Bedankt, 2020. Ik ben klaar voor je, 2021!

Bedankt, 2020. Ik ben klaar voor je, 2021!

Vandaag is het zondag. Mijn laatste vakantiedag en ik zit op de bank met een meringue met sinaasappel van La Place. Ik ben net terug van mijn blokje om, mijn enige echt concrete voornemen voor 2021. Mijn blokjes om houd ik sinds 1 januari bij met de app Ommetje van de Hersenstichting. Aanrader!

Hieronder lees je mijn terugblik op 2020 en een voorzichtige vooruitblik op dit nieuwe jaar. Over 2020 kan ik redelijk kort zijn. Het was een raar jaar voor iedereen. Zo ook voor mij. Toch zou ik het jaar voor mezelf omschrijven als medium. Niet echt negatief, ook niet heel positief. Maar al met al prima en stabiel.

Thuiswerken

Voor wie het niet weet: naast mijn blog werk ik 32 uur voor een werkgever. Ik ben communicatiemedewerker bij het Kadaster. Sinds 13 maart ben ik niet meer op kantoor in Apeldoorn geweest en ik werkte de rest van het jaar dus 100% thuis. Little did I know, toen ik op 12 maart nietsvermoedend naar huis reisde.

Het thuiswerken vind ik heerlijk en bevalt me heel goed! Geen reistijd, ik ben veel productiever én die glutenvrije thuiswerklunches mogen van mij altijd wel blijven. Wel mis ik mijn collega’s, maar de digitale alternatieven vallen me niet tegen.

Dit jaar was voor mij ook de ultieme test: vind ik mijn baan écht leuk? 2020 bracht me terug naar de kern van mijn baan: mijn collega’s en de werkzaamheden, omdat alle kantoorruis eromheen wegviel. De test is geslaagd, mijn baan vind ik ook na dit jaar nog steeds leuk! Uiteraard ben ik ook erg blij dat ik überhaupt nog een baan heb, als je alle nieuwsberichten vol met spannende ontwikkelingen om je heen leest.

Thuiswerklunch op de dag dat de zolder-isoleer-man mee at.

Samen digitaal met mijn collega’s bakte ik een taart tijdens een online, live bakworkshop van Rudolph van Veen.

Gezondheid en gezelligheid

Wat gezondheid betreft had ik in 2020 weinig te klagen. Ik meldde mij slechts 2 dagen ziek, wat voor mij een record is! Mijn bloedwaarden, voor zowel coeliakie als de Ziekte van Addison, waren wederom stabiel dit jaar. Ik wandelde meer, en herontdekte zelfgemaakte smoothies en salades. Ook niet geheel onbelangrijk: bijna niemand in mijn omgeving kreeg corona, niemand werd ernstig ziek ervan en niemand overleed.

Daarnaast had ik toch veel leuke momenten met familie en vrienden, ook al was het aanzienlijk minder dan normaal. We hebben genoten, ik maakte glutenvrije hapjesplanken, kaasfondue, ontbijtjes, taarten, brood, diners én had een onbezorgde glutenvrije vakantie bij VANDENBELD Wines in de Dordogne, Frankrijk. Met elke avond een glutenvrij viergangendiner. Dat is geen gegeven met een glutenvrij dieet.

Oh en dit jaar ben ik ook nog een heerlijk weekendje weggeweest in Oosterwolde. Is er toch nog meer spannends gebeurd dan ik dacht!

Een greep uit mijn wandelavonturen

Shoppen in een Franse supermarkt, met mondkapje!

Glutenvrij borrelen deden we dit jaar met name buiten. En op afstand.

Een glutenvrije high tea bij Toet in Groningen. Mijn enige horeca-uitje dat binnen was in coronatijd.

Blog: rust, Instagram-mijlpaal en samenwerkingen

Op mijn website plaatste ik in 2020 niet enorm veel nieuwe content. Met name de eerste maanden van corona had ik geen zin in en energie voor het schrijven van nieuwe artikelen. Ik maakte er geen tijd voor vrij en vind dat ook niet erg. Vanaf begin af aan heb ik gezegd: ik maak alleen artikelen als ik er zin in heb, anders werkt het niet voor mij. Daar houd ik me tot op de dag van vandaag dus blijkbaar nog steeds goed aan.

Nu ik de statistieken er eens bij pak, moet ik toch wel lachen om de zin die ik hierboven typte. Het was helemaal niet rustig op mijn website. Er kwamen meer dan 247.000 bezoekers een kijkje nemen. Bijna een kwart miljoen, hallo! En voor mijn kaart met glutenvrije hotspots in Europa staat de teller al op meer dan 2,6 miljoen.

Mijn Instagram en Facebook groeiden goed door en daar bleef ik wel regelmatig posten. Dat bleef ik ook alle maanden leuk vinden! Ik deed ook veel meer met video op Instagram en nam jullie mee op mijn (brood)bakavonturen. Ergens halverwege 2020 bereikte ik 10.000 volgers op Instagram, wat toch wel als mijlpaal voelde. Daar kon ik alleen maar van dromen toen ik in oktober 2014 de gebruikersnaam @glutenvrij claimde.

Een heel geslaagd bakavontuur: op mijn verjaardag een glutenvrije witte chocoladecheesecake met framboos gemaakt.

Op mijn Instagram kwamen ook regelmatig foto’s voorbij van kleinschalige thuisetentjes!

In 2020 had ik 3 betaalde samenwerkingen, dat is minder dan in 2019. Met name in de eerste maanden van corona merkte ik dat er enorm weinig (of eigenlijk geen) perspakketten verstuurd werden en er weinig offertes werden opgevraagd. Gelukkig is mijn blog niet mijn belangrijkste bron van inkomen en ik ben trots op de 3 samenwerkingen die ik wel had!

Ik stond in de Allerhande

Als je me vraagt om één blogmijlpaal van 2020 te kiezen, is het toch wel dat ik in de Allerhande stond. Hoe gaaf is dat? Ik kreeg er enorm veel leuke reacties op van jullie, bedankt! Sowieso wil ik jullie bedanken voor alle leuke interactie altijd. In de reacties onder foto’s, maar ook zeker in persoonlijke berichten (DM’s) op Instagram!

En het nieuwe jaar?

Net als iedere bewoner van deze planeet, hoop ik dat 2021 toch zo snel als kan weer normaal wordt. Ik hoop dat we doen wat nodig is met elkaar, blijven letten op elkaar én de positieve moed erin houden.

Omdat ik tot de griepprikgroep behoor, ben ik benieuwd wanneer ik opgeroepen word om gevaccineerd te worden. Dat vind ik wel gek aan 2021 hoor. Dat er zoveel momenten nog onzeker zijn: wanneer mag ik weer naar kantoor? Wanneer word ik gevaccineerd? Hoe snel gaat het vaccineren überhaupt? Wanneer gaan winkels, theaters en bioscopen weer open? Ga ik dit jaar op vakantie en waarheen en wanneer mag dat weer? We gaat het allemaal wel zien. Ik heb eigenlijk geen enkele verwachting of concrete datum in mijn hoofd voor al het bovenstaande.

Maak het Glutenvrij in 2021

Voor mijn kanalen heb ik wel een paar concrete dingen in mijn hoofd voor dit nieuwe jaar. Hieronder staat een greep eruit voor je op een rijtje:

 • De glutenvrije aanbiedingen blijven, zoals ik er nu insta, elke zondag online komen. Vandaag alleen nog even niet, ik heb vakantie. Dat is trouwens ook het uitgangspunt: ik post geen aanbiedingen als ik vakantie heb of een weekend weg ben.
 • Ook de lijstjes blijven en daar heb ik nog heel veel ideeën voor! Daar staat mijn blog inmiddels wel om bekend geloof ik. Duidelijke lijstjes, opsommingen, overzichten, hoe je het ook wilt noemen.
 • Op Instagram blijf ik meer met video doen, ik wil ook Reels en IGTV gaan ontdekken en uitproberen.
 • Ik ga per week meer tijd in mijn blog steken dan in 2020. Het concrete verhaal daarachter deel ik nog eens met je.
 • Het lijkt me geweldig om een online event te organiseren. Kleinschalig, om jullie te ontmoeten. Door deze gekke coronatijd word je creatief met digitale vormen. En ook mijn wens om een keer ergens spreker te zijn, is er nog steeds.
 • Wat cijfers betreft ga ik voor meer dan 3 samenwerkingen en meer dan 250.000 bezoekers per jaar.
 • Er komt nog veel meer spannends aan, maar dat ga ik natuurlijk allemaal op 3 januari al verklappen! Stay tuned en blijf mijn kanalen volgen!

En jij? Wat zijn jouw plannen voor 2021 en wat zou jij graag meer willen zien op mijn kanalen? 

Facebooktwitterpinterestlinkedin

5 thoughts on “Bedankt, 2020. Ik ben klaar voor je, 2021!

 1. Hoi Marit,
  Wat een heerlijke taart heb je gemaakt met je verjaardag. Hij kijkt me zo lekker aan 😋! Zou je het recept met ons willen delen? Het recept van je monchou taart heb ik gemaakt en die is ook super lekker geworden😊.
  Heel veel succes met alles wat je onderneemt dit nieuwe jaar!
  En wat ben ik blij dat je weer de aanbiedingen van week 2 heb verzorgd.
  Groetjes, Anne Marie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *