10 glutenvrije vragen aan mijn naamgenoot Marit

10 glutenvrije vragen aan mijn naamgenoot Marit

Een hele tijd geleden leerde ik Marit kennen via Instagram. Zij heeft ook coeliakie, het lijkt net of ik over mijn dubbelganger praat hè? Anyway, afgelopen dinsdag zag ik haar in real life en stelde ik haar tien glutenvrije vragen. In dit artikel krijg je bovendien een kijkje in haar voorraadkast en koelkast, kijk je mee?

Al tien jaar coeliakie

Marit heeft al coeliakie sinds haar veertiende. Hoe artsen daar destijds achterkwamen en hoe haar hele diagnose verlopen is? Daar schreef Harmke van Miss Glutenvrij al eens een artikel over en dat vind je hier.

Marit is 24 jaar en net begonnen aan de studie gewichtsconsulente, met de verdieping eetstoornissen. Ze woont tijdelijk bij haar vader en gedeeltelijk bij haar vriend sinds ze terug is van backpacken in Azië. Haar hobby’s zijn lezen,  maar ook schrijven en ze heeft een voorliefde voor koken en bakken. Vóór haar coeliakie bakte ze overigens ook al graag, maar dan gewoon met pakjes van Koopmans. Koken en bakken werkt inmiddels haast meditatief voor haar, koken brengt echt rust. Goed, op naar de tien vragen!

1. Hoe lang heb je al coeliakie?

“Sinds mijn veertiende heb ik coeliakie, dus nu tien jaar. Uit dat begintijdperk herinner ik me niet heel veel meer. Wat ik me nog wel goed herinner is dat ik in het ziekenhuis lag. Ze hadden het vermoeden dat het coeliakie was, maar ik moest nog een gastroscopie krijgen. Ik had een zak snoep naast mijn bed liggen en weet nog dat ik die héél snel leeg heb gegeten, onder het mom van ‘nu het nog kan’. Vervolgens was het definitief dat ik coeliakie had.

Ik herinner me nog dat ik een groot groen boek kreeg waarin alles stond wat glutenvrij was. Daar stonden onder andere aardbeien in, maar niet al het lekkere eten waar ik van hield. Oh no! Wel was ik heel blij dat ik geen brood meer hoefde te eten. Toen ik heel klein was vond ik brood al enorm vies en riep ik altijd ‘van brood ga je dood’. Dat was best wel letterlijk bij mij.”

2. Wat is je glutenvrije lievelingseten?

“Dat is echt heel lastig. Als ik denk aan lievelingseten, denk ik aan een of andere salade met quinoa, zoete aardappel, tempeh, avocado, noten en eieren. Ik vind veel dingen lekker, het is niet dat ik iets heel specifieks als lievelingseten heb. Dat had ik vroeger ook niet echt.”

3. Wat mis je het meest sinds je glutenvrij eet?

“Echt goede, lekker oliebollen. Boterkoek vond ik in mijn glutentijdperk ook heel erg lekker. Het smeuïge, zachte van een boterkoek vind ik tot nu toe nog niet terug in de glutenvrije varianten helaas.”

4. Waar doe jij je glutenvrije boodschappen?

“Bij Albert Heijn, omdat ik het fijn vind dat daar duidelijk op de verpakking aangegeven wordt of iets glutenvrij is. Ik haal voor de rest ook redelijk vaak wat bij Lidl, maar dat is dan met name groente, fruit en vlees. Specifiek glutenvrije producten koop ik niet heel erg veel. Tenzij het in de aanbieding is, dan sla ik vaak veel te veel in en zit ik thuis met tien pakken koekjes die ik uiteindelijk toch niet opeet.”

Een deel van Marit haar glutenvrije stash bij haar vader.

‘’Over het algemeen vind ik het lekkerder om producten te kopen die niet specifiek glutenvrij zijn. Glutenvrije koekjes bijvoorbeeld maak ik het liefst zelf. Bovendien zijn veel producten van nature glutenvrij, zoals rijst en aardappel. Ik vind het dan onzin om specifieke producten uit het glutenvrije schap te kopen. Behalve bijvoorbeeld havermout of een bepaalde meelsoort.”

Nog een gedeelte van Marit haar voorraad.

‘’Verder kom ik graag bij de toko. Ook daar kan ik als hoarder te werk gaan, met als gevolg dat ook daarvan vaak producten over datum gaan. Wat ik zoal bij de toko koop, is: kruidenmixen voor bijvoorbeeld nasi, tempeh, rijstvellen, dingen voor sushi, lemper en (instant) noodles.”

5. Wat vind je van het huidige glutenvrije aanbod in supermarkten?

“Tegenwoordig is het wel echt beter geregeld dan in mijn beginperiode. Met name de eigen lijn van Albert Heijn vind ik echt chill. Maar ik ben meestel toch wel enigszins teleurgesteld door de glutenvrije producten die momenteel op de markt zijn. Ik herinner me nog goed hoe glutenvolle producten smaakten. In vergelijking met die producten, smaakt het glutenvrije aanbod toch vaak droger of zit er veel troep in qua ingrediënten. Daarom probeer ik ook om veel zelf te maken, omdat dat gewoon lekkerder is. Maar laat ik voorop stellen dat ik wel blij ben dat er zoveel in de winkels ligt. En dan tegenwoordig ook nog vaak in handige portieverpakkingen zoals bij de AH Vrij van Gluten lijn.”

6. Wat eet je zoal op een dag?

“Meestel ontbijt ik met granola of havermout. Daarnaast heb ik nu even tijdelijk mijn apple crumble fase (dit recept houden jullie van Marit tegoed!). Als lunch eet ik graag pannenkoeken. Maar ik eet ook af en toe brood, met amandelpasta, ei, zalm of avocado. Ik heb vaak de ciabatta’s van Schär op voorraad. En verder af en toe brood van Genius, Happy Bakers of Yam. Het brood van Het Stoepje vind ik ook erg lekker, maar moet je wel even roosteren.”

Dit is Marit haar privé koelkast bij haar vader thuis. Ik zie veel groente, fruit en eieren.

En in de diepvries yoghurtijs van Lidl en de balletjes van Ikea. De groente- en kipvariant zijn glutenvrij!

‘’Qua avondeten eet ik vaak iets op basis van rijst, zoete aardappel of quinoa. Ik houd niet zo van gewone aardappel of pasta. Bovendien ben ik sowieso niet van de Italiaanse keuken. Wel van de Aziatische, met name curry’s, tempeh of dingen uit de Indonesische keuken. Ik eet tegenwoordig veel van die dadel-notenrepen als tussendoortjes. Onder andere van Nak’d, Trek en Pulsin.”

Een deel van Marit haar collectie dadel-notenrepen.

7. Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Voornamelijk van internet en dan met name van blogs. Ik kijk veel op Chickslovefood.com, Uitpaulineskeuken.nl en Amerikaanse websites. Sinds ik in Azië ben geweest, probeer ik me meer te oriënteren op andere keukens. Ik vind het zonde om je alleen tot de Nederlandse of Europese keuken te beperken. Dus dan ga ik express zoeken op bijvoorbeeld Afrikaanse recepten die glutenvrij kunnen.

Wat ik online mis qua online glutenvrije inspiratie is videos. Bij video’s heb je toch het idee dat je met een persoon in contact bent die hetzelfde heeft als jij. Dat heb ik bij blogs minder, dan mis je toch een stukje herkenning. Ik vind het ook fijn als content persoonlijk is, waardoor je de persoon erachter ook een beetje leert kennen.”

8. Welke sociale situaties vind je lastig door je glutenvrije dieet?

“Vanaf begin af aan heb ik me niet door mijn coeliakie laten beperken. Ik weet nou eenmaal dat ik het heb en probeer me zo goed mogelijk voor te bereiden op elke situatie. En als ik ergens ben waar geen glutenvrij aanbod is, loop ik even de supermarkt in en dan fix ik altijd wel iets.

De enige lastige situatie vind ik wanneer mensen het initiatief nemen om glutenvrij voor mij te koken. Ik vind dat superlief, maar heb graag zelf de controle, want dan weet ik dat het goed gaat. Ik vind het wel spannend om dat aan iemand over te laten, iemand die er misschien geen verstand van heeft. Ook vind ik het lastig wanneer iemand anders een restaurant regelt waar we uit eten gaan. Het liefst wil ik zelf de controle hebben en het een en ander kunnen navragen bij het restaurant. Verder vind ik situaties niet lastig, vooral niet te moeilijk doen!”

9. Wat voor invloed denk je dat je opleiding gaat hebben op je eetpatroon?

“Waarschijnlijk heb ik door mijn opleiding straks meer kennis over voeding en dan met name wat belangrijk voor je is. Ik weet nu al wel wat gezond eten is, maar door zo’n opleiding ben je toch meer gericht op vitamines en mineralen. Juist met een glutenvrij dieet door coeliakie zijn sommige vitamines essentieel.

Qua eetpatroon denk en hoop ik niet dat er veel gaat veranderen voor mijzelf. Wel lijkt het me heel leuk om andere mensen te helpen in de toekomst. Om te helpen bij hun voedselintolerantie door het bieden van inspiratie, het doen van boodschappen met ze of het delen van recepten. Anderen helpen is de grootste reden waarom ik meer kennis wil vergaren met deze opleiding.”

10. Wat voor tip heb je voor iemand die net glutenvrij eet?

“Probeer je niet teveel te beperken tot alleen het glutenvrije schap. Wees je er ook gewoon bewust van dat bijvoorbeeld rijst en aardappel glutenvrij zijn. Verder zou ik adviseren om zeker in het begin naar Albert Heijn te gaan in verband met het glutenvrije logo. Tot slot heeft het bezoeken van (glutenvrije) websites mij ook goed geholpen. En in het begin vooral veel Googlen op alles met glutenvrij!”

Marit, enorm bedankt voor je mooie antwoorden en ik hoop dat we met dit interview anderen kunnen inspireren!

Neem eens een kijkje op Marit haar blog of Instagram. Wil jij ook graag eens je verhaal doen op Maak het Glutenvrij? Mail dan naar info@maakhetglutenvrij.nl

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *