Een week vegetarisch eten: mijn tips en tricks

Een week vegetarisch eten: mijn tips en tricks

Al een tijdje liep ik rond met het idee om te proberen minder vlees te eten. En gewoon als uitdaging voor mezelf heb ik het afgelopen week dan eindelijk gedaan! Hoe een week vegetarisch eten mij bevallen is? In dit artikel laat ik zien wat ik gegeten heb, wat ik ervan vond en mijn tips.

Een week vegetarisch, waarom?

Van kinds af aan ben ik gewend om iedere dag vlees te eten. Vlees is standaard onderdeel van mijn avondeten, maar nuttig ik ook vaak op brood als beleg. In een restaurant bestel ik standaard vlees en bijna nooit een vegetarisch gerecht. Wanneer ik wel iets vegetarisch bestel, is het vaak toeval en geen bewuste keuze. Toch liep ik al een tijdje rond met het idee om minder vlees te gaan eten. Het kwam er alleen simpelweg niet van.

Tot twee weken terug. Op een druilerige woensdagmiddag besloot ik de documentaire What The Health te kijken op Netflix. De documentaire is afkomstig van dezelfde makers als Cowspiracy, welke ik overigens ook nog steeds eens moet kijken. Het is een vrij aangedikte, Amerikaanse documentaire die je zeker met een korrel zout moet nemen. In mijn omgeving had ik al meerdere mensen over deze documentaire gehoord, die naar aanleiding ervan minder vlees en zuivel zijn gaan eten.

Tenenkrommend heb ik gekeken naar de bizarre houding en werkwijze van toonaangevende, wereldwijde gezondheidsorganisaties. De documentaire ging ook in op de relatie tussen voeding en ziektes. En dan specifiek over melk- en vleesproducten. Ik zou veel woorden kwijt kunnen over deze documentaire, maar wil er in dit artikel niet al te veel op ingaan. Je moet ‘m echt zelf eens kijken. Uiteindelijk was het voor mij het laatste zetje om eindelijk de challenge met mezelf aan te gaan: een week lang geen vlees bij het avondeten. 

De kunst van het weglaten

Hoe begin je zo’n challenge? Nou, ik begon ‘m eigenlijk vrij onvoorbereid. Het leek me het handigst om er niet al te moeilijk over te denken. Het enige wat ik gedaan heb, is wat inspiratie zoeken op Pinterest. Je vindt mijn food board op Pinterest trouwens hier. De eerste paar dagen kwam het er met name op neer dat ik gewoon het vlees wegliet. Ik verving het voor een ei, extra groenten of bonen.

Later in de week ging ik toch wel meer op zoek naar glutenvrije vleesvervangers. Zo at ik twee keer een rijst-bogenburger en een keer een salade met grillkaas. Ik zal binnenkort een apart artikel maken over welke vleesvervangers in de supermarkt glutenvrij zijn.

Wat heb ik een week lang gegeten?

Nu ben je natuurlijk erg nieuwsgierig naar wat ik een week lang heb gegeten. Stiekem zelfs nog langer dan een week, want inmiddels is het de elfde dag dat ik vegetarisch eet bij het diner. Hieronder zal ik kort ingaan op de gerechten die ik negen dagen lang gegeten heb. Voor de duidelijkheid: mijn challenge was om tijdens het avondeten geen vlees te eten. Wat lunch betreft heb ik twee keer salami op brood gehad, ben ik één keer wezen lunchen buiten de deur (waarover je hier meer leest) en heb ik een restje soep met kip gehad.

een week vegetarisch

Het leven is niet altijd insta worthy en zo ook deze foto niet. Op de eerste dag at ik rijst met champignons, een gekookt en ei sperziebonen/paprika en bosui in een sausje van kerriepoeder en crème fraîche. Van de tweede dag heb ik trouwens geen foto, maar at ik twee broodjes met een omelet en kant-en-klare aardappelsalade.

een week vegetarisch

Dag 3 maakte ik een recept van Foodgloss: bloemkool in zoetzure saus. Een dikke aanrader en ook door mijn vriend dubbel en dwars goedgekeurd. Je vindt het recept hier.

een week vegetarisch

Vegetarisch eten hoeft echt niet saai te zijn, daar kwam ik op de vierde dag wel achter! Ik maakte de rijst & bonenburgers van Lassie, deze. En voor ik het wist had ik mijn eigen burgerbar gecreëerd.

een week vegetarisch

De burgers smaken heerlijk met echte cheddar op een ciabatta van Schär.

een week vegetarisch

De vijfde dag kwam mijn schoonfamilie pizza’s eten. Ik kookte een vegan auberginecurry voor mijn schoonmoeder en mij. Het recept plaatste ik vorige week al en vind je hier.

een week vegetarisch

Op dag 6 ging ik met mijn vriend en zijn nichtje naar Ikea. Zij wilden daar graag eten en ik at van tevoren thuis twee overgebleven burgers. Smaakten nog steeds heerlijk!

een week vegetarisch

Dag 7 stond glutenvrije bruschetta op het menu, ik plaatste het recept hier gisteren. We aten de bruschetta met zelfgemaakte tomaat-paprikasoep, het recept daarvan komt later deze week online.

Na een week vegetarisch ging ik vrolijk door!

een week vegetarisch

Stiekem ben ik dus nog langer doorgegaan dan een week. Op dag 8 at ik mijn favoriete maaltje: Mexicaans. Dit keer zonder vlees. De variant met vlees en quinoa in plaats van rijst vind je in dit recept, je kunt het gehakt dus weglaten.

een week vegetarisch

Soms maak je van die random combinaties die perfect blijken te zijn! Salade met onder andere grillkaas, rode en witte quinoa en peer. Het recept komt deze week nog online!

een week vegetarisch

Ergens tussendoor at ik deze broccolisoep als lunch. Ook vegetarisch en het recept plaatste ik afgelopen weekend hier.

Hoe is een week vegetarisch me bevallen?

Het is me enorm meegevallen om een week vegetarisch te eten. Al moet ik zeggen dat ik er sowieso niet erg tegenop zag en het me vrij makkelijk te doen leek. Dat was zeker zo! In het begin liet ik vooral het vlees weg en later ging ik wel meer op zoek naar vleesvervangers als kaas en bonen. Ik heb het vlees absoluut niet gemist, vandaar dat ik ook langer door ben gegaan dan zeven dagen. Wel vond ik dat sommige gerechten minder vulden, maar misschien zat dat ook wel tussen mijn oren.

Omdat ik weet dat mensen hier benieuwd naar zijn, ga ik er toch nog even kort op in. Qua gezondheid heb ik niet direct gevolgen gemerkt van geen vlees eten bij het avondeten. Dit had ik ook absoluut niet verwacht van tevoren. Wel voelde het goed om minder vlees te eten. Bovendien ben ik blij dat het me is meegevallen en kan ik toch wel spreken van een soort trots gevoel!

Mijn tips voor een week vegetarisch

Hieronder wil ik je nog een aantal tips meegeven voor als jij dit ook eens een week of een kortere/langere periode wilt proberen:

  • Sta er niet teveel bij stil dat je geen vlees eet, dan mis je het ook niet.
  • Zoek vooraf online wat inspiratie op sites als Allerhande en Pinterest. Ook op Instagram is genoeg te vinden zonder vlees.
  • Hanteer niet alleen de kunst van het weglaten, maar vervang het wel voor iets. Anders dan kan het zijn dat het gerecht niet voldoende vult. Dit kunnen eieren zijn, bonen, linzen of kaas. Wees creatief!
  • Vertel je omgeving niet van tevoren dat je dit gaat doen, maar verras ze met jouw vegetarische gerechten en vertel pas na een paar dagen hoe goed je al bezig bent. Je zult zien dat ze het interessant vinden. En wanneer ze jouw gerechten proeven, zullen ze waarschijnlijk het vlees niet missen!

Ik hoop dat inspiratie uit dit artikel hebt kunt halen en dat je wat aan mijn tips hebt. Toen ik op social media over het onderwerp ‘glutenvrij en vegetarisch’ begon, merkte ik meteen dat het erg leeft. Ik zal in de toekomst dan ook zeker meer schrijven hierover, vegetarische recepten plaatsen en tips posten.

Deel hieronder ook zeker jouw favoriete vegetarische gerecht in de comments!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Facebooktwitterpinterestlinkedin

One thought on “Een week vegetarisch eten: mijn tips en tricks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *