How to: Glutenvrije boodschappen doen in Duitsland

How to: Glutenvrije boodschappen doen in Duitsland

Doordat mijn schoonouders net over de grens in Duitsland wonen, doe ik regelmatig glutenvrije boodschappen in Duitsland. Na 4,5 jaar ervaring weet ik onderhand exact welke producten waar verkocht worden. Geloof mij: Duitsland is een redelijk walhalla te noemen op het gebied van glutenvrije producten. Ze zijn er goedkoper, hebben vaak meer inhoud en er is meer keuze dan in Nederland! In dit artikel vertel ik over mijn favoriete winkels en geef ik per winkel aan wat voor producten ik er graag koop.

Een stad waar ik graag kom voor glutenvrije boodschappen is Nordhorn. Hier breng ik altijd een bezoekje aan Marktkauf, DM en soms ook aan Kaufland.

Kaufland

In Nordhorn ligt Kaufland wat buiten het centrum, daardoor ben ik er niet heel vaak geweest. Bij Kaufland – in Nordhorn tenminste – liggen de producten per categorie verspreid door de hele winkel, ik ga liever naar Marktkauf. Ik kan me niet specifiek een aantal producten herinneren die ik bij Kaufland gekocht heb.

glutenvrije boodschappen in Duitsland

Beschuit van Schär ligt bijvoorbeeld tussen de normale beschuit in de winkel.

Klik hier om te kijken wat voor jou de dichtstbijzijnde vestiging van Kaufland is.

Marktkauf

Onlangs (update 14/08/18) was ik bij Marktkauf Meppen en spotte ik onderstaande producten.

Bij Marktkauf Nordhorn liggen de glutenvrije producten overzichtelijk bij elkaar in één schap. Een mega schap welteverstaan, vol met producten van onder andere Seitz, Schär, Cenovis en Alnavit. Hieronder wat foto’s:

glutenvrije boodschappen in Duitsland

En dit is nog niet eens alles, ik krijg het volledige assortiment niet eens op één foto.

glutenvrije boodschappen in Duitsland

Wat een keuze hier! Let op: de producten aan de rechterkant (ben even het merk kwijt) bevatten bijna allemaal glutenvrij tarwezetmeel. Ik vermijd dit zelf, alleen het verschilt per Coeliakiepatiënt hoe goed je hier tegen kunt.

glutenvrije boodschappen in Duitsland

Het merk Cenovis biedt een groot assortiment glutenvrije sauzen, bouillonblokjes, soepen en mix voor jus! Ik heb er al meerdere geprobeerd en ze waren heerlijk. Onderin zie je soepen van Alter Werk die ook top zijn. Vergeet ook vooral de mix voor Chili Con Carne van Seitz (onderste plank) niet mee te nemen!

glutenvrije boodschappen in Duitsland

Een ruim assortiment van Duits merk Seitz. Qua verpakkingen een stuk mooier dan Schär als je het mij vraagt. Ik ben vooral fan van de boekweitpasta van Seitz.

glutenvrije boodschappen in Duitsland

Ook Schär is goed vertegenwoordigd bij Marktkauf, maar met lagere prijzen dan hier in Nederland. In de diepvries – in vestiging Nordhorn althans – vind je ook veel producten, waaronder croissants, cornetto’s, bladerdeeg en pizza’s. Vergeet je diepvriestas dus niet mee te nemen!

glutenvrije boodschappen in Duitsland

Dit is mijn buit die ik afgelopen zomer scoorde. Het brood van Alnavit is heerlijk en doet me heel erg denken aan dat van Schnitzer. Het is exact op dezelfde manier verpakt en ik denk dat het wel eens uit dezelfde fabriek kan komen…

Klik hier om te kijken wat voor jou de dichtstbijzijnde vestiging van Marktkauf is.

Drogisterijketen DM

In Duitsland is het heel gebruikelijk dat drogisterijen glutenvrije producten verkopen. Wanneer ik naar Nordhorn ga, bezoek ik altijd drogisterijketen DM. Alleen al omdat ze er een geweldig assortiment make-up en verzorgingsproducten hebben. En dan die prijzen daar! Mijn deo kost daar een derde van de prijs die ik hier in Nederland betaal.

DM verkoopt redelijk wat glutenvrije producten, met name van Schär. De producten zijn goedkoper dan in Nederland en soms vind ik er ook dingen die ik hier in Nederland nog nooit gezien heb. Ook verkoopt DM redelijk wat vegan, biologische en lactosevrije producten. En oja, je vind hier ook de lippenbalsems van EOS, welke een glutenvrije aanduiding hebben op de verpakking!

glutenvrije boodschappen in Duitsland

Deze broodjes van Schär zijn heerlijk!

Klik hier om te kijken wat voor jou de dichtstbijzijnde vestiging van DM is.

Drogisterijketen Rossmann

Bij mijn schoonouders in het dorp zit drogisterijketen Rossmann. Hier worden geen glutenvrije producten van Schär verkocht (gelukkig, dat hebben we hier in Nederland ook wel!), maar wel van eigen biologische lijn EnerBio. En ik verzeker je: die producten zijn top en niet duur! Klik hier om het assortiment van EnerBio online te bekijken. Wat ik vaak meeneem bij Rossmann:

 • Bouillonblokjes
 • Afbakstokbrood (volgens mij zijn dit wederom dezelfde als die van Schnitzer)
 • Mix voor brownies
 • Cornflakes
 • Mix voor falafel

glutenvrije boodschappen in Duitsland

Niet alles op deze foto is glutenvrij trouwens, maar veel wel! Onlangs is de indeling bij mijn schoonouders in het dorp veranderd, waardoor alles door elkaar staat. Maar door het glutenvrije logo vind je de juiste producten gemakkelijk terug.

glutenvrije boodschappen in Duitsland

Vroeger stond het namelijk zo, alles mooi bij elkaar in het gele schap. 

glutenvrije boodschappen in Duitsland

Duitse drogisterijen zijn echt een beetje gek. Ze verkopen namelijk ook chips en wijn. Kijk zeker even of ze chips van Funny Frisch hebben, deze zijn bijna allemaal glutenvrij (zie logo op achterkant). Met nam deze Jumpys en de smaak ‘ungarisch’ zijn erg lekker!

Klik hier om te kijken wat voor jou de dichtstbijzijnde vestiging van Rossmann is.

K+K

Bij supermarkt Klaas und Kock vind je een kleiner glutenvrij schap, althans bij de vestigingen die ik ooit bezocht. Maar toch ook hier weer een aantal unieke producten.

glutenvrije boodschappen in Duitsland

Maar K+K verkoopt wel de lekkerste pasta ooit: die van Italiaans merk Barilla. Deze wordt ook verkocht bij Marktkauf trouwens.

glutenvrije boodschappen in Duitsland

Het glutenvrije schap mag dan klein zijn, maar door de héle winkel vind je prijsbordjes met lactosevrije en glutenvrije logo’s, echt top dit.

glutenvrije boodschappen in Duitsland

Tussen de bakmixen vond in deze vier mixen van merk RUF. De Schokoflocken kuchen en brownies zijn top, spreek ik uit ervaring.

Klik hier om te kijken waar voor jou de dichtstbijzijnde vestiging van K+K zit.

Lidl Duitsland

Bij Lidl in Duitsland doe ik soms mijn weekboodschappen. Een fijne winkel die voor de meeste producten werkt met een glutenvrij logo. Met name glutenvrije vleeswaren, sauzen en salades pik je er zo gemakkelijk uit! Ook weet ik dat Lidl een aantal lactosevrije producten van haar eigen merk verkoopt. Wat ik vaak meeneem bij Lidl:

 • Amandelmeel
 • Aardappelsalade
 • Lachsschinken (een soort rauwe ham met de structuur van gerookte zalm)
 • Salsa dip in de smaak spicy cheese – lekker om nachos in te dippen

glutenvrije boodschappen in Duitsland

De glutenvrije pizza salami ligt in Duitsland standaard in de schappen en is er iets goedkoper dan in Nederland. De broodmix behoort in Duitsland ook standaard tot het assortiment, daar kan Lidl Nederland nog wat van leren. 

glutenvrije boodschappen in Duitsland

Bij Lidl heb je van ‘Chef Select’ verschillende aardappelbereidingen, waaronder deze gepofte aardappel. Verder hebben ze bakaardappelen met spek en ui, aardappelgratin en aardappeltjes met pesto. €0,99 en met glutenvrije vermelding!

glutenvrije boodschappen in Duitsland

Vergeet ook deze niet mee te nemen bij Lidl Duitsland!

Klik hier om te kijken wat voor jou de dichtstbijzijnde vestiging van Lidl Duitsland is.

Rewe

Tot slot komt supermarkt Rewe nog even aan bod, last but not least. Ook hier worden redelijk wat glutenvrije producten verkocht, al is het specifieke schap in het dorp van mijn schoonouders wel wat klein.

glutenvrije boodschappen in Duitsland

Rewe heeft een eigen glutenvrije lijn: Rewe Frei von. Ik herinner me de broodjes vooral als droog, de cakemix was wel lekker! 

glutenvrije boodschappen in Duitsland

Deze zijn zo lekker! En achterop voorzien van glutenvrije vermelding. Ze zijn er ook met mozzarella/tomaat en nog wat varianten dacht ik.

glutenvrije boodschappen in Duitsland

Ook hier weer de producten van RUF, waaronder de broodmix.

glutenvrije boodschappen in Duitsland

En in de vriezer een glutenvrije pizza van Wagner, let op deze is wel met glutenvrij tarwezetmeel.

glutenvrije boodschappen in Duitsland

Check ook zeker de vriezer even voor de glutenvrije taarten van Almondy: Toblerone, Milka, Philadelphia Lemon Cheesecake of Cappuccinomousse van Jacobs. 

Klik hier om te kijken waar voor jou de dichtstbijzijnde vestiging van Rewe zit.

Aldi Duitsland

Aldi heeft minder glutenvrije vermeldingen dan Lidl en gebruikt ook minder logo’s. Wel zijn ook bij Aldi veel salades en vleeswaren glutenvrij en hebben ze net als bij Lidl aardappelbereidingen in de koeling.

glutenvrije boodschappen in Duitsland

Ook heeft Aldi twee soorten (vers!) glutenvrij brood. Dit brood is heerlijk zacht, ik vind de ‘kernig’ variant het lekkerst. Voor nog geen €2,50 haal je dit brood in huis, het laat zich gemakkelijk invriezen.

Aldi heeft twee soorten vestigingen, gebaseerd op locatie: Aldi Nord en Aldi Süd. Bij Nord heb ik bovenstaand brood gespot, bij Süd schijnen ze andere dingen te hebben waaronder goedkope koekjes in vier soorten.

Klik hier om te zien wat voor jou de dichtstbijzijnde vestiging van Aldi Nord Duitsland is.

Zoals je gelezen hebt, loopt Duitsland flink voorop wanneer het gaat om gebruik van het glutenvrije logo, aanbod van producten, maar toch met name de prijs ervan. Wat verpakkingen betreft wordt er vaak ‘stärke’ vermeld op de ingrediëntenlijst, dit betekent ‘zetmeel’. Ik heb me er even in verdiept en de wetgeving daar is net als hier in Nederland: als er geen specifieke glutenvermelding bijstaat, gaat het om glutenvrij zetmeel.

Hopelijk heb jij wat aan dit overzicht gehad, laat me zeker even weten of jij wel eens glutenvrije boodschappen in Duitsland doet!

 

Facebooktwitterpinterestlinkedin

34 thoughts on “How to: Glutenvrije boodschappen doen in Duitsland

 1. Dank je wel voor dit mooie overzicht! Sinds een paar weken weet ik dat ik een gluten intolerantie heb en ik zit dus nog midden in de zoektocht naar alternatieven voor de producten die gluten bevatten… Binnenkort maar eens boodschappen doen in Duitsland, in een half uurtje ben ik de grens over.

  1. Graag gedaan, Vera. Wat vervelend dat je weet dat je nu ook glutenintolerant bent! Maar hopelijk ga je je beter voelen door het glutenvrije dieet.

   Mocht je nog vragen hebben over Duitse boodschappen of andere vragen, mag je me altijd mailen (info@maakhetglutenvrij.nl) of een bericht sturen op Instagram (www.instagram.com/glutenvrij)!

  2. Dank je wel voor dit uitgebreide bericht. Wij wonen aan de grens en ik eet nog niet zo lang glutenvrij. Ik ga boodschappen doen met jouw informatie openstaand op mijn telefoon!!

 2. Leuk dit overzicht! Mijn ouders wonen in Zuid-Limburg vlak naast de Duitse grens dus hier ook bekend met Duitse producten, maar ik merk dat ik toch steeds dezelfde producten op zoek, dus dit overzicht geeft weer nieuwe inzichten!

 3. Dank je wel Marit voor je info! Binnenkort ga ik naar Duitsland, dus ga zeker op zoek!
  Ik gebruik zelf het broodbakmix van Peak’s free from, dit vind ik tot nu toe het allerlekkerste brood. Ik neem altijd de fibre riche, maar je hebt ook wit en bruin van deze serie. Een pakje bakmix kost €2,10 en bij de Jumbo was het altijd gewoon te koop, maar sindskort niet meer. Nu kan ik het bij onze Plus supermarkt bestellen.
  Misschien een tip voor anderen!
  Vriendelijke groet, Julie

 4. Ik vind de rewe juist erg fijn! Bestel het gewoon online en haal mijn bestelling dan op in de winkel.

  Ze hebben de broodjes het afgelopen jaar wel verandert.

 5. Super leuk om te weten. Ik heb er 3 kids met coeliakie.
  Handig om er verschillende dingen te halen zijn dan wij gewend zijn in Nederland.

  Mvg Najat

 6. wat een geweldige site! Ik heb een vraag… Ik heb een melkvrij en glutenvrij dieet. Zijn er in Duitsland ook producten daarvoor te vinden? In Nederland vind ik het moeilijk om iets vinden.
  Hoor het graag.

 7. Hi, verbaasd te zien dat er zoveel gluten vrije producten zijn in Duitsland. Mijn ervaring in Restaurants is erg slecht. Elke keer krijg ik zeer verbaasde blikken en uiteindelijk een kale salade. Wat is jouw ervaring met duitse restaurants?

 8. Mooi overzicht. Weet je toevallig ook of het brood van de Aldi vernieuwd is? Vorige jaar bij de Aldi in Duitsland brood gekocht, maar ik meen dat dat er anders uit zag. Overigens hadden ze toen bij de Aldi ook lekkere cakejes.

 9. hallo en bedankt voor deze heldere uitleg, weet je of ze ook ergens tarwevrije afbakbroodjes hebben in Duitsland? wij gaan dit jaar namelijk op vakantie in Spanje en willen dan afbakbroodjes meenemen voor onze zoon die een tarwe allergie heeft.
  alvast bedankt voor je reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *