Het leven is te kort om calorieën te tellen. In het kader daarvan deel ik vandaag een recept met je voor glutenvrije arretjescake. Jep, wie kent ‘m niet van vroeger? Deze versie is met choco pecans en witte chocolade, maar je kunt eindeloos variëren qua topping. Bovendien heb je geen oven nodig, maar wel een portie geduld voor het afkoelen in de koelkast.
Bereidingstijd: 15 minuten + een aantal uren wachttijd | Aantal porties: 1 arretjescake
Wat heb je nodig voor de glutenvrije arretjescake?
- 200 gram roomboter
- 75 gram cacao
- 200 gram glutenvrije koekjes (ik gebruikte drie pakjes Schär Petit Beurre en één pakje Schär Digestive)
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
- 50 gram witte chocolade (ik gebruikte deze van Australian Homemade)
- 10 chocolade pecannoten (ik gebruikte deze van Australian Homemade)
Dit belooft veel goeds, yummy!
Aan de slag met de glutenvrije arretjescake!
- Smelt de boter in een pannetje en hak ondertussen de koekjes niet al te fijn.
- De chocolade verwarm je au-bain-marie. Heb je net als ik geen keukengereitje daarvoor? Zet dan een rvs maatbeker in een pan kokend water. Dit werkt net zo goed.
- Voeg de suiker en het cacaopoeder toe aan de gesmolten boter en laat kort staan.
- Verfrommel een stuk bakpapier, maak deze nat onder de kraan (ja dit is echt mega handig) en doe het papiertje in een ovenschaal, cakeblik of springvorm. It’s all up to you wat voor vorm arretjescake je wilt.
Doe de koekjes bij het chocolademengsel en roer goed om.
Schep het choco-koekjesmengsel in je bakblik of -vorm en druk heel goed aan.
Versier je arretjescake met choco pecans of wat je ook maar wilt.
Maak het geheel af door de gesmolten witte chocolade er overheen te draperen. Je geduld wordt nu op de proef gesteld. Laat de arretjescake namelijk minstens een paar uur afkoelen in de koelkast. Hoe kouder, hoe lekkerder vind ik zelf. Eet smakelijk!
Heb je nog meer energie over om te bakken? Probeer dan eens deze Chocolate Chip Cookies!
Dit artikel bevat producten die door een merk naar mij zijn opgestuurd.




Hoi Marit
ik heb even een vraagje
ik zou graag de glutenvrije cake maken
maar ik heb naast coeliakie ook een koemelkeiwitallergie
en kan dus geen roomboter witte chocolade petit beure koekjes gebruiken
ik zou de roomboter eventueel kunnen vervangen door kokos olie of plantaardige bakboter van alpro zou ik de droge koekjes door gelijk welk koekje kunnen vervangen ? of heb jij goede ideetjes en de chocolade ja die valt wss niet te vervangen door een melkvrije variant ?
De roomboter is in dit recept een belangrijk ingrediënt. Doordat je deze smelt en vervolgens laat afkoelen, houdt ‘ie de hele cake bij elkaar. Door bakboter vervangen is dus sowieso geen optie. Kokosolie geeft denk ik ook niet het gewenste effect, want wordt bij een matige temperatuur alweer vloeibaar..
Ik ken een recept met eiwit erin; eitje splitsen en toevoegen! Misschien helpt dat..?
Wordt in dat recept geen roomboter gebruikt dan? Ik werk zelf niet graag met rauwe eieren, maar dat is persoonlijk 🙂
Ik heb een tijd terug een arretjescake gemaakt met kokosolie en dan werkte wel. Oké hij was misschien iets minder hard dan wanneer je een harde boter gebruikt, maar het hield de boel voldoende bij elkaar. dit omdat kokosolie wanneer je het koelt ook ‘stolt’. Het moet echt wel boven kamertemperatuur zijn wil de kokosolie smelten.
in de ouderwetse variant heb ik het leren maken met vast frituurvet. dit kun je dus ook gebruiken voor het stollen, dat is namelijk waar het vet voor gebruikt wordt.
Oooh deze ga ik binnenkort maken! Ziet er onwijs lekker uit! 🙂
Heerlijk, laat me weten wat je ervan vond tegen die tijd!
De smaak is heerlijk! Maar blijven de koekjes bij jullie wel hard? Bij mij worden ze wat slof…
Ziet er erg lekker uit. Zou je deze ook in kunnen vriezen?
Jazeker kan dat!