7 x Glutenvrije hapjes: lekker en makkelijk te maken

7 x Glutenvrije hapjes: lekker en makkelijk te maken

Wanneer ik zelf een feestje of gezellige borrel organiseer, zorg ik ervoor dat alle hapjes glutenvrij zijn. Dat vind ik voor mezelf de meest veilige optie. Bovendien vind ik het leuk om anderen te laten zien dat glutenvrije hapjes net zo lekker kunnen zijn als hapjes mét gluten. In dit artikel geef ik je een aantal kleine recepten voor niet-te-mislukken glutenvrije hapjes!

Glutenvrije hapjes

Twee vrienden van mij kwamen op zondagmiddag gezellig borrelen. Ik maakte onderstaande 7 hapjes:

  • Bruschetta met tomaat en mozzarella
  • Kruidenroomkaas
  • Kerrie-eiersalade
  • Kip-avocado wraps
  • Kip-kruidenroomkaas wraps
  • Bladerdeegtaart met kaas en spek
  • Bladerdeegtaart caprese

De recepten in dit artikel waren voldoende voor 4 personen. Wel hielden we nog een aantal dingen over. In dit recept gebruik ik een aantal handige en lekkere producten van Schär.

Glutenvrije bruschetta

In september was ik op vakantie in de omgeving van het Gardameer en om nog even in Italiaanse sferen te blijven, maakte ik bruschetta. Ik gebruike hiervoor Ciabatta van Schär. Wat je hiervoor nodig hebt:

4 tomaten | 1,5 bol mozzarella | 1 tl Italiaanse kruiden | 4 el olijfolie | 3 tenen knoflook | 6 Schär Ciabatta’s

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Snijd ondertussen de tomaten en mozzarella in kleine blokjes. Voeg 2 tenen gehakte knoflook toe, de Italiaanse kruiden en peper en zout naar smaak.
  3. Halveer de Ciabatta in de lengte, wrijf in met de derde teen knoflook en besprenkel met olijfolie.
  4. Bak de Ciabatta totdat ze krokant zijn en beleg met het tomaten-mozzarella mengsel.
  5. Top eventueel af met rucola of basilicum.

Kruidenroomkaas

Kruidenroomkaas is al jaren een van mijn favoriete smeersels om te maken, gemaakt in een handomdraai. Ik serveerde de kruidenroomkaas op Schär Crackers en Mini Baguette. Wat je verder nodig hebt:

150 gram roomkaas | 1 el vers gehakte of gedroogde peterselie | 1 el vers gehakte of gedroogde bieslook | 1 el crème fraîche

  1. Roer de roomkaas los samen met de crème fraîche.
  2. Voeg de peterselie en bieslook toe en breng op smaak met peper en zout.

Kerrie-eiersalade

Nog een niet-te-mislukken glutenvrij smeersel is eiersalade. Ik vind zelf de combinatie met kerrie erg lekker en serveerde het op Schär Crackers en Mini Baguette. Wat je nodig hebt:

4 hardgekookte eieren | 1 tl kerriepoeder | 2 el mayonaise

  1. Prak de eieren fijn en roer de mayonaise erdoor.
  2. Voeg de kerriepoeder toe en peper en zout naar smaak.

Glutenvrije kip-avocado wraps

Sinds 2 jaar heb ik avocado ontdekt. Vroeger at ik het nooit, maar sinds het een landelijke hype is ben ik om. Ik vond het dan ook een goed idee om dit te verwerken in een wrap. Hiervoor gebruikte ik de glutenvrije Wraps van Schär. Wat je nodig hebt:

1 verpakking met 2 Schär Wraps | 4 plakken gerookte kipfilet | 1/2 avocado | knoflookpoeder | handje ijsbergsla | 1 el crème fraîche

  1. Prak de avocado fijn, meng met de crème fraîche en breng op smaak met knoflookpoeder en peper en zout naar smaak.
  2. Verhit een koekenpan en bak hierin kort de wraps, zodat ze soepel worden en makkelijk op te rollen zijn.
  3. Haal de wrap uit de pan en leg op een bord. Smeer in met het avocadosmeersel, leg de kipfilet en sla er bovenop en rol strak op.
  4. Ik maakte de rol van tevoren en rolde het strak op in keukenfolie. Vervolgens hoef je de wrap dan alleen nog te snijden vlak voordat je deze serveert.

Glutenvrije kip-kruidenroomkaas wraps

De tweede variant wraps besmeerde ik onder andere met de kruidenroomkaas van hierboven. Wat je nodig hebt:

1 verpakking met 2 Schär Wraps | 4 plakken gerookte kipfilet | handje ijsbergsla | 2 el kruidenroomkaas (zie recept hierboven)

  1. Verhit een koekenpan en bak hierin kort de wraps, zodat ze soepel worden en makkelijk op te rollen zijn.
  2. Haal de wrap uit de pan en leg op een bord. Smeer in met de kruidenroomkaas, leg de kipfilet en sla erbovenop en rol strak op.
  3. Ik maakte de rol van tevoren en rolde het strak op in keukenfolie. Vervolgens hoef je de wrap dan alleen nog te snijden vlak voordat je deze serveert.

Glutenvrije bladerdeegtaart met kaas en spek

Een van de dingen die ik het meest mis sinds ik glutenvrij eet, is bladerdeeg. Nooit eerder testte ik het bladerdeeg van Schär, maar ik was blij verrast toen ik er een bladerdeegtaart mee maakte. Wat je nodig hebt:

1 pak Schär Blätterteig | 50 gram uitgebakken spekjes | 100 gram geraspte kaas | 2 el crème fraîche

  1. Ontdooi het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking – haal het 3 uur van tevoren uit de diepvries.
  2. Verwarm de oven voor op 210 graden.
  3. Rol het bladerdeeg uit de verpakking en vouw de randen naar binnen. Besmeer het bladerdeeg met crème fraîche.
  4. Bestrooi met kaas en spekjes en bak in de oven voor 15-20 minuten. Houd tussentijds goed in de gaten.

Glutenvrije bladerdeegtaart caprese

Met het tweede pak bladerdeeg maakte ik een caprese variant van de taart. Wat je nodig hebt:

1 pak Schär Blätterteig | 1 bol mozzarella | 1 tomaat | 1 el pesto

  1. Ontdooi het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking – haal het 3 uur van tevoren uit de diepvries.
  2. Verwarm de oven voor op 210 graden. Snijd ondertussen de mozzarella in blokjes en tomaat in hele dunne plakjes.
  3. Rol het bladerdeeg uit de verpakking en vouw de randen naar binnen. Besmeer het bladerdeeg met de pesto.
  4. Bestrooi met mozzarella en tomaat en bak in de oven voor 15-20 minuten. Houd tussentijds goed in de gaten.
  5. Top eventueel af met rucola of basilicum.

Hieronder een overzicht van alle Schär producten die ik gebruikte voor dit artikel.
Welke glutenvrije hapjes serveer jij graag op een feestje?

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met Schär. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *