Glutenvrije kerrieragout

Glutenvrije kerrieragout

Vandaag deel ik een recept met je dat al jarenlang in de familie zit: de kerrieragout van mijn overgrootmoeder. Helaas van origine niet glutenvrij, vanwege de te gebruiken tarwebloem. Daarom maakte ik afgelopen weekend een glutenvrije kerrieragout met mijn vader. Uiteraard met het originele recept, maar dan met glutenvrije twist!

Bereiding: 30 minuten | Aantal: 4-5 porties

Wat heb je nodig voor de glutenvrije kerrieragout?

  • 500 gram rijst
  • 75 gram paneermeel (Hiervoor gebruikte ik deze crackers.)
  • 500 gram rundergehakt
  • 50 gram boekweitmeel (Heb je coeliakie? Gebruik dan gecertificeerd glutenvrije, zoals deze.)
  • 3 eieren
  • 1 ui
  • 50 gram bakboter
  • 3 liter water
  • 3 bouillonblokjes
  • Peper, zout en nootmuskaat
  • 4 tl kerriepoeder

Aan de slag met de glutenvrije kerrieragout!

  1. Zet een kookpan met ruim water op het vuur voor de rijst.  Ook zet je een ruime braad- of hapjespan op voor de ragout, hierin doe je 1,5 liter water. Voeg ook alvast de drie bouillonblokjes toe.
  2. Ondertussen ga je aan de slag met de gehaktballetjes. Doe de eieren, het paneermeel en het gehakt in een ruime kom en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Maak er kleine gehaktballetjes van en zet apart.
  3. Snipper ondertussen de ui.
  4. Wanneer de bouillon kookt, voeg je de gehaktballetjes toe. Laat ze koken voor 5 minuten.
  5. Indien ook het water voor de rijst kookt, voeg je de rijst toe. Kook volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  6. Schep de gehaktballetjes uit de bouillon en zet apart. Ook de bouillon giet je uit de braadpan in een ruime schaal of maatbeker.
  7. Doe de bakboter in de braadpan en voeg de gesnipperde ui toe.
  8. Voeg de kerrie bij de boter en ui en bak kort mee. Dit meebakken is belangrijk om smaken vrij te laten komen.
  9. Doe het boekweitmeel er vervolgens ook bij en bak kort mee.
  10. Voeg lepel voor lepel de bouillon weer toe aan de braadpan. Je hebt niet de volledige 1,5 liter bouillon nodig, voeg toe totdat het de juiste consistentie van ragout heeft.
  11. Is je ragout gelukt? Doe dan de gehaktballetjes terug in de pan en verwarm nog kort mee,
  12. Serveer met de rijst en eet smakelijk!

Heerlijk, ik at dit als kind regelmatig, toen nog met tarwebloem. Maar binden met boekweitmeel werkt prima en smaakt er niet minder om! 

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *