Restaurant Review: XO Groningen glutenvrij

Restaurant Review: XO Groningen glutenvrij

Sinds een tijdje heb ik ontdekt dat ik het toch wel erg leuk vind om wat luxer uit eten te gaan. De standaard restaurants met een biefstuk of een stuk varkenshaas, daar ben ik wel een beetje klaar mee. Bij XO in Groningen is de menukaart speciaal en dat sprak me aan. Maar hoe gaat het er bij XO Groningen glutenvrij aan toe?

Vrienden van mij wonen in Groningen en waren al een tijd enthousiast over XO. Een Gastro Bistro waar je voor €30 geniet van een 5-gangendiner. Het menu wisselt om de 6 weken. Na een mailwisseling bleek ook glutenvrij dineren geen probleem. De gerechten werden dan aangepast en hier en daar werd dan iets vervangen of weggelaten.

Goed op de hoogte

Bij aankomst bleek het bedienend personeel meteen al op de hoogte van mijn komst. De keuken was al voorbereid op een glutenvrije gast werd me verteld. Dat moest dus helemaal goed komen! Het was niet nodig om de menukaart in te zien, omdat het 5-gangendiner vast staat.

Mijn gerechten

We kozen met z’n vieren voor het 5-gangendiner. Voor mij zag deze er bijna hetzelfde uit als voor de rest. Alleen hier en daar werd een krokantje weggelaten of het brood vervangen. Check hieronder mijn gerechten.

We begonnen met een broodje met truffelboter en olijfolie. Voor mij een Schär ciabatta, als ik me niet vergis. Deze ciabatta’s koop ik zelf ook regelmatig en de boter was heerlijk.

1: Pastrami met aardpeer – biet – kardemom – artisjok – paddestoel
Ik moest bij dit gerecht even wennen aan de aardse smaken, maar het geheel klopte wel! Weer eens wat anders dan de standaard carpaccio. Al met al geslaagd.

2: Zalm met aardappel – appel – venkel – citrus – vadouvan.
Dit gerecht was mijn favoriet van de 5. De aardappelsalade was geweldig en voor zalm kun je me sowieso altijd wakker maken. Venkel eet ik zelf amper, maar ik ben er aan herinnerd dat ik dit vaker moet eten.

3: Kabeljauw met pompoen – noten – groene kruiden – boerenkool.
De puree onder de vis was lekker! De vis zelf vond ik niet heel bijzonder en de combinatie met notenpesto wat vreemd.

4: Stoof met hete bliksem – rode kool – rozijn. En een speciale jus voor mij.
Een heerlijk winters gerecht, het vlees was heel erg lekker. Evenals de jus, een goede combinatie met de rodekool.

5: Yoghurt met yoghurtijs – vijg – amandel – steranijs.
Het minst speciale gerecht van de avond, maar absoluut niet vies. Lekkere combinatie tussen het frisse van de yoghurt en het zoete van de vijg!

Eindoordeel XO Groningen glutenvrij

Je kunt het hierboven op de foto’s al zien: de gerechten waren stuk voor stuk een plaatje. Ze smaakten me alle 6 goed. De porties waren groter dan bij Over de Tong in Zwolle, maar daar vond ik de gerechten wel specialer.

Wat glutenvrij betreft was het personeel inderdaad goed op de hoogte. Met uitserveren ging het telkens heel secuur. Ik ben achteraf dan ook niet ziek geworden ervan. Er werden dan misschien een aantal dingen weggehaald (zoals een bitterbal, koekje en een crumble), maar ik had absoluut niet het idee dat ik anders at dan de rest van het gezelschap. En dat is fijn! Want sommige restaurants zijn enorm goed in ‘de kunst van het weglaten’.

Ik zou zeker teruggaan naar XO, maar dan wel wachten op een ander menu. Voor de afwisseling.

Mijn kaart met glutenvrije hotspots

Uiteraard heb ik XO in Groningen toegevoegd aan mijn kaart met glutenvrije hotspots. Welke hotspot mag volgens jou daarop niet ontbreken?

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *