Glutenvrij in Wenen – gastblog 2 van Laura

Glutenvrij in Wenen – gastblog 2 van Laura

Het is weer tijd voor een gastblog van Laura. Heb je haar eerste blog al gelezen over glutenvrij in Malaga? Je leest ‘m hier.

Wenen is de stad van de klassieke muziek, prachtige gebouwen, het thuis van Sissi en volgens velen ook een glutenvrij hemel. Samen met mijn vriend bracht ik een vierdaags bezoek aan de hoofdstad van Oostenrijk.

Goed om te weten, is dat bij veel hotspots in Wenen standaard de allergenen op de kaart worden weergeven met letters. Hierbij staat de letter A voor gluten. Zo kun je buiten of op internet de kaart alvast bekijken en zien of er iets voor je tussen zit.

Tijdens mijn speurtocht op Google kwam ik veel positieve verhalen tegen over glutenvrij in Wenen. Ik maakte een lijstje en speurde ook Instagram nog even af. Zo kon ik nog een paar extra adresjes aan mijn lijst toevoegen. Ik had een paar cafés en restaurants genoteerd waar ik sowieso naar toe wilde. We begonnen het weekend dan ook meteen met één van mijn must visits:

Café Mozart

Ik had veel goede verhalen gelezen over Café Mozart. Ze zouden er redelijk wat glutenvrije keus hebben en glutenvrij gebak. Er was een lunchkaart, maar ik kwam eigenlijk voor de taartjes. Ik moet zeggen dat er op de lunchkaart ook niet enorm veel glutenvrije gerechten stonden. Op de kaart met de taartjes stonden een paar taartjes waar geen gluten in zitten. Ik ging voor de Trüffel torte. Maar deze bleek bij navraag in de vitrine bij de normale taarten te staan. Ik sloeg hem daarom toch maar af en hield het bij wat drinken. Wat jammer dacht ik. Volgens mijn vriend moest ik toch maar even in de vitrine gaan kijken want de taartjes zaten per stuk verwikkeld in plastic. Na wat wikken en wegen besloot ik er toch voor te gaan. De taart was heerlijk en ik heb helemaal nergens last van gehad!

Wenen beschikt over veel traditionele koffiehuizen die rijk zijn aan historie. Wij bezochten er hiervan een paar, bijvoorbeeld café Mozart en café Demel. De prijs voor met name en koffie en thee ligt hier wel aardig hoog. Zo kost een cappuccino bijvoorbeeld €6,50 en is daarmee duurder dan een stukje (glutenvrije) taart.

Heindls Schmarren & Palatschinkenkuchl 

’s Avonds gingen we naar Heindls Schmarren & Palatschinkenkuchl. Ik vind kaiserschmarrn een echt gerecht wat hoort bij de wintersport, maar sinds ik glutenvrij eet heb ik dit niet meer gegeten. Op Instagram werd dit restaurant, wat een glutenvrij versie aanbiedt, mij onder de aandacht gebracht. Dat moest ik dat natuurlijk gaan ervaren. De glutenvrije variant is gemaakt van maïsmeel, daardoor ietsjes vaster maar nog steeds erg lekker! Mijn vriend en ik besloten een bord te delen met appeltjes, kaneel en de bekende cranberry saus. Eén bord was ook meer dan genoeg voor zijn tweeën.

 Budapest Bistro 

Op zondag gingen we voor het ontbijt naar Budapest Bistro. Hier is glutenvrij brood beschikbaar, maar ik ging voor yoghurt met fruit. Budapest Bistro is een leuk tentje maar het ligt niet erg in het centrum. Het was voor ons een kwartiertje lopen vanaf het hotel. Ondanks dat het niet in het centrum ligt, was het toch erg druk en werden veel mensen teleurgesteld weg gestuurd. Good to know: in Wenen is op zondag veel gesloten, ook een aantal cafés en restaurants.

Café Demel  

Na een bezoek aan het kasteel van Sissi gingen we het centrum in op zoek naar glutenvrij gebak. Café Central is een begrip in Wenen waar ze ook glutenvrij gebak aanbieden. Maar eenmaal daar stond er een enorme rij. De dag ervoor had ik café Demel gezien waar ze ook glutenvrij gebak verkopen, dus op naar café Demel. Ook hier staat de glutenvrije taart in dezelfde vitrine bij de andere taarten. Maar ook hier worden de stukjes met plastic omwikkeld. Dit lijkt dus een beetje standaard in Wenen. De verkoopster gaf wel aan dat het in dezelfde bakkerij wordt gebakken maar wel in aparte kommen en dergelijke. Ik ging voor een typisch Hongaars taartje, namelijk de Esterhazytorte, Esterhazy in het Nederlands. Deze was echt heerlijk. We namen de taart overigens mee naar het hotel want ook hier stond een behoorlijke rij voor een tafeltje (en een kopje thee is €6,80).

Gasthaus Zum Wohl 

Zondagavond bezochten we het 100% gluten- en lactosevrije restaurant Gasthaus Zum Wohl. Als je in Wenen bent, kun je dit niet overslaan! Reserveren wordt aangeraden maar was bij ons niet echt nodig. Het was er gezellig druk. Als voorgerecht ging ik voor een bruschetta en mijn vriend voor de Serrano ham. Ook hier het natuurlijk het voordeel van een 100% glutenvrij restaurant is dat je alles kunt delen. Als hoofdgerecht kozen we beide voor een schnitzel, hoe kun je ook anders als je in Wenen bent? Deze was echt heel lekker met een heel dun deeg laagje i.p.v. paneermeel. Echt zoals een Oostenrijkse schnitzel het betaamd. Als nagerecht deelde we nog een amandel chocolade cakeje met chocoladesaus die rechtstreeks uit de oven kwam. Het was een avondje genieten.

Simply raw bakery 

In het centrum vind je Simply raw bakery. Ik ben normaal niet zo’n fan van raw producten, maar ik wilde toch eens een kijkje nemen. Het is een klein tentje en zat helemaal vol. We konden dus niet even gaan zitten voor wat te drinken. Ik besloot daarom om een koekje mee te nemen en het raw concept nog eens een kans te geven. Maar het is toch niet mijn ding. Ik mis toch een bepaalde bite of knapperigheid. Mocht je wel van raw houden kun je hier zeker even langs.

Jamie Oliver 

We hadden eerder in het weekend de kaart bij Jamie Oliver bekeken. Ik had gezien dat de truffelfrietjes hier glutenvrij zijn. Het restaurant ziet er superleuk uit, een echte Pinterest droom. Bij navraag bleek echter dat de frietjes in vet wordt gebakken waar ook gluten houdende producten in worden gebakken. Alle pasta’s konden ze wel glutenvrij maken. Ik ging voor een simpele pasta met tomaat, Parmezaanse kaas en basilicum. De pasta was prima, maar had van mij net ietsjes gaarder gemogen.

Pizzeria Scarabocchio

Ik had heel veel positieve verhalen gelezen over Scarabocchio. Toen we aankwamen zat het eigenlijk vol, maar we kregen gelukkig toch nog een tafeltje. Reserveren is hier dus aan te raden. Ik bestelde een pizza vegetariana. Veel mensen komen hier naartoe voor een glutenvrij pizza en dat is ook niet vreemd want ze houden hier goed rekening mee kruisbesmetting. De glutenvrije pizza’s worden voor in het restaurant bereid in een compleet glutenvrije oven. De pizza’s zijn ook lactosevrij beschikbaar. Als nagerecht deelde mijn vriend en ik nog een soort amandel chocoladetaartje. Ze hebben standaard drie glutenvrij desserts op de kaart staan.

Allergiker café 

Dinsdag vlogen we in de middag weer terug. Ik wilde alleen het Allergiker café nog even bezoeken voor een ontbijt. Het is compleet glutenvrij, lactosevrij, nootvrij en sojavrij. Ze kunnen ook rekening houden met eivrij, melkvrij, fructose arm en histamine arm. Ik nam een wafel voor ontbijt en die was prima. Over het algemeen ben ik niet super lovend over dit café. Het was een beetje een rommeltje en kwam niet erg professioneel over.

Meer glutenvrije hotspots in Wenen

Onderstaande adressen had ik ook nog genoteerd, maar niet bezocht:

Ontbijt/lunch

 • Café Grüner Salon
 • Blue orange
 • Aida

Restaurants

 • Gasthaus am Predigtstuhl (ook voor ontbijt)
 • Gasthaus Nestroy
 • Hard Rock Café
 • Mc Donald’s
 • Pizzeria Mediterrano
 • Vapiano
 • Café Schopenhauer

Voor gebak

 • Kurkonditorei Oberlaa
 • Gloriette at Schonbrun Palace (paleis van Sissi)
 • Mimi Mandi
 • Broselei Café

Al met al is glutenvrij in Wenen goed te doen, ze zijn overal goed op de hoogte van verschillende voedselallergieën. Wel zal je verschillende adressen tegen komen waarbij glutenvrije producten dus in dezelfde vitrine staan als de niet-glutenvrij producten. Je zult voor jezelf dan even de afweging moeten maken.

Hmmmm, glutenvrij in Wenen lijkt zeker geen probleem te hoeven zijn, bedankt voor je tips Laura! Al deze hotspots zijn ook toegevoegd aan mijn kaart met glutenvrije hotspots. 

Facebooktwitterpinterestlinkedin

2 thoughts on “Glutenvrij in Wenen – gastblog 2 van Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *