Restaurant Review: De Vijfde Smaeck glutenvrij

Restaurant Review: De Vijfde Smaeck glutenvrij

Gisteren bracht ik met mijn ouders, broertje en vriend een bezoek aan De Vijfde Smaeck in Emmen (Drenthe) ter ere van mijn vader zijn zestigste verjaardag. In een glutenvrije Facebookgroep kreeg ik de tip dat bij De Vijfde Smaeck glutenvrij eten goed mogelijk is. Twee dagen ervoor reserveerde ik telefonisch, ik kreeg de kok zelf aan de lijn. Glutenvrij was geen probleem, alles op de kaart kon in principe aangepast worden, een uitzondering daargelaten. In deze allereerste Restaurant Review deel ik mijn ervaring met jou.

De menukaart van De Vijfde Smaeck

De naam van het restaurant zet meteen al aan het denken, althans zo ging het wel bij mij. Is er dan een vijfde smaak naast zoet, zout, zuur en bitter? Bij het openen van de menukaart werd het antwoord meteen duidelijk: ja die is er. Zoals De Vijfde Smaeck het zelf op de website vermeldt:

De vijfde smaak is in 1908 ontdekt door een Japanner en wordt umami genoemd. Umami is Japans voor heerlijkheid of hartig. De vijfde smaak versterkt de andere vier smaken en zorgt hierdoor voor een rijke en bijzondere smaakervaring. (www.devijfdesmaeck.nl)

Naast dat er in dit restaurant veel aandacht is voor de vijfde smaak, werkt zij ook met seizoens- en streekgebonden producten. De menukaart vond ik vrij standaard en gangbaar, maar wel met een bijzondere twist of apart ingrediënt bij elk gerecht.

Terwijl de rest van mijn tafelgenoten crackers met dip kregen, werd ik netjes voorzien van een schaaltje met olijven en gedroogde tomaatjes, heel lekker!

Mijn gerechtkeuze bij De Vijfde Smaeck

Als voorgerecht bestelde ik Carpaccio van ossenhaas met balsamicodressing, pesto, rucola, Parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitten. Carpaccio is eigenlijk mijn go-to voorgerecht en kan bij praktisch ieder restaurant wat ik tot nu toe bezocht glutenvrij geserveerd worden.

Het hoofdgerecht was voor mij kalfsoester en gestoofde kalfssucade met knolselderij en lauriersaus. Bij het uitserveren ging het even mis. Mijn moeder bestelde hetzelfde, alleen beide borden arriveerden met een stengel van bladerdeeg. Gelukkig had de ober zelf al door dat het niet klopte, nog voordat hij het bord bij mij op tafel zette. Even later kwam hij terug met een nieuw bord. Ik vroeg hem nog wel nadrukkelijk of niet de bladerdeegstengel er ‘even snel af was gehaald’ en vervangen was voor wat sla. Hij verzekerde me dat dit uiteraard niet het geval was. Mijn hoofdgerecht was heerlijk en werd geserveerd met een salade van onder andere bleekselderij en kerrie.

Eindoordeel

Al met al een geslaagde avond met heerlijke gerechten, gelukkig heb ik ook geen klachten ervan gehad. Toch altijd weer spannend, zeker omdat ik een paar weken geleden in het ziekenhuis lag. Ik zat de weken erna weer in een bang-om-uit-eten-te-gaan-en-ziek-te-worden-periode, maar die heb ik hierbij weer doorbroken denk ik. Fijn dat De Vijfde Smaeck glutenvrije eters voorziet van goed glutenvrij eten!

De menukaart en meer informatie vind je op de website van De Vijfde Smaeck.

 

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *