5 x Antwoord op glutenvrije vragen #2

5 x Antwoord op glutenvrije vragen #2

Halverwege april plaatste ik een artikel met antwoorden op 5 glutenvrije vragen van jullie. Een tijdje terug deed ik op social media een nieuwe oproep voor vragen. Er stroomden aardig wat vragen binnen over uiteenlopende vragen. Vandaag is het tijd voor antwoorden op 5 nieuwe glutenvrije vragen. Lees je mee?

1. Waar heb jij de meest relaxte vakantie gehad met coeliakie? In welk land, stad of hotel kon jij het meest ‘mee-eten’?

Deze vraag beantwoord ik zonder twijfel keihard met New York! Met stipt op nummer 1 de beste glutenvrije bestemming waar ik tot nu toe ben geweest. Het was mijn eerste vakantie waarbij ik alles buiten de deur deed, van ontbijt tot diner. Mega spannend dus! Gelukkig ben ik geen enkele keer ziek geworden en was personeel goed op de hoogte. De glutenvrije hotspots vlogen me om de oren, evenals de glutenvrije vermeldingen op producten in de supermarkt of drugstore. Ja, ik zou graag terugkeren naar deze fantastische stad!

Van heerlijk Mexicaans eten, tot volledig glutenvrije restaurants en winkels! Je vindt deze artikelen via onderstaande links:

glutenvrij in new york

Ohhhhhh, take me back please!

2. Wat vind je van mensen die geen coeliakie hebben maar wel glutenvrij eten, maar wanneer ze zin hebben ook dingen met gluten eten?

Hmmm, dit vind ik een lastige vraag. Niet omdat ik er geen antwoord op weet, maar omdat dit een gevoelig onderwerp is. Dat merk ik regelmatig in glutenvrije Facebookgroepen. Er is een soort ‘kamp coeliakie’ en ‘kamp ik-eet-glutenvrij-maar-heb-geen-coeliakie. Ik kan (en wil) er zelf vrij kort over zijn: ik zie er geen nut van in om glutenvrij te eten zonder enige medische onderbouwing. Ik weet dat er andere ziektes naast coeliakie zijn waarbij vanuit een medisch specialist een glutenvrij dieet aangeraden wordt. Helemaal logisch en prima, ik hoop ook deze mensen te inspireren. Maar op eigen houtje – zonder enige medische test of aanleiding – glutenvrij gaan eten, daar kan ik simpelweg niet bij met mijn hoofd. Door een glutenvrij dieet te volgen, bouw je (eventueel) tekorten op, doe dit dus nooit op eigen houtje zonder dat je onder controle staat bij een medisch specialist.

En waarom zou je jezelf met zo’n ingewikkeld dieet opzadelen zonder aanleiding? Van berichten over af en toe ‘smokkelen omdat het kan’ of ‘ik eet wel spelt’ krijg ik dan ook altijd jeuk. Eet 100% glutenvrij of doe het niet. En als je niet 100% glutenvrij eet, zeg dan ook niet dat je een glutenvrij dieet volgt.

3. Mijn dochter van 6 eet sinds augustus geen gluten meer ivm diagnose coeliakie. Ik maak me zorgen over het genoeg binnenkrijgen van vezels. Hoe kan ik meer vezels in haar dieet smokkelen?

Deze vraag was nog iets langer dan hierboven staat. Ze houdt niet van koud glutenvrij brood en mag geen broodrooster op school. Soms eet ze donkere crackers, maar die zijn hard. Verder eet ze af en toe rauwkost, boterhammen met pindakaas en ’s avonds gevarieerd met de pot mee.

Laat ik voorop stellen dat ik geen diëtist ben en niet met allerlei onderbouwde adviezen kan gaan aankomen. Maar op basis van hoe ik het zelf aanpak, kan ik de volgende dingen wel aanraden:

  • Voldoende groenten en fruit eten (inkoppertje) – niet alleen in vaste vorm, maar bijvoorbeeld ook door een smoothie te maken van fruit of een soep van veel groenten. Een smoothie kan prima als ontbijt bijvoorbeeld en wordt met een lepel lijnzaad er doorheen nog vezelrijker.
  • Yoghurt met ontbijtgranen, bijvoorbeeld die van Eat Natural.
  • Rijstwafels met lekker beleg.
  • Wraps van boekweitmeel (300 ml melk, 2 eieren en 100 gram boekweitmeel). Lekker flexibel, goed op te rollen en daardoor dus handig om mee te nemen!
  • Zilvervliesrijst in plaats van witte rijst. En daarnaast dingen in het avondeten verwerken als linzen, bonen en erwten.

4. Wat eet je als je brood niet onderweg kan roosteren?

Jarenlang was ik inderdaad ook gewend dat glutenvrij brood alleen lekker is als je het kunt roosteren. Gelukkig ontdekte ik laatst het brood van Bakker Leo, wat niet geroosterd hoeft te worden. Het brood blijft de hele dag flexibel en lekker, ook als je het in de ochtend smeert en pas later op de dag eet. Ik schreef deze review over dit brood.

Toch echt geen broodliefhebber? Dan heb ik de volgende tips voor een broodloze on-the-go:

  • Maak je eigen glutenvrije pastasalade om mee te nemen, bijvoorbeeld deze.
  • Neem glutenvrije crackers mee en verpak het beleg apart. Bijvoorbeeld plakken kaas in wat aluminiumfolie of een smeersel in een apart bakje. Plastic bestek mee en you’re good to go!
  • Koop ergens onderweg (of van tevoren) een smoothie met extra proteïne, zoals die van het merk Naked.
  • Stop wat glutenvrije repen in je tas. Bijvoorbeeld deze van The Primal Pantry. Vullend en mega makkelijk.
  • Is er wel ergens onderweg een magnetron? Dan zijn deze curry’s to go ook handig!
  • Koop een glutenvrije maaltijdsalade bij Albert Heijn en neem deze mee. Onderstaande zijn glutenvrij. Ook te koop bij de meeste AH-to-go’s.

5. Leef jij alleen of met andere niet glutenvrije eters? En heb je tips voor deze combinatie?

Sinds een aantal jaren woon ik samen met mijn vriend Matthijs in Zwolle. Hij heeft geen coeliakie, ik wel. Bij ons komen wel producten met gluten in huis, maar die houden we strikt gescheiden van de rest. Bovendien zijn dit eigenlijk alleen ontbijtproducten. Lunchen doet Matthijs op zijn werk en het avondeten is altijd glutenvrij. Heeft hij een keer zin in een glutenvrije pizza? Dan haalt hij dat buitenshuis op, in onze oven worden geen glutenproducten afgebakken. Hieronder mijn tips over samenleven met een ‘glutenpersoon’:

  • Houd glutenvrije en glutenvolle producten goed van elkaar gescheiden. Zo is alles in onze voorraadkast glutenvrij of afgesloten (er staat bijvoorbeeld wel een pak glutenmuesli). Ik heb mijn eigen glutenvrij la en Matthijs zijn ‘ontbijtla’ met wat broodbeleg, brood, crackers en muesli.
  • Koop een oventje zoals deze om je broodjes e.d. apart af te kunnen bakken.
  • Heb je een gezamenlijke koelkast? Leg de glutenvrije producten op de bovenste plank (afgesloten in bakjes en zakjes) zodat er geen glutenvolle kruimels op kunnen vallen.
  • Je kunt ook op jouw producten stickers met jouw naam plakken of ‘glutenvrij’.

Zooooo, dat was me het glutenvrije vragenrondje weer wel. Heb jij nou ook een brandende glutenvrije vraag? Laat het me weten in de comments en wie weet beantwoord ik bij de volgende editie jouw vraag!

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *