Glutenvrij brood bakken met de Panasonic Croustina

Glutenvrij brood bakken met de Panasonic Croustina

AdvertisementWie mij al een tijdje volgt, weet dat ik het amper doe: zelf glutenvrij brood bakken. In de vijf jaar dat ik glutenvrij eet heb ik het welgeteld vier keer geprobeerd. Alle keren in de oven, maar nooit met het gewenste resultaat. Het brood was niet evenredig gaar, ingezakt of niet ver genoeg gerezen. Toch bleef de droom ergens in mijn achterhoofd zitten, ooit moest en zou ik het perfecte glutenvrije brood bakken.

Erg lang hoefde ik dan ook niet na te denken over het testen van een broodbakmachine. In dit artikel test ik de Panasonic Croustina, waarover je hier op de website van Coolblue alle ins en outs kunt lezen. Een stijlvol apparaat met twee speciale glutenvrije programma’s: een voor glutenvrij brood (mét speciale harde korst) en een voor glutenvrije cake. Dat klinkt me als muziek in de oren! Ik neem jullie snel mee in mijn glutenvrije broodbakavontuur.

Hallo nieuw speelgoed!

De Croustina staat wat mij betreft stijlvol in je keuken. Het is een groot apparaat, maar door het strakke design en witte kleur staat het toch subtiel.

Om te beginnen doe je de kneedhaak in de bakvorm. Zowel de kneedhaak als bakvorm hebben een keramische coating, waardoor het brood niet blijft plakken. Daarnaast is de bakvorm ovaal. Zo krijg je geen gek vierkant brood, maar eentje van normaal formaat.

Voor het gemak heb ik de bakvorm uit het apparaat gehaald, om vervolgens alle ingrediënten erin te doen. Volgens de gebruiksaanwijzing moet bij glutenvrij brood – in tegenstelling tot andere broden – het water als eerste ingrediënt in de vorm. Dat heb ik dan ook braaf gedaan.

Eenmaal terug in de machine geplaatst, voelde ik de spanning. Zou het dan eindelijk lukken en komt dit er als perfect brood uit?

Het instellen van de machine is peanuts! Je selecteert het glutenvrije broodprogramma (nummer 14) uit de 18 automatische programma’s en dan verschijnt de totale baktijd in beeld. Terwijl het brood bakt, zie je telkens de stap die de machine op dat moment volgt: kneden, rijzen of bakken. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om de machine in de avond alvast aan te zetten. Dankzij de startuitstel heb je dan in de ochtend vers brood, maar helaas werkt dit niet bij bij het glutenvrije programma.

Een uur en vijftig minuten later maakte ik vol spanning de deksel open. En jawel! It is magic. Mijn allereerste glutenvrije brood met broodbakmachine gebakken is gewoon gelukt. Denk er bij het verwijderen van de bakvorm aan dat deze heet is. De buitenwand van de machine blijft overigens koel, wel zo veilig. Maar nu over op de binnenkant van het brood, zal die er net zo geslaagd uitzien?

De totale buitenkant in ieder geval wel – wat een rustiek brood! Je kunt bij de andere (niet-glutenvrije) programma’s zelf instellen of het brood een zachte of harde korst moet hebben. Dit brood was met het glutenvrije programma voorzien van een mooie knapperige korst.

En jahoor. Ook de binnenkant ziet er enorm goed uit. Volledig gaar en luchtig. Het brood smaakte heerlijk, met een knapperige korst. Ook mijn vriend die niet glutenvrij eet, vond het brood heerlijk.

Eindoordeel Panasonic Croustina

Om heel eerlijk te zijn ben ik dit broodbakavontuur heel sceptisch begonnen. Ik heb alle mogelijke broodbakmixen in huis gehaald, met het idee dat er dan in ieder geval wel eentje moest lukken. Het klonk haast te mooi om waar te zijn: een broodbakmachine die ingrediënten voor je kneedt, deeg voor je rijst én het brood ook nog eens afbakt. Mét knapperige korst. Maar nu achteraf kan ik het allemaal bevestigen. Ja, hij doet het allemaal en ik ben om. Wat een gemak, er gaat echt een wereld voor me open. Door zelf brood te bakken zal ik ook geld besparen. En wanneer ik nu niet-glutenvrij bezoek krijg, kan ik ze met een gerust gevoel heerlijk glutenvrij brood voorschotelen.

Panasonic Croustina bestellen?

Klik hier om de witte en hier om de zwarte variant te bestellen. Door op deze link te klikken, krijg ik ook een klein percentage. Met dat geld kan ik mijn blog en andere kanalen weer optimaliseren.

Wil je meer weten over de Panasonic Croustina of deze zelf bestellen, neem dan hier een kijkje.

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met Coolblue.

 

Facebooktwitterpinterestlinkedin

9 thoughts on “Glutenvrij brood bakken met de Panasonic Croustina

 1. Bij veel broden uit broodbakmachines zitten onder in het brood gaten van de kneedhaken, hoe zit dat bij deze machine.

  Ik moet zeggen dat ik eigenlijk nooit problemen heb met brood bakken in de oven. De ene mix geeft wel een wat compacter resultaat dan de andere. Soms helpt het om een klein beetje baking soda extra toe te voegen voor wat meer lucht. En als ik een gemakzuchtige bui heb, gebruik ik de mixen van Adam’s Brot 2.0. Glutenvrij, laag in koolhydraten, hoger in eiwit, al doe ik het daar dan weer niet voor, maar vooral gemakkelijk.

  Alleen water erbij doen (en evt een half theelepeltje baking soda voor wat meer lucht), goed mengen en tot een bol vormen en dan doe ik het in een klein overschaaltje met bakpapier en gaat het een uur de oven in. Hoeft niet apart te rijzen, dus is vlot klaar.

  1. De kneedhaak is erg klein, dus onderin welk een klein gaatje & sneetje. Maar verwaarloosbaar en laat zich makkelijk loshalen van de kneedhaak. Klinkt goed dat makkelijke brood van jou!

 2. Waar ik vooral benieuwd naar zou zijn, is hoe het brood de volgende dag is. Vers uit de oven/broodbakmachine smaakt het meeste brood wel, maar na een dag luchtdicht op het aanrecht of (direct na afkoelen en snijden) in de vriezer bewaard, wat was toén je eerlijke oordeel? Knapperige korst klinkt namelijk heel interessant, maar dat verdwijnt meestal ook met het langer bewaren, of dat nou binnen of buiten de vriezer is.

   1. Die ochtend op dag 2 doe ik het trouwens wel even in de contactgrill om het knapperiger te krijgen. Geen enkel brood blijft 100% knapperig, dat herinner ik me van vroeger nog met glutenvolle harde bolletjes – soms op de dag zelf al weer zachter.

 3. Hoi,

  Ik gebruik deze broodbakmachine ook. Je review is terecht positief. Maar ik heb toch twee opmerkingen voor de volledigheid… Bij het programma van glutenvrij kun je uitgestelde timer niet gebruiken, dus de luxe van vers brood in de morgen gaat helaas niet op. Daarnaast geef je aan te kunnen kiezen voor een harde of zachte korst, ook dat geldt alleen voor andere programma’s. Bij glutenvrij brood kun je dit niet zelf kiezen.

  1. Fijn om te lezen dat je ook positief bent. Over je opmerkingen: ik kwam daar inderdaad ook achter nadat iemand me erop wees. Had het zelf nog niet geprobeerd, ga dit aanpassen in de tekst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *