Glutenvrij in Berlijn

Glutenvrij in Berlijn

Een dikke week terug bracht ik een speed nog-geen-48-uurs-bezoekje aan Berlijn. We werden last-minute meegevraagd door de oom en tante van mijn vriend. Zijn nichtje was jarig en wat is een betere plek om je verjaardag te vieren dan Berlijn? Glutenvrij in Berlijn bleek best prima te doen. In dit artikel laat ik je zien welke voorbereidingen ik trof en welke glutenvrije maaltijden ik at in Berlijn.

Glutenvrij in Berlijn: de voorbereidingen

De week voordat we vertrokken deed ik thuis wat research op internet. Berlijn leek best glutenvrij-vriendelijk en het vinden van glutenvrije hotspots was dan ook niet moeilijk. Ik gooide wat zoektermen in Google als ‘glutenfrei Berlin’, ‘Berlin celiac’, ‘Berlin Zöliakie’ en ‘glutenfrei essen Berlin’. Verder scande ik Instagram af naar glutenvrije plekjes en bewaarde ze allemaal op mijn kaart Glutenvrije hotspots Europa. Ook stuurde ik een aantal ‘glutenvrije Berlijn-kenners’ een persoonlijk bericht op Instagram. Tot slot vroeg ik in een aantal glutenvrije Facebook groepen waar ik terecht kon Berlijn. Er bleek een glutenvrije bakkerij in Berlijn te zitten: Jute Bäckerei en mensen wezen me op ketens Maredo en Vapiano. Maredo is een steakhouse en bij Vapiano in Duitsland kun je terecht voor glutenvrije pizza en pasta. Altijd fijn om te weten, zeker omdat beide ketens meerdere vestigingen hebben in de stad.

Al gauw vulde mijn kaart zich met tientallen hotspots, met uit eten gaan moest het dus zeker goed komen. Doordat mijn schoonouders in Duitsland wonen, weet ik dat de verkrijgbaarheid van glutenvrije producten in Duitsland goed is. Je duikt dus zo even een supermarkt of drogisterij in voor wat glutenvrij brood, snacks of een salade. Wel besloot ik om een glutenvrij bananenbrood mee te nemen als ontbijt. We verbleven in Ho(s)tel Altstadt Spandau, zonder ontbijt. Het leek me dus wel handig als ik zelf op de hotelkamer alvast kon ontbijten. Naast het bananenbrood nam ik het volgende mee als noodpakket van tussendoortjes:

  • Kleine zakjes chips van Lays – in de gemixte zak zijn alle zakjes glutenvrij behalve paprika
  • Kleine kuipjes jam van De Ruijter voor op het banabenbrood
  • Rijstwafels
  • Pindakaas en nutella voor op de rijstwafels/ bananenbrood
  • Droge worst van Huls
  • Bananen

Glutenvrij in Berlijn: Dag 1

We vertrokken op vrijdag aan het eind van de ochtend, waardoor we nog gewoon ontbeten bij mijn schoonouders. Voor onderweg nam ik een meergranenpistolet van Deen mee met ham, kaas, tomaat en mayonaise. Ook maakte ik een pastasalade met tomaten, augurk, olijven, slamelange, mayo, azijn, peper en zout.

Glutenvrij in Berlijn

Tijdens een tussenstop bij de Subway at ik mijn eigen broodje op. Heerlijk en eigenlijk veel beter dan zo’n klef Subway broodje.

Glutenvrij in Berlijn

Een paar uur later at ik onderweg mijn pastasalade op.

Glutenvrij in Berlijn

De eerste avond aten we bij Restaurant Kaiserhof in ‘ons’ wijkje Altstadt Spandau. Na wat overleg met de kok besloot ik een Rumpsteak te nemen met een gepofte aardappel en een salade vooraf. Volgens de kok is de rumpsteak het lekkerste stuk van een koe. Hij vroeg netjes of ik wel boter (dus lactose) mocht, omdat hij de steak daarin wilde bakken. Ook stelde hij als saladedressing olie en azijn voor, prima!

Glutenvrij in Berlijn

Ik had dus een salade vooraf. Deze smaakte prima, ik ben echt een konijn dus vind het al gauw lekker. Ik mocht zelf de azijn en bieslookolie eroverheen doen naar wens.

Glutenvrij in Berlijn

En de rumpsteak met gepofte aardappel! Erg lekker en precies genoeg.

Glutenvrij in Berlijn: Dag 2

De tweede dag ontbeet ik op onze hotelkamer met bananenbrood. Vervolgens gingen we ontbijten bij een bakkerij, hier nam ik alleen een thee. Na het ontbijt dook ik even snel drogisterij DM in voor wat rijstwafels met chocola en de Edeka voor een glutenvrije salade als back-up.

Glutenvrij in Berlijn

De salade bleek erg handig. Na een paar uur ronddwalen door de stad belanddeb we in een cafeetje om wat te drinken. Ik besloot mijn salade maar op te eten, want had geen zin om op zoek te gaan naar een lunch. Niet erg vullend, maar gelukkig had ik nog wat tussendoortjes bij me.

Glutenvrij in Berlijn

Diner op de tweede dag was bij Maredo, een steakhouse keten. Na wat dubbele checks, omdat de bediening niet érg veel leek te weten, at ik met een gerust hart. Ik nam wederom een steak, dit keer met kruidenboter en een gepofte aardappel met sour cream.

Glutenvrij eten in Berlijn: Dag 3

Op deze laatste dag checkten we uit om 11 uur, waarna we wat rondreden door de stad. Het was erg regenachtig, dus we besloten een museum te bezoeken. Maar toen we bij aankomst erachter kwamen dat deze voor de helft in de open lucht was, besloten we naar huis te rijden na een lunch.

We reden wat rond toen we per toeval Restaurant Landleben ontdekten in Potsdam. Dit prachtige restaurant was echt een cadeautje in de stromende regen. Het leek wel een soort onontdekt geheim, gelegen aan een meer. Bij binnenkomst oogde het landelijke restaurant meteen heel sfeervol.

Ik vroeg de bediening meteen of er glutenvrij iets mogelijk was. Dit was geen probleem en de vrouw vertelde me zelfs dat haar zus ook Coeliakie heeft. Hoe toevallig is dit, in the middle of nowhere? Ze legde me uit dat er veel mogelijk was met wat aanpassingen.

Glutenvrij in Berlijn

Ik nam een heerlijke forelsalade met appel, tomaat, artisjok, venkel en champignons!

Glutenvrij in Berlijn: Eindoordeel

Al met al heb ik prima gegeten in Berlijn. Niet het lekkerste eten óóit, maar gewoon prima en snel geserveerd. Ideaal voor de grootte van de groep waarmee wij waren. Het was niet lastig zoeken, maar doordat we er zo kort waren hadden we ook niet echt de tijd om meerdere plekjes uit te proberen. Wanneer ik in de toekomst nog eens ga, wil ik zeker naar The Bowl, Vapiano en naar de glutenvrije bakkerij!

Facebooktwitterpinterestlinkedin

4 thoughts on “Glutenvrij in Berlijn

  1. Fijn verslag! Ik was er ook een maand geleden en at elke avond bij Vapiano. Heerlijk! Ook de bakkerij was fijn voor een tussendoortje, maar later op de middag kon je er geen brood meer vinden. The bowl stond ook op mijn lijstje, maar daar zijn de niet geraakt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *