Glutenvrij in Londen #1

Glutenvrij in Londen #1

Hallo en welkom in het eerste deel van mijn 4-delige serie artikelen over glutenvrij in Londen. Eind april 2018 bezocht ik deze stad aan de andere kant van het kanaal samen met mijn vriend en twee vrienden. Het was een geweldige ervaring én een glutenvrij feestje. Ik neem je graag mee door mijn dagen heen en vertel je wat ik gegeten heb, wat ik tegen kwam in supermarkten, maar ook een aantal tips die niet glutenvrij-gerelateerd zijn. Enjoy!

Het begon al glutenvrij op Schiphol

Vrijdagochtend ging de wekker om 5 uur en vertrokken we in alle vroegte met de auto naar Schiphol. We parkeerden onze auto bij een transferservice in Aalsmeer – bij 24/7 parking betaalden we bijna de helft vergeleken met parkeren op P3 (niet gesponsord, gewoon een goede tip!). Na iets meer dan een kwartier stonden we al op Schiphol. We checkten met z’n vieren één koffer in waar alle gekochte goodies op de terugweg in konden. Zowel inchecken als security gingen razendsnel, waardoor we tijd genoeg hadden om rustig nog wat te eten en te drinken.

Na de security spotte ik bij Bread! onderstaande glutenvrije Consenza broodjes. De prijskaartjes hingen wat door elkaar, waardoor ik zo snel geen prijs heb kunnen ontdekken. De broodjes zijn er in 3 varianten: ham, kaas en kip/pesto. Omdat ik zelf een belegd broodje en nog wat andere dingen mee had, heb ik deze niet gekocht. Later bleek dat dit waarschijnlijk maar goed was ook, ze schijnen droog te zijn. Ik kocht alleen een banaan en een flesje ijsthee.

Glutenvrij bij Marks & Spencer

Na een vlucht van nog geen 45 minuten, stonden we al op Engelse bodem. Na de bagageband, viel mijn oog meteen op een Marks & Spencer in de aankomsthal. De komende artikelen gaat deze winkel nog erg vaak terugkomen, bereid je erop voor. Hier verkopen ze namelijk onder andere glutenvrije wraps, sandwiches en pastasalades. Kant-en-klaar en voorverpakt, dus veilig wat kruisbesmetting betreft.

Bij Marks & Spencer scoorde ik onderstaande sandwich met Red Leicester kaas en tomaat, waar ik omgerekend iets meer dan €4 voor neertelde. Ik besloot mijn meegenomen boterham weg te gooien, aangezien die al een uur of 6 in mijn tas klef zat te worden. Sidenode: verkijk je er niet op hoe lang Londen alsnog reizen is van deur tot deur. De vlucht mag dan wel 45 minuten duren, alleen je bent al met al zo’n 6-7 uur verder eer dat je in je hotel staat.

Eerste kennismaking met Londen

Gelukkig konden we om 12 uur (3 uur eerder dan de officiële inchecktijd) al inchecken en meteen onze koffers dumpen in het hotel. We verbleven in Club Quarters St. Paul, dit hotelketen ken ik uit New York en is echt een aanrader. Ook deze keer is het goed bevallen met een watertap op elke verdieping, gratis koffie/thee, blikjes frisdrank, fruit, wijn, ontbijtrepen, nootjes, noem maar op! Niet alles glutenvrij, maar top dat het erbij zit.

Op Google Maps had ik gezien dat er een Marks & Spencer pal naast ons hotel zat en daar ben ik dan ook vrijwel meteen even een kijkje gaan nemen. Ook hier spotte ik glutenvrije sandwiches, wraps, pastasalades, koekjes, vers brood en glutenvrije repen. Handig om voor de dagen die volgden even te weten wat ik bij M&S kon scoren. Ik nam meteen een glutenvrije wrap mee, omdat ik niet wist waar de middag ons ging brengen.

Dat laatste was maar goed ook. Na een lange wandeltocht belandden we uiteindelijk in een regenbui en dus bij een toeristische Shake Shack. In Londen lijkt trouwens alles op de kaart dichterbij elkaar dan in werkelijkheid. Vanaf dat moment hebben we vaker de metro en Uber gepakt. Dat laatste is overigens écht een aanrader en in ons geval vaak (bijna) goedkoper dan 4 metroritjes.

Onderstaande Chicken & Bacon Caesar wrap at ik ongegeneerd op in de Shake Shack. Waar geloof ik niet echt wat glutenvrij te krijgen is, althans ik kon het niet snel vinden na wat Google-speurwerk. De wrap was geweldig lekker, ik baal nu extra dat M&S uit Amsterdam weg is.

Follow the leader…

Gelukkig stopte het vrij snel met regenen en gingen we verder met onze ontdekkingstocht. We belandden in een Nederlandse kroeg, waar we in het kader van Koningsdag een drankje dronken. Voor het diner had ik in de middag al gereserveerd bij Carluccio’s, een restaurant met meerdere vestigingen en een glutenvrije kaart. Het leek me verstandig te reserveren, zeker op een vrijdagavond in Londen wist ik totaal niet wat ik kon verwachten. Soms voel ik me echt teveel de ‘leader’, ik bepaal en plan altijd waar we gaan eten. Verder is een vriendschap met mij heel leuk ;-).

Tot etenstijd vermaakten we ons in Carnaby Street, waar veel leuke winkels zijn. Vergeet zeker geen bezoekje te brengen aan Muji, wat ik nog kende uit New York en waar ze met name interieurdingen verkopen. Zeker als je op de Konmari/ minimalisme tour bent: go for it. Verder heb ik me vergaapt aan de schoonheid van warenhuis Liberty, wat echt niets is vergeleken met onze V&D. Bereid je voor op hoge prijzen, al scoorde ik wel een mooie poster voor £5.

In Carnaby Street dook ik ook de eerste Boots in, een Engels drogisterijketen. Het verschilt een beetje per vestiging, maar hier verkopen ze glutenvrije sandwiches en salades. Die zélfs meedoen aan de meal deal, zie foto hieronder!

Gecertificeerd glutenvrij bij Carluccio’s

Rond half 7 ploften we neer bij Carluccio’s, vestiging Convent Garden (2 Garrick Street). Mijn vrienden schrokken in eerste instantie: “Marit waar heb je ons mee naartoe genomen?” De zaak deed erg chique aan en daardoor vermoeden dat het onbetaalbaar zou zijn. Trouwens ook niet weer zo chique dat je je er ongemakkelijk voelt, maar gewoon érg stijlvol ingericht en een fantastisch pand.

Van tevoren had ik natuurlijk veel speurwerk gedaan en Carluccio’s al toegevoegd aan mijn kaart met glutenvrije hotspots. Maar bij aankomst bleek dat Carluccio’s zelfs is aangesloten bij de Engelse Coeliakie vereniging. Nu kon ik er al helemaal met een gerust hart eten! De prijzen vielen mij enorm mee – zie menukaart hieronder. Ik had verwacht dat Londen duur zou zijn, maar vergeleken met New York vond ik zeker uit eten gaan echt goedkoper. Ik betaalde voor mijn glutenvrije pasta £12,95. Prima prijs vind ik.

En dan die glutenvrije kaart, hallo wat een keuze! De bediening wist wat coeliakie inhield, gaf mij een goed gevoel en onthield gedurende de hele avond dat ik de glutenvrije was. Ik koos voor de pasta Napoletana met kipdij, pruim, gele tomaat, ansjovis, olijven, kappertjes, knoflook, basilicum en witte wijn. LEKKER dat dit was, ik heb nog nooit zo’n originele en smaakvolle pasta gehad. Als toetje had ik nog de meringue op het oog, alleen de pasta vulde zo erg, dat ik dat niet meer genomen heb.

Met deze afbeelding van een pasta die ik zeker thuis nog eens ga namaken, sluit ik artikel 1 van Glutenvrij in Londen af. De eerste dag was er eentje waarop ik vooral op safe speelde met een voorverpakte sandwich en wrap, maar ook uit eten ging en erg heb genoten. Volgende week donderdag kun je deel 2 van deze artikelreeks verwachten.

Ben jij wel eens in Londen geweest en had je net zo’n goede ervaring als ik? Of staat Londen nu bovenaan je bucketlist na het lezen van dit artikel? 

Facebooktwitterpinterestlinkedin

4 thoughts on “Glutenvrij in Londen #1

 1. Ik kwam jouw blog over glutenvrij in Londen tegen en dacht dat is handig aangezien ik binnenkort naar Londen ga. Dus heb de blog in mijn favorieten staan. Bij aankomst liepen wij de M&S in en hebben wij heerlijke sandwiches gehaald. Later ging ik kijken welke supermarkt jij aanbevolen had en dat was hij toeval dezelfde. Erg goed te doen en fijn ook dat ze in de meal deal zitten. Vanavond hebben wij bij Carluccio’s gegeten. Het was heerlijk. Een voorgerecht, hoofdgerecht en een biertje glutenvrij en lekker, wat een feest! Bedankt voor de tips tot zover!

 2. Dankjewel voor het delen van al deze info. Wij gaan in januari naar Londen met onze dochter met coeliakie
  Dit scheelt ons een hoop uitzoekwerk!

 3. hoi , heb net je blog gelezen.
  Ik wou mijn vriendin verrassen met een citytrip naar Londen voor haar verjaardag in december. x-mas shopping included.
  Je snapt ondertussen dat ik super voorzichtig moet zijn met coeliakie.
  Maar je blog en de feedbacks hebben me overtuigd.
  wel bedankt hiervoor !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *