Waarom New York meer was dan een glutenvrij tripje

Waarom New York meer was dan een glutenvrij tripje

Exact een jaar geleden was het zover. Ik kwam thuis na een week New York. Ik kwam thuis van een reis die al jaren, al dan niet mijn hele leven, op mijn bucketlist stond. In de redelijke wazigheid van mijn jetlag destijds besefte ik me heel goed: dit was meer dan gewoon een enorm goed uitgepakt glutenvrij tripje.

Meer dan mac’n cheese

Want geloof mij, een goed uitgepakt glutenvrij tripje was het zeker. Het was meer dan ik er ooit van had durven verwachten. In New York is alles op glutenvrij gebied echt fantastisch geregeld. Van 100% dedicated glutenvrije restaurants tot een groot aanbod in supermarkten en kennis in elke willekeurige tent op een random straathoek.

Nooit zal ik ze vergeten. Mijn allereerste glutenvrije Mac’n Cheese, de allerbeste glutenvrije mozzarella sticks en B.L.A.T sandwich (bacon, lettuce, avocado & tomato). Maar in dit artikel ga ik niet al te veel in op mijn eetervaringen in New York. Daar schreef ik namelijk al 4 artikelen over vorig jaar, waarin ik in geuren en kleuren beschrijf wat ik per dag gegeten heb!

Mijn eerste grote reis

New York was mijn allereerste grote reis. In mijn leven ben ik redelijk vaak op vakantie geweest, toch wel minstens 1 keer per jaar. Maar nooit eerder stak ik de oceaan over. En reizen met het vliegtuig had ik ook sinds 2011 al niet meer gedaan. Dat was voor het laatst naar München.

New York voelde aanzienlijk anders dan een stedentrip naar steden als München, Parijs, Barcelona en Berlijn. Het voelde grootster en stond toch ook prominenter bovenaan mijn bucketlist. Deels gevoed door het beeld wat in films wordt geschetst, deels versterkt door de hype die om de stad heen hangt.

Dat beeld klopt trouwens volledig vond ik. Werkelijk waar iedere straathoek is mooi en alles is mooier en grootser dan in je dromen. De stad is enorm fotogeniek, de mensen sympathiek (of het nou gespeeld is of niet, ik ben er in ieder geval ingestrapt!). Ik zou er zo een paar maanden kunnen en willen wonen/werken.

Een persoonlijke overwinning

Maar wat New York nog wel het meest was? Een persoonlijke overwinning. Van meerdere angsten. Ik zal hieronder even de angsten opsommen die ik me vooraf in mijn hoofd had gehaald (wat overigens ook lekker confronterend is voor mezelf, maar wel weer goed relativerend is voor mijn volgende trip…)

  • Niet op voldoende plekken glutenvrij eten kunnen vinden;
  • Ziek worden van gluten, waardoor de rest van mijn gezelschap daarmee opgezadeld zit;
  • Ziek worden van gluten op één van mijn eerste dagen, waardoor mijn hele vakantie verpest zou worden en ik in de hotelkamer mijn dagen door moet brengen;
  • Dat coeliakie in Amerika niet bekend genoeg is, of minder bekend dan hier in Nederland;
  • Een Addison crisis krijgen in het vliegtuig;
  • Onderschept worden door de douane met mijn Addison noodinjectie;
  • Door Addison in het ziekenhuis belanden in New York.

Als je bovenstaande rijtje zo leest, had het een érg gezellige vakantie kunnen worden. Als alle angsten werkelijkheid waren geworden althans. Gelukkig zijn ze geen van zeven uitgekomen! Glutenvrij eten in overvloed, evenals kennis over coeliakie. Wat ervoor zorgde dat ik niet één keer ziek ben geworden. Hoe BIZAR met 3x per dag uit eten gaan is dat?

Ook al mijn Addison angsten bleken gelukkig wat overtrokken. Voor die noodinjectie had ik uiteraard een verklaring bij me. En ik slikte extra medicatie op vluchtdagen en dagen dat ik me minder goed voelde. Lekker op safe gespeeld dus en niks aan het handje. Het was mijn eerste vliegreis (en verre reis) sinds mijn Addison diagnose in 2016. Maar note to self: ook met Addison valt prima te reizen!

Hoe het ook kan

Door New York zag ik in hoe het ook kan: overal glutenvrij aanbod en kennis in overvloed. Ik leerde dat ik prima een dag zonder voorbereiding op pad kon. Ik vertrouwde op een stad en haar bewoners. En uiteindelijk bleek ik iedere dag prima glutenvrij eten te kunnen scoren, zonder er al te veel moeite voor te doen. Het is echt fijn om dat een aantal dagen bevestigd te krijgen. Sinds die tijd maak ik me in Nederland ook veel minder druk wanneer ik een dagje weg ga, een verjaardag bezoek of uit eten ga!

P.S. Aanstaande vrijdag vertrek ik naar Londen en door het schrijven van dit artikel besef ik me extra goed dat het helemaal goed gaat komen. Want ook Londen schijnt een glutenvrij walhalla te zijn!

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *