Glutenvrije drop: tips per merk en supermarkt (update juli 2019)

Glutenvrije drop: tips per merk en supermarkt (update juli 2019)

Het hoort zeker thuis op mijn lijstje met veelgestelde vragen: waar vind je glutenvrije drop? Zelf houd ik totaal niet van drop, maar daar lijk ik soms wel eens de enige in te zijn. Jullie houden massaal van drop en dat is de reden dat ik het toch maar eens uiteen zet in een artikel. Hieronder vind je een lijstje per merk en supermarkt met soorten glutenvrije drop. Ik zou zeggen: eet smakelijk!

Let op: dit artikel is geschreven met beschikbare informatie op dat moment. Het kan zijn dat ingrediëntenlijsten inmiddels veranderd zijn. Je bent en blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen dieet, dus blijf alert en check verpakkingen.

Hoe zit het met gluten in drop?

Wat ingrediënten betreft bevat drop vaak tarwebloem of -zetmeel en daarnaast glucosestroop, glucose-fructosestroop en dingen als (malto)dextrine. Deze laatste ingrediënten kúnnen van tarwe afkomstig zijn, maar dat hoeft niet. Een fabrikant hoeft dit pas te vermelden wanneer er >20 mg/kg gluten inzit. Meer over de Europese wetgeving hiervan vind je hier.

Oldtimers glutenvrij

Alle Oldtimers dropjes zijn glutenvrij, ook alle vier de biologische soorten. Klik hier voor de bevestiging op de website van Oldtimers.

Autodrop

Ook alle soorten drop van Autodrop zijn glutenvrij. Klik hier voor de officiële bevestiging en allergenentabel van Autodrop.

Katja drop

Volgens Katja zijn al haar producten glutenvrij op de Zure Matjes, Dropmatjes, Zure Sticks en Oeries na. Welk doet ze volgende uitspraak op haar website: “Wel willen we je er op wijzen dat er mogelijk sporen van tarwe in de Katja producten kunnen voorkomen. De reden hiervoor is dat het ingrediënt glucosestroop onder andere uit tarwe wordt bereid. Ze kunnen echter wel als glutenvrij worden beschouwd, omdat als er al resten van gluten in de producten zouden voorkomen, deze zeer gering zijn en altijd binnen de Europese norm “Codex Alimentarius” vallen, d.w.z. maximaal 20 mg gluten/kg product.”

Candytree drop

Drop van Candytree koop je onder andere bij Glutenvrijewebshop. Onderstaande lolly’s, toffees, kabels en veters zijn glutenvrij.

De Bron drop

Onderstaande drie soorten van De Bron koop je ook bij Glutenvrijewebshop.

Meenk drop

Onderstaande 9 soorten van Meenk zijn ook te koop bij Glutenvrijewebshop. 

Albert Heijn drop

Ook Albert Heijn heeft een aantal glutenvrije dropsoorten in haar assortiment. Onderstaande producten zijn op het moment van schrijven glutenvrij volgens de website van Albert Heijn, omdat ze voorzien zijn van het glutenvrije logo.

Jumbo drop

Onderstaande vier soorten zijn glutenvrij volgens de ingrediënten op de website van Jumbo.

Kindleys drop

Kinndleys is onder andere te koop bij veel tankstations.

Markant drop

Onder andere te koop bij Coop. Glutenvrij volgens de ingrediëntenlijsten op Coop.nl.

Perfekt drop

Onder andere te koop bij Jan Linders. Helaas stonden lang niet alle ingrediënten van alle dropsoorten online.

Matthijs Drop

Van een van jullie kreeg ik de tip dat Matthijs drop ook glutenvrij is. Hier lees je per soort of er wel of geen gluten in zit. En ik zie dat er soms ook bij staat <20 ppm. https://www.matthijsshop.nl/Dropsoorten

Klepper & Klepper

Onder andere te koop bij glutenvrijemarkt.com

Haribo zoute rijen en trekdrop

Ook als tip van jullie gekregen!

Aanvulling januari 2020: een van jullie stuurde mij een mail door van de klantenservice van Haribo die een en ander toelicht over de vermelding van zetmeel.

“Wanneer er op een etiket ‘zetmeel’ staat vermeld, dan is dat altijd MAIS en is glutenvrij.
Wanneer er tarwezetmeel op staat dan vermelden wij dit vetgedrukt op onze etiketten en betekent dat er gluten in zitten
Wij voeren geen consumentenlijsten met productvermelding/ingrediënten. Raadpleeg dan ook altijd de etiketten heel goed.
Indien de regel ‘Kan sporen bevatten van melk/tarwe etc….’ op de verpakking staat vermeld, is dit een extra vermelding vanuit een verstrengde risicovermelding. Het wil niet zeggen dat er sporen in zitten, maar wij moeten vermelden dat de (zeer minieme) kans altijd bestaat. Er is echter niets aan de samenstelling van het product veranderd. Daar wij sinds kort deze vermelding op de verpakking zetten, kan het voorkomen dat u het niet op alle verpakkingen tegenkomt. Er is qua samenstelling product groot of klein zakje dus geen verschil.”

Klene drop

Hieronder de soorten die glutenvrij zijn volgens de ingrediëntenlijsten op de website van Albert Heijn.

Harlekijntjes zachte fruit drop

Venco drop

Houd je sowieso erg van snoep? Klik dan hier voor mijn artikel met glutenvrije snoepjes.

Facebooktwitterpinterestlinkedin

4 thoughts on “Glutenvrije drop: tips per merk en supermarkt (update juli 2019)

  1. Ik ben een grote dropfan maar reageer helaas ook op glucosesiroop. Slechts enkele dropjes zorgen ervoor dat mijn darmen van slag zijn.
    Is er ergens glutenvrije drop zónder glucosesiroop te koop?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *