6 X Onmisbare items in je glutenvrije keuken

6 X Onmisbare items in je glutenvrije keuken

Sinds ik glutenvrij moet eten, ziet niet alleen de inhoud van mijn voorraadkast er anders uit. Ook de inhoud van mijn keukenkastjes is namelijk veranderd. Een paar keukenitems zijn voor mij onmisbaar geworden. Niet allemaal even fancy, maar wel verrekte handig! In dit artikel deel ik er zes met je, wellicht haal je er inspiratie uit!

Foto: bol.com

1. Een contactgrill

Zoals we allemaal weten is glutenvrij brood vaak droog. Eigenlijk altijd droog. De eerste 1,5 jaar van mijn glutenvrije dieet deed ik al mijn brood in een klein oventje (aanrader!). Tegenwoordig zweer ik bij mijn contactgrill, ik heb deze van Tristar. De contactgrill is opgewarmd in a split second en zorgt ervoor dat mijn brood zacht en/of knapperig wordt. Het ligt er maar net aan hoe lang je het erin laat zitten. Ook afbakbroodjes warm ik vaak hierin op, door ze even doormidden te snijden!

Foto: IKEA

2. Ziplock bags

Ook weten we allemaal dat glutenvrij eten prijzig kan zijn. Het is zeker duurder dan glutenvol eten, soms tot wel 3-4 keer zo duur. Waarom? Ik denk omdat bij glutenvrije producten geen sprake is van massaproductie. En wees eerlijk: wij glutenvrije consumenten betalen het toch wel, want we hebben geen keus.

De glutenvrije, gierige Nederlander in mij vindt het dan ook zonde om eten weg te gooien. Restjes eten bewaar ik in ziplock bags, het liefst deze van IKEA. Ook gebruik ik vaak van die herbruikbare plastic bakjes! En mooi meegenomen: zo heb je altijd een voorraadje eten in de vriezer om mee te nemen naar onverwachtse sociale situaties. 😉

Foto: IKEA

3. Klemmetjes voor plastic zakken

Niet zo fancy, maar wel weer heel handig: van die plastic klemmetjes om plastic zakken af te sluiten. Ligt het aan mij of lijkt glutenvrij eten eerder slof te worden? Met name muesli en crackers bijvoorbeeld. Wederom in het kader van anti-voedselverspilling: life savers deze dingen! Ik heb trouwens deze van IKEA, maar je kunt ook wasknijpers gebruiken.

Foto: IKEA

4. Plastic kookgerei

In mijn keuken wordt bíjna niet met gluten gekookt. Mijn vriend ontbijt en luncht alleen af en toe met brood. Avondeten koken met gluten gebeurt eigenlijk nooit. Ik heb dan ook wel houten spatels in huis, omdat ik weet dat ze niet in aanraking komen met gluten. Mocht mijn vriend toch een eitje bakken en deze op zijn glutenvolle boterham leggen, is een plastic spatel een must. Wij hebben geen vaatwasser en wassen met de hand af. Ik heb altijd het idee – weet niet of het theoretisch kan – dat gluten achterblijft in houten lepels.

5. Een goede foodprocessor

Sinds ik glutenvrij eet, maak ik veel meer eten zelf from scratch: sauzen voor het avondeten, tussendoortjes, smoothies, dressings en ga zo maar door. Een goede keukenmachine / foodprocessor is dan ook onmisbaar, als je het mij vraagt. Ik heb deze van Kenwood: een blender, juicer, mixer, hakker en citruspers in één!

6. Mooi servies

Doordat ik veel eten zelf maak en geen lichamelijke klachten meer heb door het eten, geniet ik meer van mijn eten dan vroeger. Ik vind het dan ook extra leuk om mooi servies te gebruiken om het eten op te serveren. Het liefst koop ik mooie borden en schalen bij de kringloop. Hier vind ik vaak de mooiste pareltjes voor heel weinig geld. Soms is het even goed zoeken, maar je hebt dan wel iets unieks! Bovenstaande drie scoorde ik bijvoorbeeld op de vrijmarkt met Koningsdag voor 5 euro.

Welke keukenitems zijn voor jou onmisbaar binnen een glutenvrij dieet? Deel je tips in de reacties.

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedin

2 thoughts on “6 X Onmisbare items in je glutenvrije keuken

 1. Een contactgril, maar dan met verwisselbare platen. die kunnen in de vaatwasser. Zo kunnen ze gebruikt worden door zowel de glutenvrije gezinsleden als de niet-glutenvrije gezinsleden.

  Een extra vriezer. Om extra baksels te bewaren, om broodpakketten in weg te kunnen stoppen en voor die fantastische aanbiedingen bij de Makro (pizza) of Lidl (visvingers en kipnuggeds)

  Heel veel spatels, om de beslagkommen leeg te maken.

  En last but not least: Mijn Kitchen-aid. Sinds ik die heb worden alle baksels veel beter gemengd en geklopt en veel lekkerder.

 2. Ik kan ook geen zip lock zakjes
  Missen en mij müsli corneflakes doe ik ook steeds dicht met een knijper
  Anders vind ik Het na een week al niet meer te pruimen
  Mij keukenrobot en tosti aperaat is onmisbaar In mij keuken want glutenvrij brood
  Is op dag 1 al oud vind ik
  Ik heb mij eigen pollepels en spatels in plastiek want ik hout blijven gluten zitten
  De drie bovenste lades in de vriezer zijn voor mij en komen er geen glutenvolle etens waren in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *