5 x antwoord op glutenvrije vragen

5 x antwoord op glutenvrije vragen

Hoewel ik gisteren nog bang was dat er niemand zou reageren op mijn glutenvrije vragenoproep op Instagram en Facebook, ontving ik een aantal glutenvrije vragen! In dit artikel geef ik antwoorden op vijf van die glutenvrije vragen. Wanneer dit goed in de smaak valt bij jullie, zal ik dit zeker vaker gaan herhalen.

1. Hoe kwam jij erachter dat je glutenvrij moet eten?

Deze vraag hangt een beetje samen met een andere vraag die ik ontving: De diagnose Coeliakie en dan? Hieronder zal ik verkort uitleggen hoe het proces bij mij in gang gezet werd.

Eind 2013 werd ik ziek en ik heb er zelfs mijn stage destijds voor af moeten breken. Drie maanden lang wist mijn huisarts niet wat er met mij aan de hand was. Uiteindelijk werd ik na twee maanden doorgestuurd naar een internist. Eindelijk werd ik grondiger onderzocht. Toen ik eenmaal in de medische molen zat, is het balletje snel gaan rollen. Een internist prikte op antistoffen en jáhoor, ik bleek Coeliakie te hebben. Een darmbiopt bevestigde dat ik type Marsh 3a had. Eindelijk een verklaring voor al mijn rare klachten. Klachten die ik – om heel eerlijk te zijn – eigenlijk mijn hele leven al had. Dingen als misselijkheid, buikpijn, diarree, ondergewicht, duizeligheid en weinig eetlust.

Ik kwam er dus achter dat ik glutenvrij moest eten door een Coeliakie diagnose, waaraan een hoop ziekte en ellende vooraf ging. Na mijn diagnose volgde een periode van onzekerheid en nieuwigheid. Ik heb de glutenvrije wereld eigen gemaakt door me veel online in te lezen, me aan te melden voor glutenvrije Facebookgroepen en uren door te brengen op Instagram en Pinterest. In de beginperiode zul je veel vragen hebben, stel deze online! Ik heb ervaren dat er zoveel mensen zijn die je kunnen en willen helpen. Verder is het, hoe cliché het ook klinkt, een kwestie van gewoon doen, vertrouwen hebben dat het goedkomt en blijven genieten van eten!

2. Wat neem je mee als lunch als je een dagje weggaat en ook geen dingen koel kunt houden?

Meestal neem ik niet al te veel mee, omdat ik vaak van tevoren uitzoek waar ik kan lunchen en/of dineren op de plek van bestemming. Wanneer ik wel wat meeneem, is het vaak het volgende:

 • Een belegd broodje (Van Schär, Deen of Schnitzer bijvoorbeeld) met ham, kaas en tomaat. Wanneer je dit in aluminiumfolie verpakt, blijft het zeker een aantal uren goed. Ook maak ik wel eens zelf een pastasalade die ik meeneem in een goed afgesloten bakje.
 • Een zakje chips of nootjes.
 • Een glutenvrij koekje.
 • Een banaan.

Met de jaren heb ik geleerd dat het echt niet nodig is om een hele backpack vol te proppen. Bijna overal is wel iets te krijgen. Denk aan een AH to go, benzinestation, supermarkt of natuurlijk een restaurant. Ga je echt naar de middle of nowhere en bijvoorbeeld de natuur in? Ja, neem dan wel zelf alles mee. Een koeltas met koelelement kan dan handig zijn.

3. Heb je wel eens de behoefte om met lotgenoten te praten (van ongeveer dezelfde leeftijd)?

Jazeker, met name in het begin had ik dit gevoel heel erg. Ik heb de hulp toen gevonden in glutenvrije Facebookgroepen en op Instagram. Ja, ik val ik herhaling. Het is fijn om te lezen dat je niet de enige bent die wel eens baalt, door de bomen het bos niet meer ziet of inspiratieloos is.

Ik help nu toevallig via een kennis van mijn moeder een meisje die net Coeliakie heeft. Dit vind ik leuk om te doen, omdat ik wéét hoe fijn het kan zijn in de beginperiode. Ze stuurt me af en toe verpakkingen van producten of vraagt me om tips. Remke, als je dit leest: you go girl! Het gaat allemaal goedkomen.

4. Welk gerecht mis je het meest?

Opzich mis ik niet één specifiek gerecht het meest. Wat ik wel mis, is onbezorgdheid. Onbezorgd even een kaasstengel kunnen halen bij Bakkerij Bart, een hotdog bij Hema of een kroket bij de Febo uit de muur. Onbezorgd eten kunnen bestellen of ongepland uit eten kunnen gaan zonder risiso.

Als ik toch één specifiek gerecht moet kiezen, is het döner kebab. En een écht lekkere pizza. Oh en roerbakmie van Honig met échte mie (en heb ik paprikachips van Lay’s al genoemd?) Gelukkig zijn veel gerechten gemakkelijk glutenvrij te maken en benaderen ze vaak (nooit volledig) de glutenvolle variant.

5. Wat zijn de gekste glutenvrije vragen die je ooit kreeg?

Ik besef me dat ik in een glutenvrije bubble leef en dagelijks bezig ben met het glutenvrije dieet. Of ik het nou wil of niet, ik zal mijn hele leven bezig blijven met eten in mijn hoofd. Puur omdat ik altijd moet opletten: bij het ontbijt, uit eten gaan en tijdens een feestje. Soms vergeet ik daarbij dat het voor anderen een onduidelijk dieet is. De raarste vragen vind je hieronder:

 • Met stipt op nummer 1: “Een kruimel op z’n tijd kan vast geen kwaad toch?” – Mensen die het glutenvrije dieet wegwuiven of onderschatten. *Ademt in ademt uit, telt tot tien*
 • “Maar je mag toch geen aardappels?” of “Maar je mag toch geen rijst?”. Soms dringt het gewoon niet tot mensen door dat gluten zich in granen bevindt. Een aardappel is geen graan. Rijst ook niet. Dan merk je toch dat mensen onwetend zijn over eten in het algemeen.
 • “Heb je tips voor chips, want wij mogen natuurlijk alleen naturel?”. Dit soort vragen vind ik ook zó zonde om te horen. Er zijn onwijs veel chipssmaken glutenvrij. Sommige mensen weigeren gewoon om zich in te lezen.En nog twee klassiekers die ik ooit tegenkwam op Facebook:
 • “Hoeveel gluten zitten er in een KitKat Chunky white?” – I just can’t.
 • “Heb je Coeliakie? Nee gluten.” – I again just can’t.

Zooooo, dat was me het glutenvrije vragenrondje weer wel. Heb jij nou ook een brandende glutenvrije vraag? Laat het me weten in de comments en wie weet beantwoord ik bij de volgende editie jouw vraag!

 

Facebooktwitterpinterestlinkedin

7 thoughts on “5 x antwoord op glutenvrije vragen

  1. Hihi dat snap ik maar weet wel dat die al gebeuren in Nederland! Maar goed geen proces waar je aan zou beginnen omdat je coeliakie hebt maar dat het kan vind ik wel superknap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *