaan. Hij waarschuwt me als ik weer eens een ingewikkeld gerecht wil bestellen met veel ingrediënten. Omdat dat natuurlijk meer risico is. Uit enthousiasme wil ik dat nog wel eens bestellen, maar dan fluit hij me terug. Best handig, zo’n ‘extra stemmetje in je achterhoofd’.

Soms is het zelfs zo dat hij zich meer zorgen maakt dan ik, vooral met uit eten gaan. En hij is ook heel strikt met ‘gluten in huis halen’. Als er vrienden komen logeren, eten we liever een ontbijtje buiten de deur dan dat we zelf ineens met glutenbrood in de weer gaan. Zijn ontbijt is wel glutenvol en dat is dan ook meteen het enige in het hele huis. Ook daar gaat hij heel zorgvuldig mee om.

4. Hoe heb je coeliakie een plekje kunnen geven?

Over dit antwoord moest ik even nadenken. Heb ik het eigenlijk een plekje gegeven? Ja, ik denk het wel. En dat merk ik aan het feit dat ik er nu dagelijks veel minder mee bezig ben. Althans, voor mijn blog ben ik er natuurlijk meer mee bezig dan ooit. Maar dat voelt als positief ergens mee bezig zijn. In de beginfase was ik er ook veel mee bezig in negatieve zin: dit mag ik niet meer eten, dat ook niet. Hoe doe ik het met uit eten? Verjaardagen? Weekendjes weg? Vakantie? Traktaties van collega’s?

Toch bleef en blijf ik nooit lang in het negatieve hangen. Het hielp mij in het begin enorm om op zoek te gaan naar de normale dingen die ik nog wél gewoon mag hebben. Op mijn blog merk ik ook dat dat de meest populaire artikelen zijn, over de doorsnee producten in de supermarkt die ‘toevallig’ glutenvrij zijn.

Ik geloof er heel erg in dat wanneer je iets aandacht geeft, dat het groeit. Zo ook met negatieve gedachten. Altijd probeer ik er dus het positieve van in te zien. Zie ook het artikel 5 x Wat coeliakie mij gebracht heeft.

5. Smokkel je wel eens?

Hierop is mijn antwoord echt heel kort: nee. Nooit gedaan en zal ik ook nooit doen.

Ook kwamen er twee vragen binnen waar ik al eens antwoord op gaf in een artikel:

Heb jij ook een vraag? Stel ‘m hieronder in de comments en wie weet neem ik je vraag mee in een volgend artikel.

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *