Zoete aardappelsoep met kikkererwtencroutons

Zoete aardappelsoep met kikkererwtencroutons

Deze zoete aardappelsoep is heerlijk, maar ik ben sowieso dol op soep. Vroeger toen ik nog bij mijn ouders woonde, aten we regelmatig tomatensoep op zondag. Af en toe hadden we hier ook croutons in, ik herinner het me nog goed. Het waren ronde croutonballetjes, ze smaakten naar een soort kleinere variant van soepstengels. Ik heb ze even opgezocht en het zijn de Knorr soep croutons knapperballen. Wát een woord zeg. Anyway, ik vond dit altijd mega lekker in de soep, maar ze zijn uiteraard niet glutenvrij.

Een dag voordat ik deze zoete aardappelsoep maakte, roosterde ik wat kikkerwerten in de oven voor door een maaltijdsalade. Ik hield wat over en bedacht me een dag later dat ze perfect kunnen fungeren als croutons. En wat denk je? Ik waande me weer even in het gevoel van croutons in de tomatensoep van vroeger. Heerlijk! Al helemaal in combinatie met deze zoete aardappelsoep die goed vult.

Bereidingstijd: 1 uur | Aantal porties: 6 grote of 8 kleine koppen soep
Let op, voor deze soep heb je een staafmixer nodig.

Wat heb je nodig voor de zoete aardappelsoep?

  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 broccoli (of gebruik zoals ik twee stronken die je over hebt als restje)
  • 200 gram wortel
  • Een halve prei
  • 2 grote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 bouillonblokjes – ik gebruikte 1 x de biologische bouillon van Jumbo en 2 x de groentebouillon van Rossmann (Duitse drogist)
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • een snuf chilipeper
  • Vers gemalen zwarte peper naar smaak

En voor de croutons:

  • Een blik kikkererwten
  • 2 el kruiden – ik gebruikte 1 eetlepel kerriepoeder en 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel (zonnebloem)olie
  • Een snuf zout

Aan de slag met de zoete aardappelsoep!

  1. Kook 1,5 liter water in de waterkoker en verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de zoete aardappel en snijd in grove stukken, doe dit ook voor alle andere groenten.
  3. Verhit wat olie in een grote soeppan en bak de uien glazig.
  4. Voeg de kerriepoeder, paprikapoeder en chilipoeder toe en bak kort mee.
  5. Voeg alle groenten, knoflook en zoete aardappel toe en bak kort mee.
  6. Doe de 1,5 liter water en bouillonblokjes erbij en laat staan voor 45 minuten. Ondertussen ga je aan de slag met de croutons!
  7. Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet en dep daarna nog goed droog met keukenpapier of schone theedoek.
  8. Doe de kikkererwten in een kom en voeg de kerriepoeder, paprikapoeder, zout en 1 el olie toe. Schep goed om.
  9. Verdeel de kikkererwten over een met bakpapier beklede bakplaat en doe in de oven voor 40 minuten – totdat ze knapperig zijn. Vergeet niet tussendoor 2-3 keer om te scheppen.
  10. Als je alles perfect getimed hebt, zijn de croutons tegelijkertijd klaar met de soep. Zet nog even de staafmixer op de soep en eet smakelijk!
Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *