Dit at ik glutenvrij tijdens Kerst 2017!

Dit at ik glutenvrij tijdens Kerst 2017!

Mijn glutenvrije Kerstdagen zitten er alweer op en ik vierde het dit jaar vaker dan ooit tevoren. Het begon op Kerstavond al en eindigde gisteren pas op ‘Derde Kerstdag’. In dit artikel neem ik je mee in mijn glutenvrije Kerstdagen en laat ik zien wat ik glutenvrij tijdens Kerst at. Van brunch tot borrel en diner!

Ik voel me extra glutenvrij tijdens Kerst

Er zijn een paar dagen per jaar waarop ik mijn glutenvrije dieet op z’n irritantst vind. Een paar dagen waarop ik me extra speciaal voel, in negatieve zin. De Kerstdagen zijn daar onderdeel van. De eerste twee edities van Kerst vond ik het maar een hoop gedoe en geregel. Ik was voor mezelf dingen apart aan het houden, was er onbewust weken van tevoren al mee bezig en maakte me druk om teveel onnodige dingen.

Dit jaar pakte ik het relaxter aan en dat is me prima bevallen. Ik genoot maximaal en vierde Kerst niet alleen op Eerste en Tweede Kerstdag, maar ook op Kerstavond en tot twee keer toe op Derde Kerstdag. Een door mijzelf geïntroduceerde term voor dit jaar, haha!

Hieronder laat ik je zien hoe ik mijn Kerst overleefd heb en wat ik allemaal gegeten heb. Hopelijk kun je er wat inspiratie uithalen voor het komende jaar.

Kerstavond

Tegelijk met half Nederland zat ik zondagavond voor de buis de All You Need is Love Kerstspecial te kijken met vrienden. Iedereen nam hapjes mee. Inmiddels weet ik dat er dan ook altijd genoeg rekening met mij gehouden wordt. Vaak is (bijna) alles glutenvrij.

Er waren ook glutenvolle hapjes meegebracht deze avond, dus we maakten een apart bordje voor mij! Op dit bord hieronder zie je:

 • Croky Bolognese chips (die zijn sinds kort glutenvrij)
 • Van der Meulen Rice Toast
 • Brie en kruidenroomkaas
 • Blokjes kaas (Jumbo)
 • Stukjes droge worst (Jumbo)
 • Kip saté (Zwagerman)
 • Roomkaas in serranoham (Jumbo)
 • Kruidenkaas in kipfilet (Jumbo)

Er waren ook nog choco pinda’s van Albert Heijn en ik nam zelf nog Pom-Bär mee. Maar we zijn niet eens aan alles toegekomen.

Eerste Kerstdag

We trapten Kerst officieel af met een diner bij ons thuis met mijn ouders en broertje. In tegenstelling tot andere jaren, heb ik pas een paar dagen van tevoren besloten wat ik ging koken. Ik besloot het simpel te houden en zonder voorgerecht. In plaats daarvan leek het me leuk om met hapjes te beginnen. Iedereen zit dan toch al halfvol, dus een voorgerecht leek me overbodig. Hieronder op onze hapjestafel zie je:

 • Pom-Bär
 • Terrasana Triangles Maïs en Peulvruchten (aanrader!)
 • Kant-en-klare guacamole (Spar)
 • Van der Meulen Rice Toast
 • Olijven met knoflook
 • Pittige Kipsalade (Lidl)
 • Italiaanse Kruidenkaas (kaasboerderij uit Bodegraven)
 • Rollade (Albert Heijn)
 • Drentse Kosterworst (Huls)
 • Brie

Ik vroeg mijn vader om rollade en stoofperen te maken. De rollade aten we vooraf al koud op bij de borrelplank, zoals je hierboven zag! De stoofperen aten we met het hoofdgerecht, samen met:

 • Kipfilet gemarineerd in pindakaas, ketchup, ketjap, chilipoeder, olie en peper
 • Een salade van bacon, Parmezaanse kaas, appel en walnoot
 • Aardappelgratin met dit recept van Allerhande

Je weet dat je Kerst geslaagd was, als achteraf blijkt dat je geen tijd en aandacht besteed hebt aan het maken van de foto!

Tweede Kerstdag

Op dag 2 was het de taak aan mijn schoonzusje en mij om Mexicaans te koken voor 12 personen. Dit hebben we 2 jaar geleden ook al eens gedaan en dat was zo goed bevallen dat we het nog eens overdeden!

Mijn schoonmoeder had voor mij deze glutenvrije Toblerone taart gekocht in Duitsland. Maar niet getreurd, je koopt ‘m ook gewoon bij Albert Heijn!

Wat het hoofdgerecht betreft, zetten we het volgende op tafel:

 • Taco’s (Albert Heijn)
 • Tortilla chips (Lidl)
 • Komkommer
 • Tomatensalsa
 • Guacamole
 • Geraspte kaas
 • IJsbergsla
 • Crème Fraîche
 • Gehaktmengsel met deze kruiden van Santa Maria
 • Bonenmengsel met kidneybonen, kapucijners, zwarte bonen, maïs, ui, knoflook, tomatenblokjes en deze kruiden van Euroma

Het hoofdgerecht was echt heerlijk en werd door iedereen gewaardeerd. Uiteraard sloten we af met een lekker toetje. Ik nam twee bakken Ben & Jerry’s mee: Hooked On You en Home Sweet Honeycomb, beide glutenvrij!

Derde Kerstdag

Gewoon omdat het kan, plakte ik er een Derde Kerstdag aan vast met een brunch bij vriendin Remke en een borrel met vrienden! Remke heeft ook coeliakie, dus om kruisbesmetting hoefde ik me alles behalve zorgen te maken. Je spot onze brunch op onderstaande foto en het was:

 • Bieten-ui-geitenkaas-pijnboompitten-salade
 • Gerookte zalm
 • Hummus (Garden Gourmet)
 • Roomkaas met gember
 • Heks’nkaas
 • Geitenkaas
 • Tapenade
 • Gevulde eieren
 • Soep van doperwten en chorizo
 • Diverse broodjes van Bakker Leo

Van de borrel heb ik geen foto gemaakt, maar ook daarvoor maakte ik gevulde eieren. Verder kocht ik minigrillworst, olijven en kipspiesjes bij HEMA. En we hadden Rice Toast met brie.

Glutenvrij tijdens Kerst? Dat valt eigenlijk best mee. En dit jaar is het me zelfs nog meer meegevallen dan ooit tevoren. Ik bereidde mijn dingen voor, maar niet tot in het extreme. Vaak zei ik tegen mezelf ‘ach het is maar eten’. En juist die gedachte heeft het voor mij mega relaxed gemaakt. Ik stond niet uren in de keuken, maar had wel door enige voorbereiding tijd om onbezorgd te genieten!

Hoe was jouw glutenvrije Kerst? Stond jij zelf in de keuken of liet je je verrassen door een vriend, familie of restaurant? Ik ben heel erg benieuwd!

Facebooktwitterpinterestlinkedin

2 thoughts on “Dit at ik glutenvrij tijdens Kerst 2017!

 1. Heb je toevallig een receptje van de kip die gemarineerd is in pindakaas en ketchup etc. Het lijkt me erg lekker! Hoeveel van elk ingrediënt gebruik je hiervoor?
  Alvast bedankt!

  1. Hi Suzanne!

   – 500-600 gram kipfilet
   – 1 eetlepel pindakaas
   – 8 eetlepels ketchup
   – 5 eetlepels olijfolie
   – peper
   – 1 eetlepel basterdsuiker

   Marinade goed in laten trekken en 30 minuten bakken op 180 graden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *