Glutenvrije boerenappeltaart met banketbakkersroom

Glutenvrije boerenappeltaart met banketbakkersroom

Op de glutenvrije lunch van de Coeliakiemaand kwam ik Daphnie tegen. We raakten aan de praat en na een tijd bleek dat ze regelmatig taarten bakt. Ze liet me wat foto’s zien en ik was enorm onder de indruk. Vandaag deelt ze haar recept voor glutenvrije boerenappeltaart met jou!

Wat heb je nodig voor de glutenvrije boerenappeltaart?

  • 175 gram koude boter
  • 2 eieren
  • 300 gram glutenvrije bloem
  • 1 eetlepel psylliumvezels
  • 4 eetlepels koud water
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 1 mespunt zout
  • 6 appels van drie verschillende soorten (bijvoorbeeld Jonagold, Goudreinet en Elstar)
  • 2 theelepels koekkruiden
  • 2 theelepels kaneel
  • 100 gram rozijnen
  • Glutenvrije paneermeel
  • Kaneelsuiker

En voor de banketbakkersroom:

  • 3 eidooiers
  • 250 ml (half)volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram suiker
  • 25 gram glutenvrije bloem

Benodigd materiaal:

  • Springvorm van 28 cm doorsnee
  • Een deegroller
  • Keukenmachine, mixer of sterke handen

Aan de slag met de glutenvrije boerenappeltaart!

  1. Snijd de boter in blokjes. Meng vervolgens de bloem, 150 gram van de basterdsuiker, de boter, 1 ei, het zout, de psylliumvezels en het water tot een stevig deeg.
  2. Zodra het goed gemengd is, maak je er een bal van en wikkel je dit in vershoudfolie. Laat vervolgens minstens 30 minuten staan in de koelkast.
  3. Je gaat nu aan de slag met de banketbakkersroom. Klop de eidooiers met de glutenvrije bloem en een beetje melk tot een gladde massa.
  4. Verwarm in de tussentijd de melk met de suiker en het merg van het vanillestokje. Het is de bedoeling dat de suiker oplost in de melk.
  5. Giet de hete melk al roerend bij het eidooiermengsel. Blijf kloppen, anders kan het geheel gaan stollen.
  6. Giet het mengsel terug in de pan en breng het aan de kook terwijl je blijft roeren. Laat het ongeveer 5 minuten zachtjes koken totdat het de juiste dikte heeft.
  7. Laat tot slot de banketbakkersroom afkoelen terwijl je blijft roeren, dit om velletjes te voorkomen.
  8. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  9. Schil ondertussen de appels en snij ze in kleine blokjes. Meng vervolgens met de kaneel, de rozijnen en rest van de basterdsuiker (50 gram).
  10. Bestuif je werkvlak met wat bloem en rol 3/4 van het deeg uit om de bodem en zijkanten mee te bekleden. Dit is een secuur werkje, want glutenvrij deeg maakt het je soms moeilijk!
  11. Bedek de bodem van de springvorm met paneermeel en giet de room erin.
  12. Doe vervolgens het appelmengsel op de banketbakkersroom. Vlecht je de bovenkant dicht met het overige deeg.
  13. Bestrijk tot slot de bovenkant van het deeg met wat eigeel. Strooi nog wat suiker met kaneel eroverheen en bak de taart af voor 70 minuten in de oven.
  14. Afkoelen, slagroom erop en smullen maar!

Daphnie, enorm bedankt voor je recept en fantastische foto’s!

Je kunt andere creaties van Daphnie bewonderen op haar Instagram. Wil jij nou ook je recept met mij en anderen delen? Stuur dan je recept en foto’s in hoge resolutie naar info@maakhetglutenvrij.nl.

glutenvrije boerenappeltaart

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Facebooktwitterpinterestlinkedin

2 thoughts on “Glutenvrije boerenappeltaart met banketbakkersroom

  1. Hoi het recept klopt niet helemaal. In het recept staat niet beschreven waar en wanneer de 2 el koekkruiden doorheen moeten.
    Lijkt mij dat ze door het deeg moeten want zo zonder was het deeg erg plakkerig. Misschien even aanpassen?

  2. Wat is de reden dat je er een eetlepel psylliumvezel in doet?

    Mijn deeg was wel te nat. Ik denk dat ik een grotere lepel dan die van jou heb gebruikt. Zou je dat ook anders aan kunnen geven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *