Een Turkse pizza heb ik al meer dan drie jaar niet gegeten. Vorige week kreeg ik van Albert Heijn een bonusmail dat ik een gratis pak glutenvrije wraps van Schär mocht ophalen. De perfecte kans om eens een poging te wagen tot het maken van een glutenvrije Turkse pizza. Turkse pizza is één van de glutenvolle dingen die ik het meeste mis. En dan niet zozeer het gerecht opzich, maar meer het feit dat ik het vroeger spontaan kon ophalen. Vroeger hopte ik gewoon even naar de overkant (Sofra in Zwolle voor de kenners onder ons) om een lahmacun te halen.
In dit recept laat ik je zien hoe makkelijk het kan zijn om er zelf eentje te maken. Ik belegde de Turkse pizza met andijvie en zelfgemaakte knoflooksaus. Wat kruiden betreft speurde ik het internet wat af naar typische Turkse kruiden en uiteindelijk kwam ik tot een zelfgemaakte kruidenmix met onder andere koriander, komijn en kaneel.
Bereidingstijd: 25 minuten | Aantal personen: 2
Voor dit recept is het handig om een staafmixer te gebruiken.
Wat heb je nodig voor de glutenvrije Turkse pizza?
Voor de wraps en vulling:
- 2 glutenvrije wraps – ik gebruikte die van Schär, maar BFree schijnt ook lekkere te hebben
- 175 gram (runder)gehakt
- 1 ui
- 1 tomaat
- Peper en zout
- 1 teentje knoflook
- 1 klein blikje tomatenpuree
- Een snuf kaneel
- 1 theelepel korianderpoeder, gemalen komijn en paprikapoeder
- Een snuf chilipoeder
- Boter of olie om in te bakken
Voor de knoflooksaus:
- 150 gram Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook
- Peper en zout
- 1 eetlepel bieslook
- 1 eetlepel peterselie
Aan de slag met de glutenvrije Turkse pizza!
- Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven).
- Verhit wat olie of boter in een hapjespan en bak het gehakt rul.
- Haal ondertussen de schillen van 1 ui en 1 teentje knoflook af en doe in de staafmixer.
- Voeg de tomaat, tomatenpuree en alle kruiden ook toe. Vervolgens peper en zout naar smaak. Mix het geheel goed door met de staafmixer totdat er een soort pasta ontstaat.
- Doe de kruidenpasta bij het gerulde gehakt en bak mee voor 5 minuten.
- Besmeer de wraps met het gehaktmengsel en maak knapperig in de oven voor ca. 10 minuten.
- Ondertussen maak je de knoflooksaus door alle ingrediënten te blenden in de staafmixer.
- Haal de wraps uit de oven, doe er een handje andijvie op en top af met de knoflooksaus. Eet smakelijk!
Dit gerecht wil ik echt elke dag eten. Zó lekker en exact de smaak die ik me herinner van back in the gluten days. In plaats van andijvie kun je trouwens ook ijsbergsla gebruiken of witte kool.
3 thoughts on “Glutenvrije Turkse pizza”