Dit at ik glutenvrij tijdens Kerst 2018!

Dit at ik glutenvrij tijdens Kerst 2018!

In het kader ‘beter laat dan nooit’ en omdat ik het jullie toch niet wilde onthouden, deel ik vandaag wat ik at tijdens mijn kerstdagen afgelopen december. En stiekem vind ik het best lekker om mezelf weer even in kerstsferen te wanen met die winterse weer. In vergelijking met vorige jaren heb ik het vooral simpel en relaxed voor mezelf gehouden. Wijsheid komt met de jaren. Maar echt: het was een relaxte kerstperiode en ik heb me eigenlijk geen moment druk gemaakt over mijn eten en de veiligheid ervan. Vorig jaar maakte ik een soortgelijk artikel, maar dan over 2017. Klik hier om het artikel te lezen.

De foto’s in dit artikel zijn niet van de meest geweldige kwaliteit. Wat mij betreft is dat positief en geeft dat aan dat ik vooral heb genoten van de gezelligheid, zonder me druk te maken om fotografie en het klooien met mijn fototoestel. Met mijn iPhone kom ik een heel eind. 

Kerstavond: racletten met mijn gezin

Kaasfondue is inmiddels bijna mijn tweede naam geworden. Racletten daarentegen had ik nooit eerder gedaan. Mijn broertje heeft een jaar in Bordeaux gestudeerd en gewoond en kreeg als afscheidscadeau van zijn vrienden daar een raclettestel. Speciaal voor mij liet hij het stel onaangeraakt, waardoor het nog veilig te gebruiken was voor mij. Ik regelde wat raclettekaas en we hadden de volgende dingen om erbij te eten:

 • Glutenvrije pistolets van Bakker leo
 • Aardappelpartjes
 • Bloemkool
 • Paprika
 • Komkommer
 • Nachos
 • Kipdijfilet
 • Runderreepjes
 • Appel
 • En mijn vader maakte nog een kiprollade
 • Knakworstjes

Ik kocht bovenstaande kaassoorten bij Lidl Duitsland (een tijdje erna was het ook in Nederland verkrijgbaar). Heerlijke kaas en ik vond vooral de afwisseling chill. Ik moet er wel bijzeggen dat ik veel te veel kaas had gekocht. Waar ik online vond dat je op 200 gram per persoon moest rekenen, aten wij met z’n vijven nog niet eens een halve kilo op.

Onze rijkelijk gevulde tafel!

Het idee van racletten is dat je de kaas over je eten drapeert in plaats van je eten dippen in de kaas (zoals met kaasfondue). Ik vond het heerlijk, maar zeker minder praktisch dan kaasfondue. Vanwege de grote hoeveelheid kaas die we over hadden, deden we het in januari nog eens dunnetjes over. Geen straf, maar ook toen vond ik het niet heel praktisch. We pakten het wel slimmer aan en op de originele manier: met gekookte aardappel, vleeswaren en augurkjes.

Eerste kerstdag: Mexican bowl

Ook onze eerste officiële kerstdag stond in het teken van relaxen en lekker eten. We gingen met mijn schoonfamilie naar de bioscoop – Bohemian Rhapsody – en sloten af met hapjes en een Mexican bowl bij ons thuis. Voor de hapjes nam iedereen wat glutenvrije dingen mee. Heerlijk om te zien dat iedereen hier rekening mee houdt voor mij. Zelf maakte ik Mexicaanse chili en dit serveerden we met komkommer, crème fraîche, tomatensalsa, guacamole, gekookte witte rijst, ijsbergsla en mais.

Tweede Kerstdag: brunch en buffet

Op de een of andere manier hadden we dit keer bedacht om maar liefst vier keer Kerst te vieren. Daarom hadden we op tweede kerstdag niet een maar zelfs twee activiteiten. We begonnen met een brunch samen met vrienden. Ik zorgde voor de broodjes – Bakker Leo uiteraard – en zij voor het beleg en drinken. Prima verdeling, maar wel fijn om extra te checken dat alles glutenvrij is. Wie herkent dit? Al kan ik inmiddels deze vrienden haast blindelings vertrouwen: ze zijn inmiddels expert in het lezen van etiketten.

Ik ontdekte op deze manier ook weer wat nieuwe dingen: de filet americain van Stegeman is glutenvrij. Evenals de vlokken van de Ruijter.

Een paar spelletjes verder vertrokken we later op de middag naar mijn schoonouders. Hier stond de dag wederom in het teken van gezelligheid en ik had een buffet geregeld bij de Barbecueboer. Al eens eerder bestelde ik hier een buffet en daar schreef ik een review over, klik hier om die review te lezen. We gingen dit keer voor de winterbarbecue, die ook volledig glutenvrij geleverd kon worden. Het was fantastisch geregeld en ik kreeg alles apart en netjes verpakt. Bij de winterbarbecue kregen we:

 • Goulash- en erwtensoep
 • Stoofpeertjes
 • Houthakkerssteak, oma’s stoofpotje, rib-eye steak en een kipdijfiletspies
 • Duitse kartoffelsalade, stevige kost salade, ambachtelijke rundvleessalade
 • Vier soorten saus
 • Stokbrood met kruidenboter

Klik hier om meer informatie te lezen over dit barbecuepakket.

Dit ziet er toch heerlijk en verzorgd uit? Op de voorgrond zie je alles apart glutenvrij voor mij.

Zowel de goulash- als de erwtensoep waren glutenvrij. Er zat echter wel op beide pannen een sticker met erwtensoep erop. Vanwege veiligheid heb ik toch alleen de erwtensoep gegeten.

Glutenvrije rauwkost en stoofpeer voor mij. Bij de levering zat zelfs servies en bestek, waardoor we echt heel weinig zelf hoefden te doen. Behalve dan het aansteken van de barbecue en het braden van het vlees. Een aanrader!

Al met al heb ik erg genoten van Kerst. Ik ben uiteraard ook benieuwd wat jij gedaan hebt! Laat het me weten in de comments hieronder. 

Facebooktwitterpinterestlinkedin

One thought on “Dit at ik glutenvrij tijdens Kerst 2018!

 1. Leuk dat er zo goed met je glutenvrije dieet rekening word gehouden ik was helaas met kerstavond kerst oudejaar en nieuw heel Erg ziek door een taart die gemaakt werd voor mij en waaruit bleek melk in te zitten waar ik ook allergisch voor ben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *