Glutenvrij in New York – dag 1 en 2

Glutenvrij in New York – dag 1 en 2

Bij deze begin ik aan mijn reeks verslagen over glutenvrij in New York. Op Instagram viel ik veel in herhaling. Wat is deze stad een glutenvrije hemel. Het is werkelijk waar ongelooflijk en teveel om op te noemen. Daarom heb ik besloten mijn achtdaagse vakantie op te knippen in vier verslagen van twee dagen. Bij deze het verslag van de eerste twee dagen: de reisdag en de ‘officiële’ eerste dag. Naast praten over eten ontkom ik er niet aan om je ook wat toeristische highlights mee te geven van mijn week New York.

Glutenvrij in New York Dag 1

Een uur of half zes rolde ik mijn bed uit na een gebroken nacht. Ik was vrij gespannen de dagen voor onze reis, met als hoogtepunt de nacht voor vertrek. Deed amper een oog dicht voor mijn gevoel en er ging van alles door mijn hoofd. Wat als Amerikanen Coeliakie en glutenvrij niet goed begrijpen? Wat als ik ziek word, al op dag 1? De zorgen bleken achteraf gezien allemaal voor niets.

Glutenvrij bij Lufthansa

glutenvrij in New York

Onderweg werd ik goed verzorgd. We vlogen met Lufthansa en ik gaf van tevoren aan dat ik glutenvrije maaltijden wilde. Als warme lunch kreeg ik een vegan pompoencurry met polenta, fruitsalade, salade en brood met Philadelphia. Smaakte prima. Het brood viel van ellende uit elkaar en heb ik laten liggen. Gelukkig zat mijn tas vol back-up snacks. Voordeel van Coeliakie in de lucht: je krijgt je eten ruim voor de andere passagiers. Ik zal nog eens een apart artikel maken met tips over vliegen met Coeliakie.

glutenvrij in New York

Vlak voor de landing kregen we een snelle in-between-lunch-and-diner snack. Wederom het brood wat bij aanraking al uit elkaar viel. En belegd met komkommer en tomaat, hoe verzin je het? Glutenvrij betekent niet automatisch ALLESvrij. Gelukkig had ik mijn belegde Schnitzerbrood bij me. De bar was me iets te ‘raw’, ik ben niet zo van de repen met dadels.

Het blijft vrij bizar om te bedenken dat je in 16 uur tijd (ja de douane in Amerika duurt vreselijk lang) ineens midden in je hotelkamer in New York zit. Ik verbleef in Hotel Club Quarters Grand Central. Centraler kan niet en ik had me geen beter hotel kunnen wensen. Schone kamers, goede bedden, gratis koffie/thee, fruit en flesjes met gefilterd water. Geen poespas, betaalbaar en een uitzicht waar je u tegen zegt.

Diner bij Bistango at the Kimerbly Hotel

glutenvrij in New York

En dan zit je ruim een uur later bij Bistango. Een restaurant met twee vestigingen, ik bezocht die bij The Kimberly Hotel in Manhattan. Bij Bistango is de gehele kaart glutenvrij te bestellen en weten ze precies wat Coeliakie inhoudt. Het begin van de zin ‘Hi, I am a Celiac’ was voldoende. Het restaurant vond ik trouwens via de app Find me Gluten-free, echt mijn lifesaver deze week.

glutenvrij in New York

Zonder te vragen ontving ik heerlijk vers glutenvrij brood met hummus en citroenolie. Lekker dat het was!

glutenvrij in New York

Als hoofdgerecht bestelde ik een pasta met wilde paddestoelen, zongedroogde tomaat, broccoli en Pecorino. Volgens mij was het verse pasta, want het smaakte niet als de ‘gedroogde’ kant-en-klare pasta die ik ken. Bistango is niet mega goedkoop, maar hé stel je hier maar mentaal op in. New York is duur. Overal komt bovendien nog tax en tip bij op en dat tikt flink aan.

glutenvrij in New York

Op dag 1 spotte ik trouwens al de eerste glutenvrije cereal bij drogisterij Duane Reade. Na het avondeten deden we nog een kort rondje, die later al vrij volledig bleek. St. Patrick’s Church, Rockefeller Center, Times Square, Bryant Park en Crysler Building. Al met al een geslaagde eerste dag die nú al mijn verwachtingen overtroffen heeft.

Glutenvrij in New York Dag 2

Het hotel waar ik verbleef was exclusief ontbijt. Wel kon je er gratis koffie en thee scoren. En fruit. Ik deed dan ook elke ochtend een ‘pre-ontbijtje’ met thee, banaan en een meegebracht reep. Op onze eerste officiële dag in New York streken we neer bij (wat later bleek) ons favoriete tentje: Bloom’s Deli.

Ontbijt bij Bloom’s Deli

glutenvrij in New York

Een lekkere foute, typisch Amerikaanse diner om de hoek bij ons hotel. Aan interieurkennis veel gebrek, maar een menukaart waar je u tegen zegt. Bij Bloom’s kun je al het foute krijgen wat Amerika te bieden heeft: pancakes met bacon, burgers als ontbijt, mega omeletten en dikbelegde sandwiches.

glutenvrij in New York

Ook de glutenvrije menukaart liet niets te wensen over. Ik denk dat je wel twee maanden hier kunt ontbijten zonder dubbele gerechten voorgeschoteld te krijgen.

Onder het mom ‘lekker licht op de maag’ bestelde ik een BLT sandwich met extra cheddar cheese. Melted uiteraard. Het is dat we zoveel hebben gelopen in New York, anders was ik tien kilo zwaarder teruggekomen.

Na het ontbijt begaven we ons richting Central Park, waar we eigenlijk de gehele dag rondliepen. Onderweg stopten we nog even bij de Trump Tower. Al hadden ze hier glutenvrij, ik zou er nog geen euro uitgegeven hebben. Wat een enorm foute, gouden, bewaakte bedoening.

glutenvrij in New York

Rondom Central Park had ik niet echt veel glutenvrije tentjes opgeslagen voor lunch. Ik besloot een supermarkt op te zoeken, Morton Williams en kocht hier verse guacamole met nacho’s. Prima als lunch, zeker wanneer je ‘m opeet midden in Central Park. Sorry, geen foto van de guacamole, wel van mij met m’n cola.

Glutenvrij walhalla NoGlu

Na de lunch bezocht ik NoGlu en de naam zegt het al: een glutenvrij walhalla. Waar ik achteraf gezien – dom dom – uiteraard prima had kunnen lunchen.

glutenvrij in New York

De voorgevel belooft al veel goeds…

glutenvrij in New York

En eenmaal binnen. Ach ik hoef er weinig woorden over te zeggen. Ze hebben gewoon alles wat je als Coeliaak wilt hebben: eclairs, belegde broodjes, maaltijdsalades, koekjes, cake, taart.

glutenvrij in New York

Zei ik al dat het een walhalla is?

Mijn bescheiden buit. Het is dat ik al geluncht had en ik geen koelkast had op de hotelkamer, maar anders had ik hier flink los kunnen gaan. Beter boek ik de volgende keer een hotel naast NoGlu.

glutenvrij in New York

Dit smaakte enorm goed! Zo’n goed taartje is hier in Nederland moeilijk te krijgen.

glutenvrij in New York

In de avond streken we neer bij Italiaan Ceci. Dit was niet echt een succes, maar dat lag meer aan mijn eigen bestel skills. Het broodje was vrij droog en vervolgens bestelde ik een Caesar Salade. Gezien de prijs, verwachtte ik een complete maaltijdsalade. Helaas bleek het eerder een bijgerecht. Ben daarna nog maar even de Whole Foods ingedoken voor wederom nacho’s met guacamole. Ach ja, never change a winning team. Op de hotelkamer nam ik nog een glutenvrij cup-a-soupje. Een beetje behelpen, maar dat is niet erg op dag 2!

De eerste twee dagen New York waren zoals je leest al erg geslaagd en veelbelovend! Ben jij eigenlijk wel eens in New York geweest? Of heb je daar enorm veel zin in na het lezen van dit verslag?

Lees hier mijn andere drie artikelen over New York:

 

Facebooktwitterpinterestlinkedin

9 thoughts on “Glutenvrij in New York – dag 1 en 2

  1. Ik heb tijdens mijn trip gelunched bij noglu en ik moet zeggen, het was niet echt lekker. Het brood was droog en viel uit elkaar en de pastasalade van mijn dochter was niet gaar. Er zijn veruit tientallen betere lunchadressen in New York. Ben benieuwd waar je verder bent geweest!

  2. Woaw wat een walaga ik zou het ook wel is graag bezoeken alleen is het wat te ver vliegen groot gelijk had je maar een ijskast dan zou ik de ijskast ook vol proppen met taartjes en al dat lekkers met en tien kilo zwaarder naar huis vertrekken

  3. Hoi, wat fijn jouw reisverslagen van New York! Op onze eerste ochtend gingen we vol goede moed naar Bloom’s Deli (ook vlakbij ons hotel) maar zo jammer; zijn ze permanent gesloten (19 mei 2019). Dus voor alle mensen die dit lezen helaas geen optie meer. Hierna de starbucks geprobeerd maar ook die tweemaal geen glutenvrij broodje. Gelukkig had de pret a manger wel een broodje met eiersalade of avocado en eerst soort ei quiche in de (warme) koeling!

    Weet je toevallig nog bij welke starbucks je dat broodje had gehaald?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *