Glutenvrije zuurkoolschotel met een twist

Glutenvrije zuurkoolschotel met een twist

Het is herfst en dat betekent dat een aantal van mijn favoriete gerechten weer op het menu mogen staan. Van stamppotten tot erwtensoep, van herfst- en wintereten word ik echt gelukkig. Lekker, makkelijk en snel op tafel. Vandaag deel ik een recept met je voor een bijzondere glutenvrije zuurkoolschotel. Dit recept wil je maken, lees je mee?

Ik maakte al eerder een recept voor glutenvrije zuurkoolschotel, die vind je hieronder. Maar het recept van vandaag is ook heerlijk, met zoete aardappel, banaan, appel en een crunchy laag van pitten en kaas!

Ovenschotel met zuurkool

Bereidingstijd: 45 minuten | Aantal porties: 4

Wat heb je nodig voor de glutenvrije zuurkoolschotel?

  • 500 gram zuurkool
  • 250 gram spekblokjes
  • 150 gram geraspte kaas
  • 2 handjes pittenmix (ik had een mix van zonnebloem-, pompoen en pijnboompitten)
  • 3 grote zoete aardappels
  • 1 appel en 1 banaan
  • Scheutje melk
  • Nootmuskaat, peper en zout
  • Een klontje roomboter

Aan de slag met de glutenvrije zuurkoolschotel!

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden en vet een ovenschaal in.
  2. Kook de zuurkool met een scheutje water in een pan voor 20 minuten.
  3. Was ondertussen de zoete aardappel, snijd in grove blokken (met schil!) en kook voor 15 minuten.
  4. Verhit een koekenpan en bak de spekblokjes krokant. Olie of boter is hierbij niet nodig.
  5. Wanneer de zuurkool klaar is, spoel je deze kort af om de hele zure smaak eraf te krijgen.
  6. Giet de zoete aardappel af en stamp tot puree met wat nootmuskaat en een scheut melk. Doe de puree onderin de ovenschaal.
  7. Bak de zuurkool nog even kort mee met de spekreepjes en breng op smaak met peper en (eventueel) zout.
  8. Snijd ondertussen een appel en banaan in plakjes en verdeel over de aardappelpuree.
  9. Voeg vervolgens het zuurkool-spekjesmengsel toe.
  10. Maak het geheel af met 2 handjes pittenmix en geraspte kaas. Top tot slot af met wat kleine blokjes roomboter.
  11. Bak in de oven voor ca. 20 minuten. Eet smakelijk!

Ben je fan van ovenschotels? Ik maakte meerdere varianten:

Je vind mijn pagina met alle recepten hier: Recepten

Facebooktwitterpinterestlinkedin

3 thoughts on “Glutenvrije zuurkoolschotel met een twist

  1. We hebben het vandaag gemaakt en er ook nog stukjes ananas in gedaan, echt een recept om van te smullen. We moesten oppassen om niet te over-eten…

  2. Sinds kort eten we zo veel mogelijk glutenvrij en na speuren op internet kwam ik dit recept tegen. Echt om je vingers bij op te eten! Heerlijk:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *