Coeliakie is niet voor de poes. En wel hierom!

Coeliakie is niet voor de poes. En wel hierom!

In dit artikel ga ik je niet vertellen of katten en honden wel of geen coeliakie kunnen ontwikkelen. Nope, in dit artikel zet ik uiteen waarom coeliakie niet voor de poes is, niet gemakkelijk is dus. En waarom mensen met coeliakie helden en heldinnen zijn! Vandaag breng ik een ode.

Coeliakie maakt impact

Zelf heb ik inmiddels meer dan vijf jaar coeliakie, lees hier het verhaal van mijn diagnose. Afgelopen jaren verliepen, zeker in de beginperiode, met ups en downs. Coeliakie heeft me veel positiefs gebracht (lees hier een aantal voorbeelden) maar me ook doen beseffen hoe zo’n impact een aangepast dieet heeft op je leven. Het beïnvloedt veel aspecten en dat is niet voor de poes.. Hieronder vertel ik je op welke manieren coeliakie impact maakt op je leven:

1. Een ziekte is nou eenmaal niet niks

Hoe je het ook went of keert: coeliakie is een auto-immuunziekte. En het hebben van een ziekte is nou niet leuk, je hebt er liever geen dan een. Het betekent de nodige ziekenhuisbezoekjes. In mijn geval eens per jaar en in de jaren dat het minder gaat, ben ik vaker in het ziekenhuis te vinden. Jaarlijks worden allerlei waarden in mijn bloed gecheckt, want het volgen van een glutenvrij dieet zorgt ervoor dat je meer risico hebt op het oplopen van tekorten van bepaalde voedingsstoffen.

2. Nooit meer een kroket

Mensen met coeliakie kunnen bepaalde dingen nooit meer eten. Ik kan er wel omheen draaien, maar dat is gewoon ronduit kut. Een hamburger van de McDonalds, ook al is ‘ie zo klef. Een frikandellenbroodje, kaasstengel, goede pizzabodem of een lekker glas bier. Ik schreef al eens wat ik het meest mis sinds ik glutenvrij eet, dat kun je hier lezen.

3. Voorbereiden, plannen, navragen en contacten

Met coeliakie ontkom je er niet aan om je af en toe in de rol van inspector gadget te begeven. Vakantie? Voorbereiden en goed plannen! Etentje met vrienden? Contact opnemen met het restaurant. Nieuw product of merk ontdekt? Navragen bij de fabrikant hoe glutenvrij het daadwerkelijk is. En nee, daarbij helpt het niet dat gluten in dingen als cosmetica vaak nog anders worden weergegeven op verpakkingen. Een cursus Latijns zou ons allen goed doen zeg maar.

4. Bring your own food

Het hangt een beetje samen met mijn derde punt. Een slimme coeliakiemeid is op haar toekomst voorbereid. Omdat je in onverwachtse en sociale situaties nooit weet wat het eetaanbod zal zijn, kun je maar beter zeker van je zaak zijn. Traktatiemomenten, Kerst, Pasen, een dagje naar een attractiepark, een stevige wandeling of een dagje naar het strand. Mensen met coeliakie nemen vaak hun eigen eten mee just in case. En dat is in het begin best een omschakeling.

5. De kracht van de herhaling

Die sociale situaties waar ik het hierboven over heb, gaan vaak gepaard met een vragenvuur. Wanneer in een groep of 1-op-1gesprek boven tafel komt dat je glutenvrij eet, beginnen mensen vragen te stellen. Daardoor heb je soms het gevoel dat je honderd keer hetzelfde verhaal houdt, wat in de basis ook zo is. Maar de kracht zit ‘m wel in die herhaling, zeker wanneer je bijvoorbeeld uit eten gaat: je kunt maar beter zes keer aan de bediening vragen en uitleggen dan dat je het een keer te weinig doet.

6. Toiletteren kun je leren

Coeliakie gaat ook gepaard met zo op z’n tijd meer toiletbezoekjes dan gemiddeld. Een glutenfout zit in een klein hoekje en uit zich bij de een eerder dan bij de ander. De een hangt binnen een kwartier al boven het toilet, de ander pas na 48 uur of dagenlang niet. Af en toe zul je beste vrienden zijn met het toilet en dat is waardeloos. Al moet ik wel zeggen dat mijn ontlasting er veel beter aan toe is dan tijdens mijn ziekteperiode, of is dat TMI?

7. Creatief boekhouden

Men-sen, wat is dat glutenvrije dieet soms duur. Een zak glutenvrije pasta die vier keer duurder is dan de normale, sommige glutenvrije snacks zijn bijna onbetaalbaar en een halve euro per slagroomsoes weiger ik ook echt te betalen. Mensen met een glutenvrij dieet zullen creatiever met hun te besteden budget om moet gaan, want sommige producten zijn nou eenmaal achterlijk duur.

Heb jij hier nog meer redenen aan toe te voegen waarom coeliakie niet voor de poes is? Laat het me weten in de comments

Facebooktwitterpinterestlinkedin

4 thoughts on “Coeliakie is niet voor de poes. En wel hierom!

  1. Wat dacht je van het risico op darmkanker, als je niet aan het dieet houdt… en mensen die dan zeggen, aghh een stukje kan vast geen kwaad toch?

  2. Laatst naar een feestje moeten gaan. Kok moet een glutenfout gemaakt hebben. Heb moeten thuisblijven van mijn werk. Ik kon echt niet meer. Ik voel mij zo schuldig naar mijn collega’s hiervoor. Ik heb het gevoel dat het ook niet begrepen wordt dat je echt ziek bent na een glutenfout.
    Ik woon in België. Die hebben nog veel te leren van Nederland. Als ik op vakantie kom in Nederland is dat het paradijs voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *