Opletten geblazen: In deze thee zit gluten! (update september 2019)

Opletten geblazen: In deze thee zit gluten! (update september 2019)

Met een glutenvrij dieet is het altijd opletten geblazen. Je leest etiketten totdat je erbij neervalt. Maar sommige producten zijn zo vanzelfsprekend glutenvrij, dat ik het etiketten lezen nog wel eens oversla. Met thee overkomt me dat nu in ieder geval niet meer, want in een aantal theesoorten blijkt gluten te zitten. Gluten in thee? Yes! Daar kwam ik een tijdje geleden achter. In dit artikel zet ik de soorten waarvan ik op de hoogte ben, voor je op een rijtje!

Dit artikel is niet bedoeld als bangmakerij, maar om te zorgen dat jullie alert moeten blijven op het lezen van etiketten. Ook bij producten waarvan je nooit had gedacht dat er gluten in zou zitten…

Yogi Tea

Dat Yogi Tea een aantal bijzondere smaken in haar assortiment voert, dat wist ik al langer. Maar ik kwam er laatst pas achter dat er in de Women’s Tea gerstemoutextract zit. En dat bleek niet de enige variant…

Er zit gerstemout in de volgende 8 soorten Yogi Tea:

Zonnatura

Ook van het merk Zonnatura moet je met een glutenvrij dieet een aantal theesoorten laten staan. Er zijn 3 soorten Zonnatura thee die gluten bevatten. Er zit namelijk groene haverstro in:

 • Ontspanning
 • Ideaal gewicht
 • Natuurlijke stoelgang (die komt vanzelf als je deze thee blijft drinken met coeliakie!)

Celestial

Op een forum las ik dat ook Celestial thee gluten kan bevatten. Ik ging op onderzoek uit en vond op de website dat er 2 smaken zijn die inderdaad gluten bevatten:

 • Roastaroma
 • Sugar Cookie Sleigh Ride

Dit zegt Celestial er zelf over: “es. As of August 2015, two of our teas (Roastaroma and Sugar Cookie Sleigh Ride) contain roasted barley, an ingredient that contains a form of gluten. We label every box of tea we make as either “gluten free” or “contains gluten” for your convenience.”

Informatie over Pukka thee

Over Pukka thee las ik op de website dat alle theesoorten glutenvrij zijn. En dat testen dat ook hebben bevestigd. De volgende tekst staat op de website van Pukka: ”All Pukka teas are free from gluten containing ingredients. However, we want to point out that Night Time and Relax contain oat straw flowering tops. Although the analytical tests undertaken on these teas show that gluten is absent, consumers who are extremely sensitive may want to check the suitability of oat straw further for related gluten allergies like avenin.”

Informatie over Clipper thee

Ook Clipper thee lijkt veilig te zijn volgens de informatie op de website van Clipper. ”We work very hard to minimise the risk of gluten getting into our products, so we can say there’s no gluten in our drinks, until you dunk in a biscuit.” Ik moet zeggen dat ik ook nog nooit last heb gehad van Clipper thee, wat ik veel drink.

Informatie over Twinings thee

Alle theesoorten van Twinings zijn glutenvrij. Dat vond ik op de website van Twinings: ”No, Twinings products do not contain any of the major food allergens”

Informatie over Pickwick thee

Ook alle theesoorten van het alom bekende merk Pickwick zijn glutenvrij, aldus de website van Pickwick: ”Alle theezakjes van Pickwick zijn vrij van gluten en daardoor ook vrij van tarwezetmeel. Bij de producten van Pickwick wordt zorgvuldig aandacht besteed aan allergenen. Het is ons beleid om geen gluten-bevattende ingrediënten te gebruiken aangezien de consument deze niet verwacht in theeproducten. Alle theezakjes van Pickwick worden geseald. Dat wil zeggen dat in het papier van de theezakjes een soort vezel zit die smelt bij verhitting. Dit is de manier waarop de zakjes worden dichtgemaakt. Er wordt dus geen lijm gebruikt voor onze theezakjes. Ook het papier bevat geen gluten.”

Informatie over Lipton thee

Lipton zegt er het volgende over op haar website: “We hebben geen glutenvrij label op onze verpakkingen, maar geen van onze ingrediënten komt van producten die gluten bevatten. Je kunt het dus gewoon drinken!”

Wist jij dat er gluten in thee kan zitten? En welke theesoorten met gluten ben jij nog meer tegengekomen? Dan kan ik die toevoegen aan dit artikel!

Facebooktwitterpinterestlinkedin

29 thoughts on “Opletten geblazen: In deze thee zit gluten! (update september 2019)

 1. Ik had het laatst voorbij zien komen in een Facebook groep. Gelukkig drink ik zelf bijna geen thee, maar als ik thee drink zorg ik nu wel dat is sowieso pickwick is. Andere merken sla ik gewoon netjes af, omdat ik geen zin in risico’s heb en lang niet alle glutenvrije merken uit mijn hoofd ken😂 Plus ik heb pas 1,5 maand de diagnose dus het is nog zo erg zoeken allemaal, dus andere merken uitsluiten maakt het gewoon makkelijker haha

   1. Maar ondanks die eigen glutenvrij merk teken kan er besmetting van tarwe of gluten in zitten het is geen merkteken gecertificeerd maar eigen merkteken pas op!

 2. Beste Marit Kuperus,
  Dank voor het onder de aandacht brengen van gluten in thee/zakjes. Als coeliakie-patiënt (diagnose 1996) is mijn ervaring met de diverse thee/zakjes erg wisselend. Ook met verschillende smaken van Clipper en Twinings heb ik minder goede ervaringen. Dat kan aan de thee, aan de aromatische toevoegingen, maar ook aan het theezakje zelf liggen. Theeleveranciers zullen hun thee-producten vanzelfsprekend zo gunstig en glutenvrij mogelijk voor proberen te stellen. Maar waarom staat het officiële glutenvrije logo dan niet op hun producten?
  Mvg. André van den Brink

 3. Hallo, ik kom er niet achter of de zakjes van lipton glutenvrij gemaakt zijn. Alleen over de ingrediënten zeggen zij iets. Weet jij dit?

 4. Pink lady losse thee met rozen, gevriesdroogde framboos en korenbloem bevat ook gluten. De korenbloem bleek besmet
  Ik heb het doorgegeven aan de theewinkel en de thee krijgt een waarschuwing

 5. Hallo,

  Ik heb Artrose / en coeliakie en nu heb ik gehoord dat de Alka thee helpt voor de pijn. Ik kan niet vinden of het zakje gluttenvrij is of gelijmd is. Weet u dat misschien?

  Groet Marianne

 6. Van Pukka 3mint ben ik al erg ziek van geworsen. Er moet dus zeker maltodextrine ingezeten hebben.
  Heel mijn mond was ontstoken en darmen ook.
  (Pseudoallergie gluten)

 7. Dag Marit,
  Ik ben benieuwd naar oplosthee’s. Niet erg gezond sowieso natuurlijk, maar wel gewoon lekker. Op die van Zonnatura staat “kan sporen bevatten van gluten”. Op die van Kruidvat Huismerk (20 kruiden – oplosthee) staat niets, maar ik kan dat hele product niet eens terugvinden op de website van Kruidvat. Hartelijke groet,
  Janne

 8. Zie website van Yogi:
  ”Zijn uw producten glutenvrij?

  Sommige van onze theerecepten bevatten gerstemout, dat het smaakprofiel verbetert. Gerstemout bevat gluten. Bij het ontwikkelen van onze recepten zorgen we ervoor dat het theemengsel minder dan 20 mg/liter bevat. Dit laten we bevestigen door externe laboratoriumanalyses. Volgens de betreffende Europese beschikking en de definitie van de Duitse Coeliakievereniging gelden dranken met een glutengehalte van minder dan 20 mg per liter als glutenvrij. We hebben het ingrediënt gerstemout puur voor de herkenbaarheid vetgedrukt in onze ingrediëntenlijsten opgenomen.”

  1. Fijn dat er alleen rekening gehouden word voor mensen met coeliakie, en niet voor mensen met andere auto immuun ziekten.
   Ik begreep van mijn dietiste dat iemand met coeliaki lang niet zo lang en heftig reageert op gluten (of caseïne) dan iemand met hashimoto.

 9. In 2018 kwam ik met een gezelschap bij “Bij Daan” in Zoetermeer terecht.
  Er werd voor mij een mooie en heerlijke etagère opgediend en ik kreeg mondeling een heel lijstje theesoorten die gluten bevatten.
  Het zou mooi zijn als ze daar inmiddels een spiekbriefje voor serveren aan tafel want dat onthoud ik echt niet in al die gezelligheid.
  Er zaten best vreemde benamingen bij.
  Maar zeker een aanrader!

 10. Thee is van nature glutenvrij en gelukkig zijn de meeste theesoorten dat dus ook. Er is echter een aantal kruidenmelanges (thee) waar wel gluten in zit. Er wordt dan bijvoorbeeld gerstemoutaroma toegevoegd aan sommige thee melanges en dat bevat gluten. Bijvoorbeeld in sommige soorten Yogi Tea of Zonnatura thee.

 11. Ik ben de advent kalender aan het doen van yogi tea om kennis te maken met de thee.
  Nu drink ik voornamelijk functionele thee. Maar gluten in mijn thee was nou net niet de bedoeling. Dan word het toch een gevalletje dweilen met de kraan open.
  Toch jammer! Want yogi tea is een mooi merk. Ik zal ze er maar snel tussen uit vissen voor ik per ongeluk een foutje maak en weer 6 maanden met de gebakken peren in de lappenmand zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *