Dit recept voor een ovenschotel met zuurkool is er eentje die ik van huis uit mee heb gekregen. Mijn ouders maken deze ovenschotel altijd met een ingrediënt dat je niet per se verwacht: tomatenpuree. Mijn tante maakte ooit een soortelijke ovenschotel voor me met appel er doorheen, ook heerlijk. Dit recept combineert beide ingrediënten in één recept!
Bereidingstijd: 45 minuten | Aantal porties: 4
Wat heb je nodig voor de ovenschotel met zuurkool?
- 500 gram zuurkool naturel
- 250 gram gehakt
- 125 gram spekreepjes
- zakjes je nodig hebt voor 4 personen.
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- Aardappelpuree voor 4 personen, ik gebruikte een pakje. Kijk in dat geval even op de verpakking hoeveel
- 1 appel
- 1 klein blikje tomatenpuree
- Wat geraspte kaas of plakken kaas als topping
- Peper en zout
Vind je verse aardappelpuree lekkerder of ben je minder lui dan ik? Kook in dat geval 1 kilo aardappels en maak er puree van met wat zout, een scheut melk en een klontje boter.
Aan de slag met de ovenschotel met zuurkool!
- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
- Giet de zuurkool af en spoel kort na met water indien je net als ik niet van mega zure zuurkool houdt.
- Kook de zuurkool 20 minuten in een laagje water.
- Bak de spekreepjes uit in een hapjespan.
- Snipper de ui en knoflook. Schil en snijd vervolgens de appel in blokjes.
- Voeg de ui en knoflook toe aan de spekjes en bak kort mee. Voeg daarna het gehakt toe.
- Wanneer het gehakt gaar is, voeg je de appel en tomatenpuree toe. Bak kort mee en draai het vuur uit.
- Bereid vervolgens de aardappelpuree zoals aangegeven op de verpakking.
- Wanneer de zuurkool klaar is, giet je deze af en voeg je ‘m toe bij het gehaktmengsel. Schep om.
- Verdeel het zuurkoolmengsel over de ovenschaal. Gevolgd door de aardappelpuree.
- Maak af met wat geraspte kaas of plakken kaas en zet in de oven voor 20 minuten. Eet smakelijk!
2 thoughts on “Ovenschotel met zuurkool”