Glutenvrije stroopwafeltaart

Glutenvrije stroopwafeltaart

Eigenlijk ben ik niet zo’n taartlover, maar áls ik taart eet vind ik het belangrijk dat er een balans is tussen zoet en zuur. En laat dat nou nét het geval zijn met deze glutenvrije stroopwafeltaart. Ik gebruikte geitenyoghurt-moment van Betsie’s Geitenzuivel in deze taart. Deze yoghurt is lekker mild en romig van smaak en gemaakt van verse Nederlandse geitenmelk. Ik heb voor deze taart geitenyoghurt gebruikt, omdat het friszure van de yoghurt perfect matcht met het zoete van de stroopwafels.

Voor deze taart hoef je maar kort in de keuken te staan, maar wordt wel je geduld op de proef gesteld tijdens het wachten. Alleen geloof mij: de taart is het wachten waard…

Bereidingswijze: 30 minuten + 3 uur wachttijd | Aantal porties: 8-10

Wat heb je nodig voor de glutenvrije stroopwafeltaart?

  • 14 glutenvrije stroopwafels (12 voor de bodem en 2 voor garnering)
  • 30 gram roomboter + een heel klein beetje om de springvorm in te vetten
  • Een pak Betsie’s geitenyoghurt-moment (750 ml), onder andere te koop bij Albert Heijn, Dirk en Hoogvliet
  • 375 ml slagroom
  • 7 blaadjes gelatine
  • 3 zakje vanillesuiker

Verder heb je nodig:

  • Springvorm van 24 cm
  • Steelpannetje
  • Vel bakpapier
  • (Elektrische) mixer
  • Beslagkom
  • Keukenmachine

Aan de slag met de glutenvrije stroopwafeltaart!

  1. Allereerst doe je 12 stroopwafels in een keukenmachine. Mix totdat de stroopwafels ‘poeder’ zijn. Je kunt er ook voor kiezen om de stukjes wat grover te houden.
  2. Smelt de roomboter in een steelpannetje en voeg de stroopwafels toe, verwarm kort mee totdat de stroop wat gesmolten is.
  3. Ondertussen bekleed je de bodem van de springvorm met een vel bakpapier. De randen vet je in met een klein beetje roomboter, zo krijg je je taart straks makkelijker uit de vorm!
  4. Verdeel het stroopwafelmengsel over de bodem van de springvorm en druk stevig aan. Laat afkoelen in de koelkast voor 30 minuten.
  5. Doe ondertussen de blaadjes gelatine in een kom water. Laat staan voor 10 minuten.
  6. Klop vervolgens de slagroom stijf samen met de zakjes vanillesuiker in een beslagkom.
  7. Roer de inhoud van het pak Betsie’s geitenyoghurt-moment door de slagroom.
  8. Haal de blaadjes gelatine uit het water, knijp ze een beetje uit en verwarm ze samen met een paar druppels water in een steelpannetje. Zodra de gelatine opgelost is, zet je het vuur meteen uit. Laat even kort afkoelen.
  9. Voeg de gelatine toe aan het slagroom-yoghurtmengsel en roer goed door. Maar echt goed, anders krijg je klontjes!
  10. Verdeel het yoghurtmengsel over de taartbodem en laat de taart voor minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
  11. Breek de overige 2 stroopwafels in stukjes en garneer daar de taart mee. Eet smakelijk!

Dit artikel is een samenwerking met Betsie’s Geitenzuivel.

Facebooktwitterpinterestlinkedin

9 thoughts on “Glutenvrije stroopwafeltaart

  1. Ik heb deze taart gemaakt, hij was heerlijk, alleen de stroopwafelbodem was erg hard en niet te snijden. Waar kan dat aan liggen. Het waren stroopwafels van Vrij van gluten

    1. Hi Erwin! Je hebt er inderdaad wel een scherp mes bij nodig, komt natuurlijk door de suikerstroop in de wafels 😉 Je zou de volgende keer de stroopwafels wat minder grof kunnen malen en korter kunnen verwarmen. Dan blijven het meer ‘stukken’. Gelukkig heeft ‘ie wel gesmaakt.

  2. Super lekker idee! Alleen al ik de gelatine weg zou laten, hoeveel agar agar zou ik dan moeten gebruiken om het genoeg stijf laten worden zoals 7 blaadjes gelatine??

    Groetjes Thara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *