Glutenvrij brood bakken: oven vs broodbakmachine

Glutenvrij brood bakken: oven vs broodbakmachine

Brood. Misschien wel het meest besproken onderwerp in de glutenvrije wereld. Of in ieder geval het onderwerp waar ik de meeste vragen over krijg. Zelf eet ik glutenvrij sinds 2014 en sindsdien is het voor mij altijd een never-ending story geweest. Een van de grootste dilemma’s is: zelf bakken of kant-en-klaar kopen? En in het geval van zelf bakken: er zijn zoveel opties. Je hebt verschillende meelsoorten, toevoegingen en er zijn veel recepten online te vinden.

Maar er is één vraag, of eigenlijk test, die voor mij altijd onbeantwoord bleef: wat is nou het verschil tussen glutenvrij brood bakken in de oven en in de broodbakmachine? Die laatste heb ik sinds 2019, alleen nooit eerder testte ik dezelfde meelmix en hoeveelheden in zowel de oven als de broodbakmachine. Tot nu! In samenwerking met Schär ging ik de uitdaging aan en ik gebruikte hiervoor dan ook hun Mix-B Brot-mix.

Welk recept heb ik gebruikt?

Om echt de ruwe test aan te gaan, heb ik gewoon het recept op de verpakking van de Mix-B Brot-mix gebruikt en die is als volgt voor 1 brood:

 • 500 gram Brot-Mix
 • 10 gram droge gist
 • 400 ml water
 • 20 gram olie
 • 5 gram zout

Je kunt dit recept natuurlijk aanvullen met ingrediënten naar keuze, zoals noten, krenten, rozijnen, Italiaanse kruiden, zongedroogde tomaat of stukjes olijf. De Mix-B Brot-mix koop je onder andere bij Albert Heijn.

Glutenvrij brood bakken in de oven

Op vrijdag begint voor mij altijd het weekend en dat was dan ook de dag dat ik uitgebreid de tijd had om een brood in de oven te bakken. Een aantal dagen ervoor bestelde ik online een broodblik voor in de oven. Ik had namelijk gedacht dat in al die jaren mijn keukencollectie wel compleet was, maar niets bleek minder waar.

Ik mixte de ingrediënten volgens de bereiding op de verpakking in mijn keukenmachine. Er ontstond al gauw een deeg. Deze dekte ik 45 minuten af onder een vochtige theedoek in het bakblik. Het deeg was niet helemaal verdubbeld – zoals wel op de verpakking stond – maar het was zeker groter dan toen ik het in het blik deed.

Zoals de verpakking voorschreef, bakte ik het brood 50 minuten in de oven (hetelucht) op 200 graden. Met onderin een bak water, om het brood vochtig te houden gedurende het bakken.

Toen ik de oven opendeed, trof ik een brood aan dat er goed gebakken uitzag. Best professioneel en ik was blij dat het ook in de oven lukte, dat probeerde ik namelijk bijna nooit eerder. Het brood is niet heel hoog geworden en daardoor deed het me denken aan een soort plat stokbrood. De structuur was compact, met een knapperige korst. Het zou een goed brood zijn om een paar plakken van te nemen bij de soep of tijdens een barbecue.

Glutenvrij brood bakken in de broodbakmachine

Op zondag was het de beurt aan mijn broodbakmachine, deze heeft een speciaal glutenvrij programma. Ik gebruikte dezelfde ingrediënten en verhoudingen als bij de test in de oven. Kneden in de keukenmachine hoefde in dit geval niet, omdat het programma van de broodbakmachine start met 20 minuten kneden.

Tijdens het kneden heb ik de deksel een paar keer opengedaan om te zien wat er gebeurde. Al snel viel het me op dat het deeg flexibeler leek te worden dan in de keukenmachine. Dat komt denk ik doordat mijn broodbakmachine tijdens het kneden ook al verwarmt, daardoor wordt het deeg warmer en meer vloeibaar. Tijdens het rijzen is het niet de bedoeling om je broodbakmachine open te doen, dat heb ik dan ook niet gedaan en daarom is er geen beeld van.

Na 1 uur en 50 minuten, de totale duur van het programma op mijn machine, trof ik een groot geworden brood aan in de machine! Flink hoger geworden dan in de oven. De structuur was luchtiger en ook deze korst is knapperig geworden. Dit brood is qua formaat wat je zoekt voor een boterham.

Het verschil tussen oven en broodbakmachine kort samengevat

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is het brood in de broodbakmachine aanzienlijk luchtiger en daarmee hoger geworden. Daardoor was het flexibeler en gaat daar mijn voorkeur naar uit. Dit zou geschikt zijn als boterham voor bij de lunch (met mijn favoriete beleg: gerookte zalm en roomkaas), het brood uit de oven zou ik eten bij een barbecue of borrelplank. Bij beide broden viel het me op dat ze al vrij snel na afkoelen droog werden, de dag erna nog droger. Ik denk dat dat komt doordat ik verder niets heb toegevoegd aan het deeg. Online vond ik na wat research een aantal tips die ik volgende keer wil proberen:

 • Een extra ei toevoegen (en dan wat minder water)
 • Xanthaamgom toevoegen
 • Roomboter in plaats van olie gebruiken
 • Melk in plaats van water gebruiken

Jullie tips voor nog beter brood (update 20 november)

Nadat dit artikel online kwam op 8 november, kwamen er wat tips van jullie binnen. Hieronder zet ik ze op een rijtje:

 • Inderdaad wat ik online al had gevonden: voeg een extra ei toe.
 • Voeg psylliumvezels toe, daardoor valt brood minder snel uit elkaar en wordt het minder droog.
 • Laat het brood rijzen in de oven en niet erbuiten. Met een vochtige doek erop. Doe dat wel in de gewone ovenstand en niet in de heteluchtstand.
 • Zet een bakje water in de oven, daardoor wordt de kost lekkerder.
 • Gebruik (lauw)warm water in plaats van koud water.
 • Voeg een mix toe van zaden en pitten.
 • Laten rijzen op een warme plaats. En dubbel zolang.

Heb jij de ultieme tip voor een ingrediënt om zelfgebakken glutenvrij brood wat smeuïger en langer goed te houden? Laat het me weten!

Voor dit artikel gebruikte ik een basic broodrecept, klik hier om meer Schär recepten te zien voor broden die wat bijzonderder zijn! Lees ook dit artikel van Schär over glutenvrij brood bakken in 10 stappen.

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met Schär.

Facebooktwitterpinterestlinkedin

14 thoughts on “Glutenvrij brood bakken: oven vs broodbakmachine

 1. Wat leuk ik ga ook een brood machine aanschaffen ik doe er Id ook een eitje bij mij is het ook nog niet gelukt om de dag nadien lekker vers brood op tafel te zetten te van een zelf gebakken broodje ik denk als je tegen glv gemaakt tarwezetmeel kan dat dit wel langer vers blijft

  1. Leuk dat je ook aan de slag gaat met glutenvrij brood bakken! Ik denk dat glutenvrij tarwezetmeel wel wonderen doet inderdaad, maar ik kan daar niet heel goed tegen in grote hoeveelheden helaas.

   1. Inderdaad ik kan ook niet tegen Glutenvrij gemaakt tarwezetmeel
    Erg jammer ik heb naast coeliakie ook een tarweallergie en een koemelkeiwitallergie dat maakt het extra lastig om lekker brood op tafel te toveren die de dag nadien nog kraak vers is
    Misschien eens proberen met wat roomboter

 2. Ik voeg altijd psylliumvezels toe. Dit maakt het brood gezonder, valt niet snel uit elkaar en wordt minder snel droog.
  Psylliumvezels gebruik ik ook altijd door de gehaktballen, worden ze lekker smeuïg van😍

 3. Het valt mij op dat jij geen irritant “gat” in je brood uit de bbm hebt. Daardoor valt veel brood helemaal uit elkaar als je het gaat snijden. Wanneer haal je het kneedvleugeltje er uit?

 4. hallo
  een tip kan zijn om je brood in de oven te laten rijzen op ongeveer 30graden, ipv gewoon in keuken. afdekken met plastiekfolie zorgt ook dat het minder snel uitdroogt voor het bakken.
  best eerst gewone stand oven en niet direct hetelucht. daardoor kan het brood gemakkelijker ‘inzakken’

  1. Die tips wilde ik ook geven 😉
   Maar dan met een vochtige theedoek ipv folie.
   En idd nooit hetelucht gebruiken bij baksels die moeten rijzen.

   Ik denk dat dan het verschil tussen broodbakmachine en oven veel kleiner wordt.

 5. Hallo,

  Ik bak mijn brood met schar mix b volgens recept in een broodbakmachine.
  Ik haal het mixvleugeltje er uit na het mixen
  Ik heb helaas vaak gaten in het brood.
  Hoe zou ik dit kunnen verbeteren ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *