Glutenvrije amandeltaart met citroen

Glutenvrije amandeltaart met citroen

Krijg je onverwachts bezoek en wil je ze niet iets kant-en-klaars voorschotelen? Deze heerlijke glutenvrije amandeltaart staat binnen 35 minuten op tafel. En waarschijnlijk heb je de vijf ingrediënten al in huis, zo makkelijk! Het taartje smaakt ook nog eens heerlijk door de toevoeging van citroen en is lekker luchtig.

Afgelopen weekend ontmoette ik eindelijk Remke. Ik coach haar al een aantal maanden digitaal, omdat ze net coeliakie heeft. Ook deed ik al eerder een (telefonisch) interview met haar, welke je hier kunt lezen. We hebben elkaar nu eindelijk in real life gezien en ze bakte deze heerlijke glutenvrije amandeltaart voor mij, hoe lief? En mét slagroom uiteraard!

glutenvrije amandeltaart

Bereidingstijd: 35 minuten | Aantal porties: 8

Wat heb je nodig voor de glutenvrije amandeltaart?

  • 200 gram amandelmeel
  • 4 eieren
  • 200 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • Rasp van 1 citroen

Verder nodig: een quichevorm of eventueel normale springvorm

Aan de slag met de glutenvrije amandeltaart!

  1. Verwarm je oven voor op 150 graden.
  2. Doe ondertussen de eieren, suiker, kaneel en citroenrasp in een ruime kom. Klop dit tot een luchtig mengsel.
  3. Vervolgens roer je het amandelmeel erdoorheen.
  4. Vet een quichevorm (of springvorm) in en doe het beslag erin.
  5. Bak de taart in de oven voor 30 minuten. Laat afkoelen en snijd in acht stukken, eet smakelijk!

Heb je na het zien van dit recept zin in nog meer zoetigheden? Wellicht zijn onderstaande recepten interessant voor je:

Ga je liever op de wat gezondere tour? Probeer deze twee zoete ontbijt-baksels eens:

glutenvrije amandeltaart

 

3 thoughts on “Glutenvrije amandeltaart met citroen

  1. Hallo Marit,

    Dank voor je inspirerende initiatief om informatie met anderen met coeliakie te delen.
    Sinds 2009 gediagnosticeerd met coeliakie, zoek ik (man, nu 69) af en toe een recept voor gebak die zowel voor mij als voor bezoek zonder die aandoening lekker is.
    Dat recept van Remke blijkt met enige aanpassingen/toevoegingen daar prima aan te voldoen.

    Wat betreft de 4 eieren in het recept geef je niet aan welke grootte die moeten zijn.
    Ik heb 5 eieren M gebruikt en de hoeveelheid suiker heb ik ook gehalveerd.
    Verder met anderhalve geprakte banaan, citroensap( van de geraspte citroen) en anderhalve eetlepel perzikenjam met beperkt suikergehalte een fruitmengsel gemaakt. Na de helft van het beslag in een springvorm met bakpapier op de bodem te hebben gedaan heb ik het fruitmengsel verdeeld over het beslag en vervolgens de rest van het beslag erover heen gegoten.
    Daarna het amandeltaartje in de oven gebakken volgens recept.

    Ik schrijf ‘gegoten’ omdat met deze hoeveelheid ei het beslag betrekkelijk vloeibaar is.
    Na het bakken bleek het fruitmengsel dan ook naar beneden gezakt te zijn.
    En na het te hebben gekeerd was er wel wat bovendrijvend vocht wat ik na nog 10 minuten onder de gril af te bakken heb opgelost.
    Het geheel gaf wel een heerlijk smeuig resultaat wat zeer gewaardeerd werd (tenzij je daar niet van houdt natuurlijk, dan minder hoeveelheid ei en/of fruitmengsel de oplossing denk ik).

    De hoeveelheid suiker van 100 gram was voor iedereen ook meer dan voldoende (en ook weer wat minder ongezond).
    Het recept vind ik een goed begin om verder mee te experimenteren, met andere vruchten bijvoorbeeld.

    Veel succes met je website,
    Jan

    1. Hallo Jan,

      Bedankt voor je complimenten en leuke bericht. Leuk dat je geëxperimenteerd hebt met het recept. Jouw variant klinkt ook heerlijk en inderdaad wat minder ongezond! 😉

      Groet,
      Marit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *